發新話題

[VFC] 災情!! VFC SR25 嚴重災情, 爆bolt

災情!! VFC SR25 嚴重災情, 爆bolt

上星期, 射擊其間發現掉了這個碎片

想了很久都知從何而來.
今日拆解看看, 發現原來, bolt頂假GAS管漏了一粒螺絲, 只找到一個, 打得多, 那個固定位置變型, 連另一粒螺粒也鬆了, 整個bOLT頂爆了,

太失望了, 而家要成份Bolt換, 又無零件, 正向VFC投訴

各位槍主, 掉緊快點檢查一下, 由其有連射問題的朋友, 說不定有關連

女火金從來都係金玉其外
mp5 ump g36 有邊支唔係中伏?
連最多廠出既m4都出到而家2015版先見得下人
等下啦
白老鼠係咁架啦
佢地支m4咪一樣改黎改去改左5 6年先有而家2015版
咪等多5 6 年囉

都up用鋼煲好過,一係平D用返亞鉛未聽過M4同417出事

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 01:25 發表
女火金從來都係金玉其外
mp5 ump g36 有邊支唔係中伏?
連最多廠出既m4都出到而家2015版先見得下人
等下啦
白老鼠係咁架啦
佢地支m4咪一樣改黎改去改左5 6年先有而家2015版
咪等多5 6 年囉
照我睇除左馬記鍋氣少D有邊間冇野
要列鍋氣清單我驚你地除左馬記唔敢玩

照計E個位用途只係guide 住條bolt carrier係charging handle 條凹位度行, 應該唔駛點受力

但係都搞成咁, 鋁BOLT D 耐用度真係....
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2016 01:31 發表
都up用鋼煲好過,一係平D用返亞鉛未聽過M4同417出事
明明可以好簡單...一條啞鉛過, 但佢係都要搞到咁複雜, 又鋁又配重

不過講開鋁bolt 豬皮果d應該粉碎得仲快
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2016 01:35 發表

照我睇除左馬記鍋氣少D有邊間冇野
要列鍋氣清單我驚你地除左馬記唔敢玩
基本上每間廠出新gbb都有一定災情
馬記m4我都仲觀望緊
但你睇下女火金
真係一個跌錢旋渦黎
我最記得MP5個期d人日x夜x
最後比我們出個支MP5 Ko左

條bolt係6061?
好似話亞鉛硬過6061
7075應該會好d

我都想我們出762 ar ko佢

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-10-2016 02:01 發表
條bolt係6061?
好似話亞鉛硬過6061
7075應該會好d

我都想我們出762 ar ko佢
亞鉛硬過6061

回覆 6# 的帖子

佢好似要就飛機檔片安裝所以要做分體式導氣管口,
一體實堅固過分體, 睇返爛個度個位咁薄上縲絲上實D都驚擰裂
同WA擋片位一樣,只要個位做返加大面積減少擋片尺吋咁個強度即刻好好多,

井記煲都係分體式導氣管口,但佢用兩粒細機米上實唔同v記用粗縲絲上實, 咁面積大左強度加大自然無問題,由於導氣口唔受力靠煲頭撞槍膛,咁分體式都無影響可以參考#記 定v記導氣口設計到會受力?

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 01:59 發表

基本上每間廠出新gbb都有一定災情
馬記m4我都仲觀望緊
但你睇下女火金
真係一個跌錢旋渦黎
我最記得MP5個期d人日x夜x
最後比我們出個支MP5 Ko左
我們支MP5一様有打壞野

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 02:03 發表

亞鉛硬過6061
6061係軟而韌
亞鉛係硬而脆

實際數據我就無啦 有待其他師兄指正

回覆 7# 的帖子

馬記M4都有鍋氣,我買返來第一夾已經冇煲Lock
但鍋氣真係最少要搞既地方比較易, 其他個D唔係爆身爆件各種唔順就係漏氣Jam彈升龍拳, 所以比較上黎馬記就安心好多架嗱
以前D女火金明顯係未如理想, 我們個支追住佢黎出實好過佢,
唔排除未來出MP 5v2又打擊返我們

回覆 12# 的帖子

真正cnc 6061實好過亞鉛粉合金(鋅)多多聲,但玩具成日up6061係咪就無人知, 玩具成日up7075都聽唔少

發新話題