發新話題

[VFC] 請教VFC HK417加SR25 GBB的評價

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 23:21 發表

我諗係關於火控既事多D,執過發覺佢M4同其他幾個系統要壓低hammer個阻力都係比較大,所以未出現神奇夾呢D大容量夾之前氣化係唔Ok好快軟腳,
都係主要hammer彈弓太硬同撃鎚位置太像真靠到最前形成耗氣阻力,成個 ...
想請問一下417 是否單排豆? 有沒有機會可改多一點容量?20 粒好窄洗
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 23:21 發表

我諗係關於火控既事多D,執過發覺佢M4同其他幾個系統要壓低hammer個阻力都係比較大,所以未出現神奇夾呢D大容量夾之前氣化係唔Ok好快軟腳,
都係主要hammer彈弓太硬同撃鎚位置太像真靠到最前形成耗氣阻力,成個 ...
原來係咁
唔知佢有冇將神奇匣既技術用落mk11呢
都係觀望下先
等佢出m110

請問神奇匣係乜?

回覆 89# 的帖子

出面買到D改件多數得Hopup內管個D, 要改氣化咁就要DiY或拎出去比人改了
DiY最簡單第一步都係墊下尾通墊減下行程,可以減少耗氣同增加RoF,但因為墊左野回膛彈弓增壓大力左就要減弱返,唔係回膛向前太大力影響耐用度,
一般一係換比原裝弱既回膛彈弓,一係壓彈弓,一係直接cut短彈弓圈數,
之後就要改位配合返bolt lock位置除非放棄定後,

第二步就係所謂"磨合"增加運作暢順度,減少阻力令氣化同RoF同時增強
最簡單就係打多D, 自然方式磨順, 到磨順左先落油咁效果更大,原因好似冇人磨金屬野會一邊磨一邊加潤滑濟
做好呢兩步正常會有顯眼提升了,除非本身系統體質唔易提升
更進一步做法就要開始執件, 所以一係拎比師父一係自己有經驗先好做了, GBB同AEG改既話都係一樣,只要理解運作咁就一理通執法了

回覆 91# 的帖子

其實我未入417, 照睇417同M4/416基本系統一樣都有提升空間既(應該話每支GBB都有提升空間, 除非佢零件尺吋太差或隻夾氣化差,不過相信2016現代既氣夾好難差得去邊)
印象中網上都有教學改入多D彈, 但我覺得佢氣化唔算好裝多幾粒會軟腳反而冇癮 本身咁少彈其實都係為玩後坐力同外型算,咁大支實用性比M4低都係玩feel算

引用:
原帖由 Dave 於 12-8-2016 00:20 發表

想請問一下417 是否單排豆? 有沒有機會可改多一點容量?20 粒好窄洗
係單排豆, 但可改到3X飛, 要條長d的彈弓推彈
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 12-8-2016 01:14 發表

係單排豆, 但可改到3X飛, 要條長d的彈弓推彈
謝謝指教。剛上官網dl 個pdf 看,應該是圖中部件限制了彈量?

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 12-8-2016 00:40 發表
請問神奇匣係乜?
416個隻長氣夾唔知幾時比人叫神奇夾

引用:
原帖由 Dave 於 12-8-2016 01:26 發表

謝謝指教。剛上官網dl 個pdf 看,應該是圖中部件限制了彈量?

不敢當, 大家研究下je
無錯就是圖中部件...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 gainax 於 12-8-2016 00:52 發表
出面買到D改件多數得Hopup內管個D, 要改氣化咁就要DiY或拎出去比人改了
DiY最簡單第一步都係墊下尾通墊減下行程,可以減少耗氣同增加RoF,但因為墊左野回膛彈弓增壓大力左就要減弱返,唔係回膛向前太大力影響耐用度,
...
THXTHX, 我諗我會用方法二

引用:
原帖由 gainax 於 12-8-2016 01:26 發表

416個隻長氣夾唔知幾時比人叫神奇夾
417有冇呢?

引用:
原帖由 loveless 於 11-8-2016 17:24 發表
話時話 Leupold LCO有老翻,  但好似仲未有人肯投資去仿件 D-EVO
LCO老翻我買左....無乜特別~

回覆 101# 的帖子

我諗416夾之後既GBB夾都係個種神奇設計,之前就唔清楚了

Lunch 一入鋪就唔見錢

條管長咗都平衡到

鋼外管

鋼火控

後sight都係

放咗係公司門後面先..

打過三個匣.. 單連發都爽, LOCK到, 係膊頭有D痛..

其實SR25一出價同SPEC, 即時唔洗諗, 性價比呢支WIN晒

great to see that

發新話題