發新話題

[Marui] 請教desert eagle 轉咗金身的表現?

沉晚終於換咗2016金身, 基本可直上, 但都有D位要修下毛邊先入得到
換咗確實手感好一流, 雷刻marking都幾清楚, 不過佢唔係拋光, 外觀無原裝膠身咁高貴, 我遲下拋下佢先

不過, 當我換咗guarder 150% slide 加hummer彈弓

1. 發現個slide行程短咗,短到剛剛好要用力拉一拉先可bolt lock 到, 咁無乜氣時真係lock唔到
2. 換咗hummer彈弓反而唔太好, 唔順, lock  唔到, 用好多氣, 不過我後看發現飛機內面個活塞膠圈甩一半出來, 所以搞到飛機行得好唔順, 己FIX

而家暫時換返原廠彈弓, 都玩到無乜問題 , 後座力同以前膠身一樣, 滿氣可清1匣 + 16發左右, 表現無衰到, 遲下再試

不過我真係好怕換hummer彈弓, 150%好硬, 壓得住個hummer又無手塞返條軸入去.. 好煩. 手到軟晒, 搞咗我粒幾鐘先入到..
新手改手槍係咁.. 慘.. 所以而家都未係好敢再換一次

恭起,十分漂亮。

1. 發現個slide行程短咗,短到剛剛好要用力拉一拉先可bolt lock 到, 咁無乜氣時真係lock唔到
<- 其實舊版都有,但我唔知你新版有冇所以冇特別叫你執,你留意番,SLIDE LOCK 個位同MARUI 原裝「內骨架」個位不同步的,SLIDE LOCK 開短左,解決方法很簡單,就是將條坑磨多少少至馬記內骨架同位置即可。呢度純粹手工野,平整就好。
工具可以去五金店買很便宜的「針挫」即可,幾蚊支,針銼即小型銼。考究一點可買2 支,一支平寬面的,一支正方橫切面的,平面的用來磨長邊,方型的用來導番隻直角LOCK 位,慢慢來不難整,心急重手會出事。
難LOCK 原因有二,其一是這位置開短了,另外就是回堂彈弓硬了厚了,令行程更短,兩者加起來就來不及跳起SLIDE LOCK 後定。

2. 換咗hummer彈弓反而唔太好, 唔順, lock  唔到, 用好多氣, 不過我後看發現飛機內面個活塞膠圈甩一半出來, 所以搞到飛機行得好唔順, 己FIX
HAMMER SPRING 可換可不換,換了其實不會不順的,頂多係隻HAMMER 重左,後推時要花多一點點力度去壓HAMMER,但以TOPGAS 來說綽綽有餘。
在下換了150 % ,快扣一樣可以打哂全匣夠氣,如果回堂唔夠力卡槍,應該是其他問題。飛機入面活塞如果走位,那GAS 會大部份流失,回堂無力是一定的。

最後提提,鋁料拋光,應該很難做到跟電度或馬記膠身一樣令立立,個人建議可以找這套件的內壁不見光位置試試,看看效果再決定是否整份野處理。
當然如果師兄你本身都是拋開鋁料的則恕在下多口,請包函。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

唔錯喎

用返原廠彈弓的話, 可考慮加少少buffer加快覆進
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Dave 於 27-5-2016 11:47 發表
恭起,十分漂亮。

多謝你再一次指教, 等我又執下佢先,

講真,聽你講玩DE唔差咗換埋個身係十分正確,  金身DE手感真係差好遠, 唔換唔安落!!

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 27-5-2016 11:51 發表

多謝你再一次指教, 等我又執下佢先,

講真,聽你講玩DE唔差咗換埋個身係十分正確,  金身DE手感真係差好遠, 唔換唔安落!!
最主要係套身以 「SLIDE + 下身 + 外管 」三件野加埋先一千頭,以手槍金身來說一點不貴。
君不見市面M9 全套OR MP226 全套動輒千幾二千,DE 咁大支斷斤稱都抵丫...

當然如果拎下場實戰,其實無人會理你渣金身定膠身的,說到底就是自HIGH 而已。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

「SLIDE + 下身 + 外管 」三件野加埋先一千頭

咁抵?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 27-5-2016 11:47 發表
唔錯喎

用返原廠彈弓的話, 可考慮加少少buffer加快覆進
補充少少,不知樓主用咩回堂彈弓,其實不同牌子是不同設定的,有些勁長勁硬,有些剛剛好,
自己則是買了一條比較硬身長身的,再自己剪少少走,因為覺得回膛衝力太大,怕撞爛野。剪幾多為之好?
個人覺得就是上匣狀態下,槍咀向天,拉一下SLIDE ,放手,剛好可完全閉鎖即可,注意是剛剛好,如果槍咀向天都撞到彭彭聲,那回堂彈弓似乎是有點太硬了。
優點就是回堂反應快連射快,缺點就是連射時支槍會很搖,又或者天冷時回膛困難。

愈講愈多... 之前在下遇到過有少少問題的,換了金身後換硬身回堂彈弓,不知是哪個的問題不太記得,
SLIDE LOCK 時按MAG RELASE ,隻匣是不能FREE FALL 的,好像被BARREL 內壁壓住的樣子,不知樓主有沒有這問題,
反正打了字也一起說解決方法,就是在下身跟外管底部接觸位置,剪一片0.3 mm 左右膠片 ( 模型店有賣大大片,或者是旦搵些垃圾料貼上去也可,在下黑色身,是剪爛了一片aeg hop 膠貼上,
貼在圖中接觸位置,將外管稱微推前一點便可,那位置十分隱閉,應該不易看見。

借真槍圖示意

引用:
原帖由 2slow 於 27-5-2016 11:58 發表

咁抵?
fyi

http://www.rainbow8.com/products ... sert-eagle-50-black

不一定是這家最平,隨便搵的。

銀色貴一點

不過記得是買2016 年的

引用:
原帖由 2slow 於 27-5-2016 11:58 發表

咁抵?
唔得呀, 可能我買得貴, 2016版本得上下身, safety, 呢D嘢, 都千中, 不過我知遲下有鋪會出CNC, 我估無三千落唔到樓, 呢套嘢都算平玩掛

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 27-5-2016 12:12 發表

唔得呀, 可能我買得貴, 2016版本得上下身, safety, 呢D嘢, 都千中, 不過我知遲下有鋪會出CNC, 我估無三千落唔到樓, 呢套嘢都算平玩掛
銀色貴少少,黑色有平版有貴版,貴版做左真槍coating 仲貴過銀版。

btw 吉打套野應該一定包外管的吧,de 的外管是這樣的

引用:
原帖由 Dave 於 27-5-2016 12:05 發表

補充少少,不知樓主用咩回堂彈弓,其實不同牌子是不同設定的,有些勁長勁硬,有些剛剛好,
自己則是買了一條比較硬身長身的,再自己剪少少走,因為覺得回膛衝力太大,怕撞爛野。剪幾多為之好?
個人覺得就是上 ...
係啦, 我買咗guarder, 我估都要前少少, 太硬.. 今晚返去試下
不卨2016版本又無入匣free 唔到fall問題, 好順, 我諗佢地真係大執過呢套件.

引用:
原帖由 Dave 於 27-5-2016 12:14 發表

銀色貴少少,黑色有平版有貴版,貴版做左真槍coating 仲貴過銀版。

btw 吉打套野應該一定包外管的吧,de 的外管是這樣的

係係.. 有呀, 係呢個, 我以為仲有另一條.. 哈哈.

回覆 22# 的帖子

又學到野了

2. 換咗hummer彈弓反而唔太好, 唔順, lock  唔到, 用好多氣, 不過我後看發現飛機內面個活塞膠圈甩一半出來, 所以搞到飛機行得好唔順,

飛機已爆?

引用:
原帖由 NCP013 於 27-5-2016 15:57 發表
2. 換咗hummer彈弓反而唔太好, 唔順, lock  唔到, 用好多氣, 不過我後看發現飛機內面個活塞膠圈甩一半出來, 所以搞到飛機行得好唔順,

飛機已爆?
唔係爆, 係blow back活塞(50AE-23)個氣密膠圈無那那甩咗.. 原因不明..

發新話題