發新話題

MARUI M4 GBB MWS 開箱文

引用:
原帖由 RCman 於 21-11-2015 10:54 發表
等大貨返唔洗3K都有興趣
不過Gbb要養一個新系統最貴係買匣錢。
夾應該唔貴,玩日本新野我覺得貴在換補品,
CNC身3k幾,CNC鋼煲set千幾,CNCHopup坐5舊,鋼火控set上千。。
觀望下耐用程況先入手

回覆 60# 的帖子

我一槍四夾都係咁落場,只係想換輕便D姐

呢支MWS玩 2gun/ 3gun 應該唔錯
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 21-11-2015 22:49 發表
呢支MWS玩 2gun/ 3gun 應該唔錯
係喎我都諗唔到呢邊
GBB賽...唔求像唔像真外觀什麼
最緊要性能穩定可靠
馬記套ZET系統絕對完勝

BTW有冇人留意到試槍片...
隻匣係愈打愈熱...神乎其技

引用:
原帖由 gainax 於 21-11-2015 22:14 發表

夾應該唔貴,玩日本新野我覺得貴在換補品,
CNC身3k幾,CNC鋼煲set千幾,CNCHopup坐5舊,鋼火控set上千。。
觀望下耐用程況先入手
台制又平咩。。。

最重要係普通人吾改都玩到,先係推廣GBB架嘛
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

真品無痛直上

附件

22-11-2015 00:19

回覆 80# 的帖子

台槍唔係平,係零件平,我開始都係貪個系統二三百蚊條鋼煲咋,唔通貪特別設計同DIY練手工。有得簡都係v記同馬記好

引用:
原帖由 dondon24 於 22-11-2015 01:00 發表

玩過毒蛇又砌過prime,洗左勁多錢又鍛煉手工先執到順,都唔知係我玩槍定幫人打工
都係日本仔體貼,仿真操作有cap槍,要玩性能打得爽都做到,台廠果d想兩邊兼顧就兩頭唔到岸
我覺得日本仔既設計係保守唔會比產品有乜風險,生產膠同亞鉛比鋼同鋁工差容易修正,所以出黎效果穩穩陣陣用Topgas出事就用家問題要自己落補品, 咁做只會固步自封,台仔就求進步,越做越像真用料越好,但技術同工㙯未成熟,初代玩家幫手除Bug,後代問題少左但始終未及日本生產既零件咁精確要靠DiY解決,
感覺仍然半斤8兩,如果有一支井記外表,馬記一買即打性能,V記像真,大蛇用料既產品就最好,但可能收兩萬一支

引用:
原帖由 gainax 於 22-11-2015 02:06 發表

我覺得日本仔既設計係保守唔會比產品有乜風險,生產膠同亞鉛比鋼同鋁工差容易修正,所以出黎效果穩穩陣陣用Topgas出事就用家問題要自己落補品, 咁做只會固步自封,台仔就求進步,越做越像真用料越好,但技術同工㙯 ...
我覺得這不是設計保守不保守的問題 (ZET 呢個設計直頭破格吧,不算保守),只係設計概念的不同,
始終134A/12KG GAS 有其極限,要玩像真就自不然增加阻力,加到一定程度就連運作都成問題,又要計埋台仔最興既工差同磨合,
結果就係支支槍都係大執少執,甚至巨執。

如果叫MARUI 做番像真先決玩真HAMMER 真BOLT 真嘜真物,我相信馬記整到出黎都係問題多多,
尤其是日本仔打的是134A,8KG GAS 係咁多力,玩真BOLT 加阻力,玩真HAMMER 又增阻力,呢8KG 話咁快就消耗怠盡,呢個問題唔係成熟工藝就可解決,因為根源係在於GAS 壓力,
一係加大氣量,但大出氣量等於每下擊發消耗更多熱能,即更快凍匣,匣一凍GAS壓力又降,氣化又不良,出埋水,結果又係前門拒賊後門放火。
如果問全真BOLT 全真HAMMER 有冇機會做到100 % 等同馬記的爽度,等同問一個人掟一個保拎球可否掟得比個網球輕鬆。

既然不能等同,就只可以分歧走下去,一係完全性能先決,一係不停係性能同像真之間分配比例。
就算港台12 KG 力,不停加阻力也只有同一效果,只是界限被提高了一點。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 22-11-2015 07:59 發表

我覺得這不是設計保守不保守的問題 (ZET 呢個設計直頭破格吧,不算保守),只係設計概念的不同,
始終134A/12KG GAS 有其極限,要玩像真就自不然增加阻力,加到一定程度就連運作都成問題,又要計埋台仔最興既工差同 ...
同意.
始終bb彈槍受制於動力同埋bb彈本身.
受氣化影響既gas動力同埋脆弱的bb彈決定左支野唔可以好似真槍咁咩都靠撞.
如果打既唔係bb彈而係其他較堅固既東東,彈匣既彈弓就可以更硬,變相推得郁更重既bolt stop,根本唔需要ZET SYSTEM.

回覆 85# 的帖子

阻力主要源自於擊鎚打落夾嘩佬到,因夾叉滿氣谷死嘩佬,要用加硬撃擊鎚彈弓先打開到嘩佬自然阻力大
豬牌AK就係關鍵改變左呢道可以用軟擊鎚彈弓,令到氣化叉一次8秒可以連射80飛冇軟腳,我諗氣化己經超過落場實用性好多,反而再增加像真程度設計比較實際,
M4就明顯錯誤設定,鋼煲同BUffer 31x克加上鍋氣,唔掂正常不過,V記吸收左老老實實唔一尾玩重淨改夾程況好得多

馬記增強氣化既方式改變係火控達至運作暢順而省氣,其實大家方向一樣只係落手地方唔同,可能馬記系統突破像真框架暢順120分,其它系統未DIY只有80分90分
但實際落場實用性只需要60分,120分馬記落場都係單發,幾連發,實際上像真打法既GBB 120分暢順同80,90分要黎落場...無突出分別...
反而馬記像真方面比較低20分, 其它就像真系統就80,90分像真,視符玩家比較想要平衡玩法,定極端實用性玩法
當然識玩一定兩種都玩 ,兩樣都係咁多年時間進化而成

引用:
原帖由 gainax 於 22-11-2015 09:06 發表
阻力主要源自於擊鎚打落夾嘩佬到,因夾叉滿氣谷死嘩佬,要用加硬撃擊鎚彈弓先打開到嘩佬自然阻力大
豬牌AK就係關鍵改變左呢道可以用軟擊鎚彈弓,令到氣化叉一次8秒可以連射80飛冇軟腳,我諗氣化己經超過落場實用性 ...
只能說MARUI 填補了「0 修落場性能優異」呢個版塊,
如果像真係無代價既話MARUI 應該做左,但都是說設計理念不同,同樣20 分,MARUI 寧可全數加在性能上。
而以而家叫好叫座的事實之下,亦證明不少玩家願意用像真性換取性能,算是攻市場之虛而已,
如果歷史改寫,市面早就一堆性能良好但假到出汁的GBB,
之後有廠出一支完全像真槍出黎,就算甩甩漏漏,應該都不少人想嚐新。

其實各取所需係好正常的事,但最緊要唔好強姦民意就好,
甚麼不懂修理不要玩GBB,甚麼不求真不要玩GBB,甚麼GBB 多問題是正常不然你滾回去玩AEG 之說,這數年間聽得厭了。
事實上求真跟求性能的玩家也存在,但一直以來振臂高呼的人都只是其中一方,其他小數民族只好無奈收聲,免得被說不懂玩。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 88# 的帖子

老實講馬記明知有咁多系統仲要出M4就知佢一定要設計支突破巿面既槍先有錢揾,用到真槍表面處理就知佢幾投資要突破巿場
如果冇乜突出賣點程況似MP7得後座力突出,氣化冇對家好而消失
市面一堆像真又性能系統存在,馬記再設計出同類系統=死路一條,正好食正自己團體做開穩定氣化好既設計,超過市面氣化性能先有賣點
點解日本大賣台灣又冇乜聲,除左愛國之心 ,我覺得係正因為馬記系統做到120分可以用134a暢順玩得爽,而日本9成用134a玩其它系統唔多掂
所以先咁熱賣,其實馬記今次真係值得買,不過等下個價回落先係入手時機

引用:
原帖由 gainax 於 22-11-2015 09:37 發表
老實講馬記明知有咁多系統仲要出M4就知佢一定要設計支突破巿面既槍先有錢揾,用到真槍表面處理就知佢幾投資要突破巿場
如果冇乜突出賣點程況似MP7得後座力突出,氣化冇對家好而消失
市面一堆像真又性能系統存在 ...
市場已相當飽和都是事實,假如馬記100% 真內構性能原裝90 分都好,
頂多都係吸引到一班新人,如果本身已經有相當投資既有系統的玩家,
想轉營就難D ,因為可能自己執完都已經80 分,何必為10 分加4000 蚊投資,
要係人手中搶餅倒不如自己找餅吃。而家整到出黎以原裝計恐怕已是頂級性能非冠則亞,
仲未講拋埋光再降阻之後。

而家馬記行呢條路野心都算大,明係想搶既有玩家既市場,唔怕你有其他系統,最緊要買多支馬記,
之後性能一比之下... 邊支性能好自然落場最多,到時就真係「計畫通」

在下當然是座等馬記發大黎做之後新槍形開發吧,出完416 / SCAR 呢D 定番,之後唔該整支G3,之後緊係PSG-1... 4 千都買呀...

1 個讚好! TOP

發新話題