31 123
發新話題

[VFC] 請教VFC HK417加SR25 GBB的評價

請教VFC HK417加SR25 GBB的評價

各位417用家, 小弟見最近出的417 班卡西都幾正,貪佢後座力強大

但我玩過WA, 對於類似系統都係唔太有信心, (所以掉咗支WA, 入馬記M4)
我見VFC都係類似WA系統, 所以想請教你地,

出咗都幾年, 呢支417有乜鑊氣? 會唔會好似WA成日爛BOLT爛BOLD LOCK??

仲有, 我上過WGC攞過上手, 上下RECEIVER好鬆好搖, 咁會好影響射擊穩定性, 你地果支係唔係都係咁

引用:
原帖由 gainax 於 8-8-2016 11:40 發表
我諗417同之前未有神奇夾416系統相近,應該鑊氣地方會關於AUTO氣化方面但照計有得執,
印像中有玩家講過417條T骨有鑊氣之外, 好似未聽過台灣個邊有其它緊要野出現 , 由於後坐力大,樣版日日打打鬆個身應該正常?

...
謝謝, 睇來都入得過,
我同意, GBB唔好為咗後座力/回膛速度加硬彈弓/轉buffer, 遲早得不償失

引用:
原帖由 2slow 於 8-8-2016 15:35 發表

無真正計過連發速度, 小弟打單發多
不過正如你所講ROF的確有D慢, 相對M4黎對比
行程大咗, ROF慢都好正常, 除非硬改佢變到好快

謝各位CHING, 睇來都買得過

引用:
原帖由 dondon24 於 8-8-2016 23:47 發表
而家又有班加西版二千尾靚靚仔仔,不過唔好對佢性能太大要求,打單發punpun聲係幾好feel又大recoil,但grouping唔好同連發軟皮呢dV記問題一定有,唔執好難落場
黎緊z parts有一堆補品出,唔知會唔會fix到個問題
其實呢支定位似狙多過步, 所以GROUPING都好重要, 班卡西條內管都已經長過人, 如果呢支D GROUPING仲衰過TM M4 GBB, 真係有D失禮..

本來呢兩日去WGC入呢支, 不過無貨, 等下無所謂, 轉頭走咗去買咗支AW 新槍, 真係好那爽

https://www.youtube.com/watch?v=2TFILqIhn4I
老外支417 雙彈噴白煙

引用:
原帖由 stevechau 於 9-8-2016 10:08 發表

邊支AW新槍?? HICAP??
GROUPING係重要, 不過如其他CHING講, 港台槍點都預要搞一次膠同內管...(個人覺得膠係搞硬, 管就睇BUDGET)
就算返返去AEG, 馬記原裝仲要細力D都係GROUPING/準度好過港台原裝槍~
只能夠 ...
係呢, 如果已狙為定位, 我會要求高少少, 可能我打靶多, 目標細D
係呀, 買咗支HICAP, 真係幾爽, 髮絲銀鋁FINISHING做得好一流, 比GUARDER 銀DE條SLIDE做得好好多,  BLOW BACK 快, DOUBLE TAP 速度好X爽,
老虎睇到實,準度未試,..
千零蚊貨仔自娛都算抵玩

引用:
原帖由 stevechau 於 9-8-2016 11:42 發表
但如果以狙為定位, 咁我反而睇既唔會係GROUPING
而係每一槍既精準度(係咪叫PRECISION?)
因為比著係我用得做狙就唔會開連射...最多都係連開2槍~
都係, 我諗意思都差唔多, grouping 好, 等於你打果度就中果度, 搞惦GROUPING, 再調校落彈位置到靶心, 咁就打邊中邊..
但BB彈, 點校無實彈/痰鑵仔好.. 求其唔太差就算..

我反而想知, 我見槍街又開多間痰鑵仔槍鋪, 呢D槍係香港好多人玩?  佢地去邊度打?  呢D槍就算唔過火, 都唔可以打人, 好傷, 打靶係OK.. 但我諗一般BB靶場都唔會比你玩..
而家座底都皮皮聲.. 咁貴仲有人買.. 香港就係越來越多人玩呢D打臘槍?

引用:
原帖由 gainax 於 9-8-2016 01:53 發表
貼錯
https://m.youtube.com/watch?v=6C0_yJEOUGE
睇返準度又真係一般,連發氣化唔0k, 會唔會係氣化定後坐力影響?  
我都有留意, 佢連發腳軟, LOCK唔到, 唔知係唔係初版問題

引用:
原帖由 gainax 於 9-8-2016 12:32 發表

痰鑵仔個班都係收埋自己玩,如果你見到落場有人玩反而唔係好事...
唔會有人同佢落場 自殺

槍地獄都有, 我見有人用單車泵打氣入去, HPA...

再brainstorm 下, (又離題) , 870都可以用呢個方法打氣入CO2缸?, 夠壓加就得嗎? 不過無冷郤, 容量有限?

引用:
原帖由 gainax 於 9-8-2016 22:28 發表
co2個壓力咁大, 870係指馬記? 佢入TOPGAS都危危地唔洗諗co2...
唔係, CAM870 , APS果支, CO2的

VFC SR25 /  MK11 MOD0 出咗價, 嚇死人, 全支得個FRONT SIGHT係鋼..  唔洗諗 417算

引用:
原帖由 gainax 於 10-8-2016 23:57 發表
嘩~ 唔係聽説台仔up過20k台仔上落咋咩
8XX美金仲要冇鋼煲鋼管? 咁冇野好講Lu~
都唔知D錢去晒邊, 係唔係比晒LICENSE 錢?  相對417, 417係細少少, 但都有幾件鋼件, 一半價錢左右

原廠精準調校證書 <--- 呢個係賣點?? 真係準?

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 11-8-2016 07:36 發表
支sr25用鋁煲有d失望
bolt反而用鋁會安全D, 鋼太重, 會影響BLOW BACK 速度, 重Recoil加快其他軟金屬件損耗等問題, 或可好似417, 撞擊部份為可拆式鋼件,

反而, 其他可以做鋼的零件無用上鋼, 只係得個front sight base, 誠意欠承, 但價錢十分進取, 我諗SR死忠/有錢槍友或者都會訂

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 10:58 發表
對比417好似仲多鋼

【HK417班加西限定版】特色說明
《13 小時:班加西的秘密士兵》電影HK417擬真細節設計
HK授權仿真刻印
16吋槍管搭配9吋魚骨
鋼製HK417防火帽
鋼製退彈鈕
鋼製槍機釋放鈕
鋼製H ...
鋼製擊錘與火控組(GBB only)
^---呢個十分重要!!

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 11:13 發表

玩開鍛身既好似未聽過有人配鋁煲玩單發 , 連發就話鋁煲玩ROF快D,
其實鋼煲可以偷輕唯持重量唔會過重,鋁煲就太輕又唔及鋼咁耐玩, 都係斷估Z零件之後會出件等你再比水
我意思係個blow back 速度爽唔爽,夠唔夠力咁. 唔係好似腳軟咁.,  唔係指ROF,

用鋼重咗實會慢,又blow大力咗, 改咗又唔知會撞壞D乜, 相應要改埋彈弓調整返個回膛速度, 咁火控組又要用埋鋼先頂得順撞擊力,牽一髮而動全身
如果呢支過半萬的出災情又會搞到forum FB好多投訴同埋送上等花生一齊食,
我諗VFC費時煩, 低難度低成本完成,  出咗個鋁比你,無咁易出事

我懷疑呢支嘢咁貴, 用料又唔夠堅.. 一係佢食水太深, 一係比咗好多license fee

31 123
發新話題