發新話題

發人心省

其實CIA係有計劃地谷起“現代藝術”, 以使美國取代歐洲成為全球文化龍頭

我對有價値藝術品定義係:-

精工藝師 (鬼斧神工) ! 用很長事間學習, 工作經驗及操練而成的人手工藝!
好專業知識!
市面上供應為貴材料!
有限數量!
保值!

有某一啲所謂濕鳩年輕藝術家! 求撚其造作出品就當係舉世之寶.......

個個男人刀係藝術家。。。行為藝術。。。但主題係“性”之嘛

引用:
原帖由 Tango1997 於 29-5-2016 11:49 發表
個個男人刀係藝術家。。。行為藝術。。。但主題係“性”之嘛
係呀! 個個麻甩佬只要載住架GOPRO去撳鍾仔再配埋啲同'菇毒'的美食家音樂及配音! 正呀! 個個都係藝術家及食家!

引用:
原帖由 rho837 於 29-5-2016 11:27 發表
我對有價値藝術品定義係:-

精工藝師 (鬼斧神工) ! 用很長事間學習, 工作經驗及操練而成的人手工藝!
好專業知識!
市面上供應為貴材料!
有限數量!
保值!
wow..你講緊工藝品定藝術品?

引用:
原帖由 Paul 於 29-5-2016 02:41 發表
其實CIA係有計劃地谷起“現代藝術”, 以使美國取代歐洲成為全球文化龍頭
又係ClA。。。。吾係化,假公濟私姐

話時話,點解現在藝術,係D咁既野?

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

上版有2幅分別係17世紀荷蘭及18世紀法國既名畫, 在很多人眼中, 呢D至係藝術.

如果呢2位畫家係活在今天, 佢地就係蘋果日報插畫師.

先講第一幅:  《自由引導人民》, 作於1830年. 畫家係 Eugène Delacroix
Delacroix係個出名既平版印刷插畫師, 油畫技藝同樣出色.
《自由引導人民》係當時新政府用3000法朗, 向Delacroix在未完成作品時已買下的.
3000法朗是當時專業白領階級8-12年的人工. 那就是說, Delacroix有人脈, 有關係, 識Sell.
因為《自由引導人民》在當時係劣評居多. 被批評畫法、 被批評煽情. 新政府在3個月後索性將畫退番俾 Delacroix.

所以, 如果依家就用番當時既價值觀, Delacroix 一樣要比人X.

第二幅係Rembrandts 既 《夜巡》, 作於 1642年.
1642年冇相機.  你要有相? 途徑就只有用手畫.
《夜巡》就係一幅由16個民兵, 夾錢請Rembrandts畫既肖像畫.
幅畫本身冇名, 畫內環境亦唔係夜晚, 純粹係因為後來有人加左層深色保護力加, 至被人誤會係夜境.
幅畫內有34個人, 但原本有36個. 發生乜事?
1715年幅畫被移去阿姆斯特丹會堂, 掛畫時大家發覺有2條柱頂住, 所以就把畫剪爛切細去就位.

意思即係, 呢幅書在佢本身既年代, 並唔係咩萬人景仰既藝術珍品.

天大地大, 如果有人覺得現代既藝術作品就完全都係垃圾, 我係好樂意介紹一下中西南北無竅無盡極度出色既現代既藝術作家及作品.

引用:
原帖由 Paul 於 29-5-2016 02:41 發表
又的確係不無道理,近代簡約主義同Pro art都係美國比較hit

引用:
原帖由 loveless 於 29-5-2016 13:18 發表

wow..你講緊工藝品定藝術品?
應該係工藝級藝術品!

如果你叫我幾百萬買舊全球造左一隻咁太把既泥公仔定全球生產得十隻既名牌名師手筆陀飛輪!

我一定選擇隻錶!

引用:
原帖由 rho837 於 29-5-2016 15:50 發表

應該係工藝級藝術品!

如果你叫我幾百萬買舊全球造左一隻咁太把既泥公仔定全球生產得十隻既名牌名師手筆陀飛輪!

我一定選擇隻錶!
正正因為藝術品係冇一種既定既價值計算方法, 所以係極好既金融工具, 包括洗黑錢.
但同時我地又唔可以完全排除或抹殺, 係有人會真心想買想收藏o個隻泥公仔..

最先想介紹一位捷克藝術家, David Cerny.
佢既作品基本上偏佈布拉格.
即刻就諗到佢, 因為每個人都有不同既喜好, 包括我自已.
不難睇得出小弟喜歡有幽默感的東西.

真係會有人覺得呢D係呃錢既垃圾?

附件

29-5-2016 17:04

Cerny在建造2012年奧運擺設時的照片.
現代藝術真係零技術?

附件

29-5-2016 17:07

引用:
原帖由 loveless 於 29-5-2016 17:07 發表
Cerny在建造2012年奧運擺設時的照片.
現代藝術真係零技術?
做咩咁對架老古董喎

引用:
原帖由 loveless 於 29-5-2016 15:46 發表
上版有2幅分別係17世紀荷蘭及18世紀法國既名畫, 在很多人眼中, 呢D至係藝術.

如果呢2位畫家係活在今天, 佢地就係蘋果日報插畫師.

先講第一幅:  《自由引導人民》, 作於1830年. 畫家係 Eugène Delacroix ...
其實11樓啲圖唔適合比較
---
以前油畫構圖要真人擺拍,創作上畀”線“同”形“綁得好死。近代油畫就追求內容表達,外表線條開始模糊,就好似莫奈啲畫咁近睇唔知係咩,遠睇就比較有少少明白係咩。現代藝術就已經跳出古老框架創作再無束縛。
---
相機相片提示很有意思,跟住相而畫的近代油畫名作都很有意思。
---
喺21世紀下,應該唔會有人問點解隻中指會唔合比例的長。

引用:
原帖由 051039 於 29-5-2016 19:12 發表

做咩咁對架老古董喎
架巴士識做掌上壓...
https://www.youtube.com/watch?v=wGbRlcPdwPU

奥運之後, 巴士現擺放於布格拉市任公眾觀賞, 每日下午都會做半小時掌上壓娛樂群眾...

發新話題