27 12
發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 19:37 發表

以前D拖喉JAC死老鬼(我刀係)刀指住馬老二D19車仔電槍笑足成年。。。比例又差。。。力度又屎。。。。但事實馬記AEG系統雄霸左wargame界廿幾年

D JAC 氣槍一地刀係 改左嗰D揼春。。。買左 ...
JAC吾係汰弱留強之下「一地刀係」或者俾老馬趕走。第一代「電槍」係JAC先提出,老馬只係後來者改善左個「波箱」後,JAC又破左產先可以「雄霸wargame界」。氣槍創新方面,一直都係JAC領先老馬,正如今日GBB手槍有退膛同後助力都係由JAC發明,今時今日都仲係源用及改良自JAC系統。

引用:
原帖由 Dave 於 12-9-2015 22:49 發表

知恥近乎勇。唔知日本批玩具來香港永遠低兌換價都算呢D 算冷知識,但連日元64 算左半年都唔知,比人督出黎仲要補番句「唔準咪唔準又如何」真係拍爛手掌,
其實一句謝指正咪算,又好睇又可以完,仲要扯埋咩「只供 ...
在另個 forum 曾經有解釋過JAC同老馬既歷史。。記得你都有留言。。。

不過都真心多謝閣下曾答覆過小弟一d關於氣槍既既問題。不過現在冇興趣與閣下對話或留言,亦冇興趣睇你一隻字或者再浪費時間證明d乜,因為根本冇必要理你。

So long!

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 23:02 發表
其實有個疑問,點解每次馬記出野都會比人踩到性無能,明明國9產品同其他廠比,冇過人優勢反而仲有D死硬fans 我一柳都玩開馬記,但用翻原裝設定換彈弓就可以改到有過人之處  問題一樣不多。。始終未出都係唔好踩 ...
「馬記出野都會比人踩」??我又吾覺wor,相反老馬出小小新品資料就大把「死硬派」出來撐就見。就講尼d M4,尼個 forum 曾經都有個Post討論初初出d小小試槍片時,幾多「死硬派」讚到以為佢玩過支槍咁。

引用:
原帖由 gainax 於 12-9-2015 23:13 發表
老老實實我都認同馬記既性能同穩定,真正原裝最安心使用,像唔像真個人喜歡冇必要強加人身上,理常有埋當然最好,但其它方面好似耐用性同改裝上真係唔點特別期望馬仔,

後定設計睇落有心思值得讚揚但實際係只加強左後定 ...
如果吾講「像真」,老馬有心改善GBB其中一個死證,「Lock Bolt」問題係值得一讚~~不過尼兩年其實VFC等廠都有嘗試改善傳統GBB既問題,因此其實好多廠仍然執

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 22:36 發表

真係?
MGC呢?
以GBB手槍計,MGC比JAC晚小小,但系統相似。但同一時間老馬GBB既系統只係玩具級數。而WA當時就外表像真,但就冇回膛工能。。。

伸利:以上所講既JAC、老馬、WA仍然收藏中,而MGC因同JAC支槍同款,因此讀書年代已賣了。

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 23:26 發表

哎呀 。。。有呀。。。出Q版。。。出boy size。。。出電動Glock 。。。。真係比人笑過嫁。。。就早排VSR10有埋聲添
我講明,我係老野,JAC粉,以前老馬一直吾入流既玩具。不過咁,我都要幫老馬講句,佢d什麼「Q版、boy size、電動Glock」等等target吾同客人層面,所以冇得好同比較。不過今次支M4好明顯係target玩wargame既人,所以今次會在一班追求「像真」既wargame友走出來指三指四一番吾出奇。

引用:
原帖由 gainax 於 13-9-2015 01:09 發表
我覺得GBB做到內外都有某程度像真係好事,點解咁講,
基於一般港台日澳係好難接觸到真槍,而GBB正好結構可以做到比較像真,對於槍迷可以係玩具手中了解操作到近似真野機械運作算係一種褔氣又感動既事
要設計像真而實用 ...
同感~

引用:
原帖由 gainax 於 15-9-2015 19:44 發表

認同...玩開馬記都知佢既弱處, 就係超出原廠設定就開始容易出問題,好似AEG塞條1.8J彈弓同11V電?
同G18C MP7有連發既GBB用TOPGAS咁, 但唔改又無feel又唔夠落場用,所以好多時要落左補品先可以頂到,
我本身都玩過 ...
師兄,中間冇追 Post, 有錯勿插。。馬記大部份粉絲經常用原裝同其他原裝槍去比較。例如最經典既比較係次世代 VS PTS ERG....嗰段時間睇過不少留言講次世代何其遠準直兼耐用。再比較埋改裝,次世代又險勝PTS ERG等。。。老實講,鬥把死人咀就次世代無敵,但事實上,以我個人而言,ERG好玩過支次世代好多。反而支次世代論力水,射程距離、耐用,趣味性,我都係覺行ERG好玩好多。

同一個情型,我驚 apply 番尼支「GBB 次世代」身上也是同一命運。

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2015 00:19 發表
而家DAR出左幾代睇怕無廠再哂錢投資再重新升級, 就算有升級班舊玩家都消化唔到, 反而下個型號受惠哂所有系統既優點,相信最大得益應該係我們 隨時執左馬仔個系統再配AEG殼ko埋佢
哈哈~有趣!!

諗深層,馬記點會用WA系統吖~我諗因為咁就出一個自家系統~

引用:
原帖由 2slow 於 22-9-2015 11:46 發表

當然唔期待佢抄WA系統啦,
話晒咁大間公司有R&D, 只希望佢會有多d突破,
從性能及像真兩方面取得一個平衡, 大家happy
就係可能發覺 WA 最能達到「性能及像真兩方面取得平衡」,如果 modify 佢又可能似其他台灣不同品牌既系統,話晒 WA 系統都俾台灣各品牌推到好多不同層次。。吾係話只得改下廠數咁簡單,例淨係 hammer 動作、型狀、推 hammer 方式、擊發處等等,有好似真、有小小吾似真、有大大吾似真、又有追求performance 等等等等等等, 實在不是一年半載既過程。我估R&D幾好都好,就算WA自己出番都大大失去市場佔有率,何況老馬?? 可能咁,老馬索性方棄「像真」而追求「效率」而自發一套新系統。

引用:
原帖由 2slow 於 22-9-2015 17:03 發表

馬記應該就係咁樣諗了, 市場已經充斥了咁多WA及其進化了的系統, 無謂再踩隻腳落去
所以佢著眼一班實用落場玩家, 學Apple話齋 user experience~~

睇下將來會係點啦, 小弟相信百貨應百客, 兩邊都有班粉絲 ...
百貨應百客 << 尼句真!! 冇乜話邊個系統好定吾好。正如「我們」牌既 AR GBB, 仿真比較低亦多年有班fans支持一樣。。所以,成熟小小去睇,冇絕對既系統,只有 marketing~

27 12
發新話題