發新話題

古有全真七子,今有寶安八劍

回覆 14# 的帖子

尼輯相個作者話,尼支野係有電擊功能

有電呢招勁!著埋盔甲,公安叔叔咪好動漫咁?!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

鈍器都係致命武器,
鈍器係專打有防具嘅人。
就好似古時西歐騎士咁,
幅盔甲由頭包到落腳趾尾,
防到刀箭,防唔到四分棍,戰槌,戰釜。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-7-2016 08:25 發表
鐵尺,四角或六角長條,鈍頭,護手係叉,有D長似劍或野短似忍隻龜支叉,中原捕快之古兵器也!展昭把劍另計

擋刀搶刀一流,不會傷人(鈍傷吾每掛 )

公安出呢招係幾醒既。。。壞處係始終要練武。。。。咁不如用 ...
槍要快狠準! 一樣要勤練習,重要買子彈,靶紙,洗槍!

普通警察警棍或什至防暴裝備級別警棍又未必夠東洋刀/斬馬刀呢類周圍都買得到既刀揪呀!

呢支係警棍溝大震刀再加戰術性防劈手及食刀設計!

學基本劍道訓練以經好夠揪! 實際操作! 平靚正!

鐧既主要作用。。。係對付係對付用刀劍兵器既人

交峰時會令對手無法把持刀劍

引用:
原帖由 Tango1997 於 21-7-2016 18:15 發表
交峰時會令對手無法把持刀劍
係咪過啲乜乜F=MA

好似暦使講日本武藏最後決鬥都係用一條長木方自裝武器把高手夾生砍死!而唔咪用刀斬死! 當時叫勁, 而家叫出貓!

引用:
原帖由 rho837 於 21-7-2016 19:29 發表

係咪過啲乜乜F=MA

好似暦使講日本武藏最後決鬥都係用一條長木方自裝武器把高手夾生砍死!而唔咪用刀斬死! 當時叫勁, 而家叫出貓!
忽然諗起
https://www.youtube.com/watch?v=7dOJcCKanVU

公安拎支咁野真係好鬼有型!

國安應該用快叉靜音藍芽GPS/北斗自動導航智能血滴子
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 21-7-2016 01:55 AM 發表
估唔到佢地都興玩COSPLAY,,, 把嘢好似係動漫節D廢青渣住果D
似“動漫廢青”

我懷疑提議買呢批裝備果位高層係"火影"fans

引用:
原帖由 rho837 於 21-7-2016 19:29 發表

係咪過啲乜乜F=MA

交峰時一拖。。。。會令對方手部關節產生麻痺。。。無法把持刀劍。。所用既兵器自然會甩手墮地

用返日本人講法,兵刃交鋒唔係相碰,而係用“削鎬”將對方撥開。
---
巖流島決戰無話矛,本來戰場用大太刀係比現代所見的日本刀長。

發新話題