發新話題

6個年輕人 1個月光族  

6個年輕人 1個月光族  

年輕人每月花光收入、甚至「入不敷支」的情況,有惡化趨勢。有調查發現,六個年輕人當中,就有一個是「月光族」;而80、90後收入追不上樓價,夢想跟現實落差太大,故以買樓為最大夢想的年輕人,較兩年前跌五個百分點。
http://www.skypost.hk/%E6%B8%AF% ... %89%E6%97%8F/191726
---
最後都係講買樓。

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 14:23 發表

我唔認同 " ....... 好多因為年長的不退休或不放權而失落 ....... " ! 人就係人! 第一: 全世界所有大公司的識位都係傳受俾自己人, 總知係自己本身或自己背后個系统LIKEY個班人(後背)一路人傳人傳下去..... ...
突然間文筆暢通,少咗錯別字

香港係個唔錯城市,係啲人PK啲。
---
我靠剝削自己為生,各種剝削。

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 16:04 發表
唔咪我們大家漆左或退步左!只是1997後由英轉中的不可改變的社會自然環境變化!冇人可以妀變香港!但自己可以改變自己心態去應對!
我對英國殖民時期無好感,香港係退步,另一方面大陸係進步神速。
---
我早十幾廿年前已在大陸工作。

係大陸搵到錢,在香港生活。
係香港搵到錢,在大陸生活。
有衝突?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-9-2015 19:51 發表

係咪寫少左D字...吾明
即係咁。。。

附件

30-9-2015 21:05

今日同老虎行街好唔開心好失落,老虎買嘢買得好開心,我一個睇住倆個囝囡跟住老虎後面,手抱一個,BB車推一個,有得睇無得試。見到Cesare Paciotti折扣好抵買,但無試到,只好同自己講今時今日Cesare Paciotti已沒法滿足到我。見到roberto cavalli獸紋好妖嬈發老姣好想試。。。

發新話題