發新話題

6個年輕人 1個月光族  

引用:
原帖由 werewolf319 於 30-9-2015 11:09 發表
“入不敷支”會不會是社會的問題,物價比人工升得更快
當然係有人是“大花筒”,但不只是青年有,其他年紀也有
再說青年的上流機會,好多因為年長的不退休或不放權而失落
我唔認同 " ....... 好多因為年長的不退休或不放權而失落 ....... " ! 人就係人! 第一: 全世界所有大公司的識位都係傳受俾自己人, 總知係自己本身或自己背后個系统LIKEY個班人(後背)一路人傳人傳下去.......! 第二: "不放權" 其實只係個人觀感同態度問題! 服從上司及老闆係必然, 但上司及老闆就有權力撰擇(Y/N)聽你意見或就你!

呢個世界冇一定做得公司黑馬或馬騮就有預計或估計的成就; 薪酬待遇; 權力; 社會地位; 名利 ....... ! 當然絶大部分成功人士係 " 勤勞之中所謂班叻仔 " ! 又有别一班打工仔額外係靠祖宗能力作背景及關係成功上位逹到目的! 又有别一班人係天生䧭明, 後天行得正條路再加勤力盡忠職首而得到上司老闆賞識及信任上位! 重有一班係勤力上進很做又聽話但偏偏冇得上位而得個做字, 年年望住隔離枱班同事變上司變老闆! 好運有得到65~67歲退休食長糧時在公司年會收隻鑽石戒指為公司一生成就奬可以以后一世人自由翻公司坐下做PART TIME! 唔講剩餘個班上唔到位既打工仔!

在社會大學人人平等! 唔可以話冇! 我們班老野都看到真係(小左)上流機會! 大家行入書局, N咁X多人寫書出書! 作家有(上了岸跟着馬后炮)成功人仕; 又有大把自認所謂乜乜才女才子; 學者! 而學者之中又有分開學術性自主度高一班有料學者, 别一班有背后勢力及財力支持去叫乜寫乜商對學者; 别一班就狗UP寫書人! 佢地寫好多書但供通點無論有料定冇料但之中最好賣個類書就係個啲敎你如何冇變有; 唔得變得; 改變; 提升; 進踄; 最快; 最多.......成功, 上位, 發逹, 赢, 有答案; 有解决方法! 總知唔買來說讀, 冇睇過唔知道就係拾輸.......

我工作最DOWN最窮個段時間我睇好多書(由聖經到教會書到班出名人仕...)又同朋友吹好多水成日想學到一些方法來改變現狀! 呢個世界99.999%人類其實只係想平凡人生安份首己自己揾咁多就食咁多一世人過左就算! 但偏偏社會(香港, 大陸)就不段標磅"成功"理論! 人人看"成功"定義就是=(赢/輸)=(得/失)=(窮/富)=(自由/捆绑 )=(淘汰/繼續)=(尊重/不在乎)=(強者/弱者)=(安全感/擔憂 )=(做得好/做得唔好)=(上司中意/上司不中意)=(接受/拒絕).......! 原本人人都中意安份首己但因環境快速改變之下影响生活摺惯及好大機會影响天生性格及思想! 做成某些身心靈傷害! 記得當年睇完個本富爸爸與窮爸爸...個內心好down好唔開心! 作者來香港開TALK!當時有去聽! 但完場後問自己! 條漆頭其實狗UP緊一推中學時學過COMMON SENSE學識! 只不過佢上到位就講乜都有人信!  

好早年代我睇到一本敎會書本! 完左窮爸爸與富爸爸個TALK後! 我突然記起有個作者引用一句常句! 內容係 " Happiness is not wanting what you don't have, but wanting what you have and already have ! " 改變自己工作睇法! 要有心去做! 盡力去學習勤力做好自己工作! 冇錢就搬翻去同屋企住! 定立考試目標! 一年復一年一路翻工一路用X哂所有年假去考試! 肥左三年但终于合格! 薪酬待遇極之不人道! 唔好想! 自己唔题唔講! 食苦期間乜貴都唔買! 迫自己俾家用! (我三年前至用第一部I-Phone! 易手 iphone 4) 望住某些同學出身上位成功! 有樓有車结婚! 自己撘MTR去做鄧穿石! 唔好比較! 放開心情! 我成日對自己講 " It's not what you want, It's what you can take. " 等待了十幾年老闆至给我一個機會! 可能一世人等不到這個機會! 但有冇機會唔咪主要問題! 主要係明唔明白及對自己有冇信心個天(上帝)給你行的方向(處事造人的態度及方法)是對的!

面皮厚!目的係CGF度練習中文!

唔咪我們大家漆左或退步左!只是1997後由英轉中的不可改變的社會自然環境變化!冇人可以妀變香港!但自己可以改變自己心態去應對!

引用:
原帖由 loveless 於 30-9-2015 16:39 發表

妖即係點
即係!冇計鑼! 馬照跑! 女照識! 八十年代既大陸妹係新界周街都見到! 只係個樣Sharp左寸左! 但幫襯佢都會一事同仁!

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 18:15 發表

無衝突。。。不過。。。嫲撚飯
喂!好想知!翻大陸娶老婆係咪可以係屋企別外再加多雙快?

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 21:26 發表

你唔覺得大六大多數係用六八尺多人花式床架咩?
小!聽到都好提子呀!

發新話題