發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

下"話打134A 又唔爽冇力打TOPGAS 又話爆呢樣果樣 轉系統又話煩 又話唔像真 有人又話OVER DESIGNED" 係對物件既評論咋. 咁134a係冇打top gas 咁力啊,咁係有機會會爆啊,轉系統又要使錢又煩啊, 有覺得over designed係唔得既咩. 有邊樣同個人榮辱有關.

"唔明點解馬記而家134A 都爽清幾十發' Ching 我冇話134a唔能夠講清匣既問題係134a力太细同大部份人用topgas既問題,而我係對馬記支m4作出疑問係好合理因為我支mp7就爆左.我擁有馬記既槍都超過30支對佢既槍有一定信心亦都知道佢既弱點. 而我玩唔同既場地對槍既要求係原裝馬记support 唔到我麻咁其他版子gbbr比到我要求有力又準又打底ptw咁我可以點姐.

咁係有人買错d gbb槍同槍既操控有問題而賴把槍麻,我自己都經歷過尼個階斷喇.

引用:
原帖由 RCman 於 15-9-2015 13:51 發表

正解,好就緊係買多支啦!
唔會因為之前買左就盲撐舊款好。
我都唔會盲撐牌子舊野,好似WA我都玩左幾皮方仗VFZ係做得比舊好都己經轉會,問題唔係驚新野做得比舊好要哂錢轉會,而係有人覺得倒胃口就倒胃口,
GBBBox可以ko所有GBB系統咁唔通又一定要轉會
同埋手上支野都無問題滿意又買相同型號第二個係統做乜 我諗好多師兄都係咁諗, 最多馬記做得好咪買多支過下瘾或等第二個型號先入

引用:
原帖由 happypony 於 15-9-2015 18:48 發表
"唔明點解馬記而家134A 都爽清幾十發' Ching 我冇話134a唔能夠講清匣既問題係134a力太细同大部份人用topgas既問題,而我係對馬記支m4作出疑問係好合理因為我支mp7就爆左.我擁有馬記既槍都超過30支對佢既槍有一定 ...
認同...玩開馬記都知佢既弱處, 就係超出原廠設定就開始容易出問題,好似AEG塞條1.8J彈弓同11V電?
同G18C MP7有連發既GBB用TOPGAS咁, 但唔改又無feel又唔夠落場用,所以好多時要落左補品先可以頂到,
我本身都玩過馬記野AEG十幾支,GBB都幾支其它產品都玩過,只可以講好...唔係大家講得咁正同耐用...
但勝在準同生產穩定,性能都唔錯可以安安心心買返黎打到爛科水改件

引用:
原帖由 gainax 於 15-9-2015 19:44 發表

認同...玩開馬記都知佢既弱處, 就係超出原廠設定就開始容易出問題,好似AEG塞條1.8J彈弓同11V電?
同G18C MP7有連發既GBB用TOPGAS咁, 但唔改又無feel又唔夠落場用,所以好多時要落左補品先可以頂到,
我本身都玩過 ...
師兄,中間冇追 Post, 有錯勿插。。馬記大部份粉絲經常用原裝同其他原裝槍去比較。例如最經典既比較係次世代 VS PTS ERG....嗰段時間睇過不少留言講次世代何其遠準直兼耐用。再比較埋改裝,次世代又險勝PTS ERG等。。。老實講,鬥把死人咀就次世代無敵,但事實上,以我個人而言,ERG好玩過支次世代好多。反而支次世代論力水,射程距離、耐用,趣味性,我都係覺行ERG好玩好多。

同一個情型,我驚 apply 番尼支「GBB 次世代」身上也是同一命運。

引用:
原帖由 gunka 於 17-9-2015 18:25 發表

師兄,中間冇追 Post, 有錯勿插。。馬記大部份粉絲經常用原裝同其他原裝槍去比較。例如最經典既比較係次世代 VS PTS ERG....嗰段時間睇過不少留言講次世代何其遠準直兼耐用。再比較埋改裝,次世代又險勝PTS  ...
根本唔使比,一支自已開發原創,—支抄人之後東改西,抄人幾年前既設計都好唔過人,當然係差ㄧ皮

引用:
原帖由 Eddiem249 於 17-9-2015 19:37 發表

根本唔使比,一支自已開發原創,—支抄人之後東改西,抄人幾年前既設計都好唔過人,當然係差ㄧ皮
睇番時序應該是MARUI NEXT GEN M4A1 ( 2009 ) -> BOLT M4( 2011 ) -> KWA ERG ( 2013 ) ,有錯請插。

如果純粹論ERG VS NEXT GEN (SORRY 先GBB 區講廁袋袋 )
1- ERG ( 30/60 ) NEXT ( 30/8X ) ERG 輸
2- BOLT 片唔識郁 ERG 輸
3- RECOIL ERG 強 ,NEXT 輸
4- 準度 唔知因為冇咩ERG 身邊冇人玩冇得比,自己支1.2J SCAR VS 朋友支 PTW 10 寸 1.6J,打25 米CD SIZE 碟,NEXT GEN 7/10 中,PTW 8/10。
5- 電位,NEXT 一定要裝係尾 ,ERG 一定要裝係頭,各有各衰,平手。
6- 火力,NEXT GEN 主要係講M4 款式改強會滑牙,自己改支CQBR M4大概1.3J 前後要停手,改埋6.01 加長管全氣缸應該推到1.5~ 1.6,再大力就唔知了,反而SCAR 可用番傳統長度彈弓好改一點。ERG 唔知可否改到神力1.99J ,無資料。

將貨比貨唔明 ERG 有咩咁耐用趣味超然,充其量同NEXT GEN 大同少異,NEXT 章蝕章咪係原裝細力,沒了。自己支SCAR 打左咁耐,除左一買番來改左次之後跟本冇整過,打左兩年幾仍然相當準,之前打M4 場 場尾個著燈碟,單發平均5 中 3 ,果度成3X 米,
呢D 先叫耐用懶人槍。

至於MARUI M4 GBB,雖然暫時打算朋友買完番來整番個穩定性測試 ,但到時可能朋友唔入或者自己唔得閒測,講定先但唔包,( 支槍是人地的唔敢做耐用性測試即係連續放BOLT 1000 次果D ),
再拎市面上幾個系統GBB 比一比,大家都是原裝,是虫是龍一目了然。至於像真,其實自己唔MIND,極假HAMMER 極假BOLT 隨便,只要個外皮冇穿崩即可,MIND 的就不用考慮MARUI 就好。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

而家市場可以講互相參考,就算馬記都會返去參考kszD手槍
同埋大家無咩好鬥邊個系統好過邊個系統,好似ksz好過我們都一樣有唔少人玩我們, 各個系統都互相競爭不斷進步我地玩家先有著數,

如果一面倒係唔係都支持吹捧某D牌子,咁個個牌子只會獨大,其他既糸統無人玩咁自然越來越少投資生產下一個產品了,變左我地期望既型號越少希望會出, 真係做得好先值得買值得讚咁市場會平衡百花齊放越來越做得好,有競爭先有進步,我地今時今日先有咁多又靚又正既玩具玩,
最後。。。其實各有各好有咩好鬥 你話各方面都完勝咁市場自然將舊既野自然淘汰 所以大家都係齊齊打槍好過係咪先

引用:
原帖由 gainax 於 17-9-2015 22:05 發表
而家市場可以講互相參考,就算馬記都會返去參考kszD手槍
同埋大家無咩好鬥邊個系統好過邊個系統,好似ksz好過我們都一樣有唔少人玩我們, 各個系統都互相競爭不斷進步我地玩家先有著數,

如果一面倒係唔係都支持吹捧 ...
其實最想既結局係馬記性能超好,之後其他廠齊齊參考,之後溝支又像真又性能好的槍出黎,全GBB 齊齊升LEVEL 係最開心。
好多野都係你炒我我炒你,好似馬記以前邊會出金屬槍,但AEG 膠身比其他中港台日槍打到訓係度冇哂市場,之後先迫住整次世袋,
整完之後人人抄,最緊要唔好抄完之後又話自主研發就得。
而家馬記出GBB,創新既野,望就望佢真係好,因為假如佢做得比市面好,短期結果就係一廠受惠支槍好賣,長期結果就係技術回饋,對整體市場有益無害。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 174# 的帖子

而家DAR出左幾代睇怕無廠再哂錢投資再重新升級, 就算有升級班舊玩家都消化唔到, 反而下個型號受惠哂所有系統既優點,相信最大得益應該係我們 隨時執左馬仔個系統再配AEG殼ko埋佢

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2015 00:19 發表
而家DAR出左幾代睇怕無廠再哂錢投資再重新升級, 就算有升級班舊玩家都消化唔到, 反而下個型號受惠哂所有系統既優點,相信最大得益應該係我們 隨時執左馬仔個系統再配AEG殼ko埋佢
哈哈~有趣!!

回覆 175# 的帖子

跳殻AEG 日本top一早就出咗,佢有冇ko到marui?冇,因為跳殻好難成為打war game既主流

諗深層,馬記點會用WA系統吖~我諗因為咁就出一個自家系統~

手上已有2支KWA LM4 氣槍, 要轉會的話… 費用好大…
等正式推出時,看看枝槍有沒有過人之處才考慮轉會

引用:
原帖由 gunka 於 21-9-2015 10:58 發表
諗深層,馬記點會用WA系統吖~我諗因為咁就出一個自家系統~
當然唔期待佢抄WA系統啦,
話晒咁大間公司有R&D, 只希望佢會有多d突破,
從性能及像真兩方面取得一個平衡, 大家happy
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題