發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

引用:
原帖由 dickyan28 於 6-11-2015 17:05 發表

係就夠晒正 .....吾知可吾可以好似BARBIE公仔咁自已換衫轉個LOOK
M4GBB終於出完 等新Look槍型

雖然唔會再買M 4, 不過馬記GBBM 4終於上市,擔心GBB唔穩定既師兄已經冇借口唔玩GBB了 ,快D一齊加入GBB行列啦

留名等開箱

引用:
原帖由 horenhim 於 12-11-2015 12:28 發表
magazine 4980yen
可能200中港紙有交易...
彈夾有幾多樣零件?又只係鑄出黎成本本來就唔貴,一直係賣GBBR夾想賺第二條水先賣得咁貴成四五百一隻 手槍夾先百多D。。
而家普及左GBB應該回復返合理價錢, 支持馬記唔會平槍貴夾咁賣

回覆 280# 的帖子

始終馬記有齊刻字同今次有實槍表面處理,其他牌子一係外表唔掂,一係仍有小問題唔可以安心一買即用,所以做唔到有馬記個牌子既吸引力,最重要係今次除左性能,耐用性同外表有突破外,價錢仍處於大眾水平唔會吊高黎賣我覺得先係重點, 其次像唔像真其實一直都係小眾高端玩家既要求, 但馬記都係走玩具路線, 提供穩定質量同性能足已吸納一大班玩家了,
如果一世人只可以擁有一支玩具AR咁我唔會簡佢, 但有閒錢買多支玩其實又無所謂, 所以冇可能一支玩具一個系統玩到死, 每個系統總有優劣,做得合心水又唔貴當然值得買黎過癮, 可惜GBBM 4出左咁多年,要玩都玩到窮再養唔起多一個系統, 出M733XM177我會入支玩扮導火線

畢竟前人種樹後人乘涼, WA系統係元組系統當初冇咁多技術人員開發,只係提供基本GBB像真同射擊體驗,WA系統進化到目前我覺得做得最出色係VFZ,
一買返黎有師兄講過已經夠玩唔洗特別去整,加上已經係最像真全真數又有效能完全係將WA全面升級,  目前要玩WA都玩呢類新型WA系統比效省心
而馬記我覺得係為落場設計既產品,方便實用, 即類似kxJ我們之類既升級版, 兩樣產品其實冇衝突只係外型一樣,

程況似類WA=RG高達模型, 半完成品要整,但像真精細有骨架
馬記=上色完成品既高達figure,開盒即玩,可動性高但比較玩具feel
老實講,兩個都值得玩各有優點

以前既產品只可以講係未成熟,不論生產控制定設計畢竟GBBR發展只有幾年技術有限,唔講台製, 老牌日廠KSZ VER1都唔少問題,
出VER1.5..1.7.. 兩三年時間直到而家2.0先叫穩定成熟,其實佢可以兩年後先推出2.0當第一版賣,但生產一件產品係講市場獲利回報,所以唔容許咁做
市面真係有心競爭改良做好自己既產品我覺得都只係幾間,好多材料設計冇改善直抄推出咁,A貨只會比原本更多問題要動手調整.好處價錢平

其實有冇發覺馬記好多時係最後先推出同人地一樣既產品?
越遲推出代表可以參考更多同類型產品技術,有更多時間去設計自己既產品,講過前人種樹後人乘涼,如果大家學馬記等人地出左自已先再出但求產品做得更完善
P90,416,417,SCARH 馬沙特等等可能等到2020年都未有得玩, 所以....及時行樂早玩早享受但要自己多少DIY,定係等到脛都長出左可以安定咁享受一買即玩既優質省心設計?
魚與熊掌,視符你想即時要享受D乜

引用:
原帖由 no-name 於 15-11-2015 22:30 發表
http://machsakai.com/marui-m4a1-mws-gas-review/

日文苦手.. 另一日本開箱,佢好似話個 grip 比 aeg 版既細?
其實馬記今次外表真係做得靚,90年代軍版Colt深灰好傳神,市面9成9黑色槍身
除左萬惡TM字眼,或者用code貼紙遮住會好D,雖然唔鐘意入面太過玩具化不過外表做得靚放過佢,如果手上冇玩方仗同豬皮,我會入V記同馬記

回覆 335# 的帖子

現代版比軍人講過質感似大陸代工 馬記槍身造型睇落就係90年代啱啱出M4A1,同M16A2同期, 當時大部份A2都係深灰色,應該係Colt一直從M16越戰到A2,M4A1初期都係灰灰黑黑身唔係純黑色,直到可能比人代工唔係用自己個專用鍛模做就變哂黑色了, 個人感覺Colt灰先有個種專屬味道,黑色都無錯只係欠缺獨有質感

引用:
原帖由 no-name 於 16-11-2015 00:17 發表
http://youtu.be/J3IdUMMHUNE

片中有拆個 bolt 出黎玩同慢鏡睇 bolt lock,睇落好似真係好多 buffer 位
Good 134a都可以暢順清夾,似乎個火控有別於其他系統
係咪香港已有舖到貨?有冇師兄入左分享下使用心得

引用:
原帖由 happypony 於 15-11-2015 17:40 發表
想請問ksz ver1,1.5,1.7既分別?我只有第一版,system 7 two, 同 ver. 2. 基本上第一版同system 7 two 係個hop up 唔同之外其他一樣.
印象1.0即初版,l.5係二代HopUP,1.7係鋼煲二代Hopup
2.0就一體上身二代Hopup鋼煲, 分別都幾明顯,

其實vFz,我們,kXJAR都有兩三代,呢D都係最早期WA推出不久就跟住上市,當時大家既GBB技術都係未成熟初代做得唔理想我覺得情有可原,對比馬記係WA推出7年後GBBR已經成熟年代上市佢做得好我覺得應份,都係啦,早玩早享受,遲玩買安心,基本上我地個D意見同廠同其他廠一直都有互相研究產品先進步得咁快

回覆 340# 的帖子

馬記第一支GBBMP7已經証明佢當時未有能力做出一支完善既氣動長槍
其實一直佢係日本主要競爭對手係kSZ, 好似手槍,kszM9S2一早有放鎚功能,馬記隔左好多年先再推出新既有放鎚M9A1, MP7又係ksz推出在一段時間先再到馬記跟住出GBB, 馬記既領域從來都唔係氣動長槍到, 如果當年最熱門大賣GBBR初期最賺錢,馬記有技術出第一支應該係M 4唔係MP 7,睇返kSZ,方仗有能力做好GBBR,佢支M 4係走唔甩有WA既影子, 技術係慢慢累積唔會突然有從0之後下一個產品可以到高水準
所以前人做既產品,後人乘涼今時今日先進步咁快 一個人做研究同一班人做姸究既分別了

引用:
原帖由 FunggI 於 16-11-2015 15:10 發表

我諗馬記係都知道GBB都已經好多廠出
而自己又新系統
對於市場有所保留
所以一開始只出一種槍款
假如佢個"BOX"真係好評
我相信馬記會一次過嘔好多新款GBB槍出黎
槍殼要放佢套"BOX"...基本上佢大把槍可以出... ...
馬記淨係日本已經夠賺 ,以佢牌子名氣,出乜都賺到錢所以之後GBBR會一直出落去,唔洗擔心
但話會大家都改跟馬記我覺得機會唔大,因大家已經出左幾版再改版不如D人改玩馬記,其次係。。始終馬記太遲推出,台灣好似唔多人討論,始終市場主導產品,如果流行返AEG數咁未來慢慢大家跟返唔奇,只好睇下邊個多錢揾D

引用:
原帖由 dickyan28 於 16-11-2015 17:39 發表
馬記選擇採用獨立式火控BOX總成設計, 目的離不開不同槍款外型可通用一至兩個BOX總成而開發, M4的近親槍款只需要符合BOX前面是彈匣, 上面是BOLT, BOLT後是BUFFER TUBE, 只需要為這套現有系統包上槍身外殼已經立即可以 ...
獨立BOX設計係為未來其它槍型節省開發成本,點解當初我們被插多過讚,除左牌子問題,主要我覺得係佢初代問題多先係主因,馬記好聰明唔做冇把握既事,吸納咁多系統既不足地方去設計內部,如果馬記從零開始,佢係唔會有咁多各系統都冇做出黎既野,例如Z定後同煲有援充設計,就係因為了解研究過人地系統先特別做出黎改善問題,究竟係有師兄指出過於設計定有突破性增加耐用度,就真入手後係玩家先知了,等開箱文,花生

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 16-11-2015 23:34 發表
真數AEG數GBB數差得好多???
有人介意有人唔在意,個人認為統一真數會更好,原因真數有規定尺吋同埋可以直上市面真品同真數既玩具,玩具數就每間都有差異,好似ksz骨,尾唔可以用去kXJ,豬皮到,但我們件可以用係VFZ等等真數到方便改 ,好似馬記而家改外觀件都要執黎執去先用就麻煩了

發新話題