發新話題

[VFC] 請教VFC HK417加SR25 GBB的評價

引用:
原帖由 Opica 於 11-8-2016 00:08 發表
https://www.facebook.com/VegaFor ... 73331910734/?type=3

VFC 2016 年度旗艦級大作
鍛系列 KAC SR-25 MK11 MOD 0 GBB
將於武哈祭現場限量首發!只有 ...
呢個價仲貴過美金。。 原來有兩夾
以我睇到得個身同骨最值得
點解要用鋁煲? 咁後坐力將會。。。

咁冇呢張證書既貨會變成點?

對比417好似仲多鋼

【HK417班加西限定版】特色說明
《13 小時:班加西的秘密士兵》電影HK417擬真細節設計
HK授權仿真刻印
16吋槍管搭配9吋魚骨
鋼製HK417防火帽
鋼製退彈鈕
鋼製槍機釋放鈕
鋼製HK417延伸外管
鋼製槍機助進器
鋼製擊錘與火控組(GBB only)

特別配置
HK417 摺疊準星照門組
G28加大槍機拉柄
HK V7虎口加大握把

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-8-2016 10:47 發表

bolt反而用鋁會安全D, 鋼太重, 會影響BLOW BACK 速度, 重Recoil加快其他軟金屬件損耗等問題, 或可好似417, 撞擊部份為可拆式鋼件,

反而, 其他可以做鋼的零件無用上鋼, 只係得個front sight base, 誠意欠承,  ...
玩開鍛身既好似未聽過有人配鋁煲玩單發 , 連發就話鋁煲玩ROF快D,
其實鋼煲可以偷輕唯持重量唔會過重,鋁煲就太輕又唔及鋼咁耐玩, 都係斷估Z零件之後會出件等你再比水

引用:
原帖由 2slow 於 11-8-2016 11:07 發表
比我寧願要417班加西限定版

另外G28 GBBR 幾時會有呢?

我覺得7.62口徑都係20吋長管最靚仔, V記好似有出20吋kit比417 GBB?
但又冇20吋成槍又買多份kit多左短kit又哂錢 , G28 GBB外國已經有,AEG印像中好x貴 9XX美金...咁GBB相信..

回覆 54# 的帖子

我諗SR25都有鋼火控同鋼bolt lock掛? 如果成7K支野仲用亞鉛火控咁就真係...

回覆 57# 的帖子

如果唔洗執都好打咁都值既話哂外殼包正, 當馬記內料咁玩
但SR25火控唔係同417一樣? 照計應該用返得返417鋼火控,唔通火控改版?
會唔會V(z)系統

回覆 58# 的帖子

好似唔常見 , 417同SR25比較咁SR25啱鐘意經典軍版既啱D, 417就可以潮改
如果價錢用料相近只可以玩一支都幾難簡

回覆 61# 的帖子

師兄等G28? AEG都9XX美金咁GBB定價肯定唔少野
如果1000歐羅不如玩SR25好過起碼鍛身

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-8-2016 11:51 發表

如果用鋼,佢仲唔打鑼打鼓咁寫係個SPEC, 實無
其實佢M4/416 D鋼火控散賣一件都只係一百幾十蚊,
咁都唔包鋼料既話一係改左火控,一係未來有DX版好似以前初初M4都係亞鉛火控之後DX版同新版先跟鋼料

回覆 64# 的帖子

應該冇乜可能,G28 aeg都950美金

回覆 68# 的帖子

我諗收幾多都好亦好快賣完, 10支有錢都冇你同我同大家份

回覆 70# 的帖子

我都係因為佢D 15版唔錯先諗整支長既玩, 話哂V記外表真係數一數二
如果5K一支SR普通版/6K DX鋼內件版都可以接受, 整支長417都成4K,
但而家成7K又冇鋼煲火控又未知乜料... 將呢個價已經入到MK12或417做租+ MK18或M4RAS打CQB有淨仲可以買夾,
所以都係算

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-8-2016 18:22 發表
417好似單發都腳軟咁
Mk11用鋁bolt會唔會好d...
希望m110
我諗係關於火控既事多D,執過發覺佢M4同其他幾個系統要壓低hammer個阻力都係比較大,所以未出現神奇夾呢D大容量夾之前氣化係唔Ok好快軟腳,
都係主要hammer彈弓太硬同撃鎚位置太像真靠到最前形成耗氣阻力,成個鎚造型直角咁樣如果配硬彈弓咁氣化實有折了,其實馬記隻夾都冇秘密主要係玩具化Z系統先令之野咁爽,v記要進一步比神奇夾更強氣化都係要用無壓嘩佬設計先可以做到一個佢自己既完美系統了

不過現時有神奇夾如果執過支野其實都夠玩,417可以有好多野改提升氣化,如果好似片中l9度要Auto清一夾唔軟腳應該唔難,叉一次清兩夾Auto唔軟就話有D難道姐

回覆 89# 的帖子

出面買到D改件多數得Hopup內管個D, 要改氣化咁就要DiY或拎出去比人改了
DiY最簡單第一步都係墊下尾通墊減下行程,可以減少耗氣同增加RoF,但因為墊左野回膛彈弓增壓大力左就要減弱返,唔係回膛向前太大力影響耐用度,
一般一係換比原裝弱既回膛彈弓,一係壓彈弓,一係直接cut短彈弓圈數,
之後就要改位配合返bolt lock位置除非放棄定後,

第二步就係所謂"磨合"增加運作暢順度,減少阻力令氣化同RoF同時增強
最簡單就係打多D, 自然方式磨順, 到磨順左先落油咁效果更大,原因好似冇人磨金屬野會一邊磨一邊加潤滑濟
做好呢兩步正常會有顯眼提升了,除非本身系統體質唔易提升
更進一步做法就要開始執件, 所以一係拎比師父一係自己有經驗先好做了, GBB同AEG改既話都係一樣,只要理解運作咁就一理通執法了

發新話題