27 12
發新話題

新手問買槍 (女仔買槍)

新手問買槍 (女仔買槍)

各位師兄 我係女仔黎既
新手接觸氣槍,之前有上過ipsc 初級班
上堂時係用Hi-CAPA 5.1的,
因為對氣槍有興趣 想逐步試下自己買槍自己改
Budget around $500-1000 for 買槍
上網睇過其他師兄介紹KCS G17/19同HI-CAPA5.1
想問下:
1)女仔玩氣槍有冇咩槍適合啲??
2)邊款槍會易上手同改槍比較適合?
3)我比較少玩war game,玩都係玩室內場,上述兩款
   適合玩嗎?同埋有咩裝備要補購?裝備大約幾錢?
4)如果買槍邊間鋪會有信譽啲?我怕比人sell同呃
5)大家係咪會係屋企試槍?貼靶紙嗎?

首先 爬文有就似問題
之後上多幾堂IPSC 中級班
用槍會槍玩多D先諗買自己槍
導師同槍會師兄可以話成set gear大約幾錢
仲有, 槍唔一定要改 改可以玩好到貴

A1) 無話女仔唔適合乜槍, 手槍重極有限
       IPSC一個range最多咪6-7分鐘, 唔夠力拎咪練大隻D囉
A2) 主流一定HI-CAPA
       非主流P226 / Glock17 / M1911  一樣有得玩
A3) belt, 護目, 匣袋, 槍袋, 3匣個D 都$500up
       IPSC槍扲去打CQB無話唔得
       CQB怕疼就要VEST glove Fullmask 又$300up
A4) 槍會師兄會介紹你去邊買
A5) 槍會入面慢慢試

信你導師 信你槍會師兄 有乜唔明即問

KJ CZ75 SP01, 幾百蚊,已經係比賽鎗款, 又準, 平靚正;
唔好下下都要諗改鎗,應該學點樣保養同維修自己枝鎗,冇一步登天嘅方法的。

女仔... 一定要答:WE 7 寸龍係我心水
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

.50全鋼沙鷹如果我係女仔都想要
入支馬記手槍是但一支都啱洗

女孩子打手槍是很適合的

想玩WARGAME定IPSC?
WARGAME的話保護裝備要全面D, FULL MASK 較好. IPSC 就護目鏡就夠用。

如果希望用比較可靠和耐用的,建議買MARUI (馬記),5.1 或GLOCK都是不錯的選擇,因零件補品較多。馬記手槍比較貴,預800-1000。

腰帶槍套匣袋等可逐一添置。

全部計埋妳預算不少於2000.

女仔手細compact手槍會好d
岩岩玩唔想整呢樣整個樣最好就馬記

但馬記比較少compact手槍

引用:
原帖由 新手一隻 於 9-10-2016 04:30 發表
手細要渣得舒服唔係睇支槍長短而係看個柄的粗厚,當然最好支支都渣上手feel下。
上手feel下呢樣真
個個都話1911夠薄易揸 但我覺得最好揸既係m9

1) 揀槍都係兩隻字 '順眼' ,無論支槍性能幾好又尼又路, 唔順眼就唔順眼.
     先揀樣後揀性能, 性能可以改造, 個樣唔順眼冇得救.

2) 易唔易上手係睇個人唔係睇支槍所以唔講, 多野改就一定係馬記hicap 同馬記glock.

3) 基本上只要係手槍都適合打室內.
     其他裝備我個人強烈建議帶齊安全裝備,最初只要買個一體式面罩(如馬記面罩)就得.
     上身著件厚些少既連帽外套,下身長褲運動鞋,戴好帽+面罩就可以保護灑成個頭.
     手套記得買手指位厚d既,手指係最容易比人打中的地方之一.

4) 槍鋪好少會sell人,反而係懶得理你的狀況居多.
     至於呃人尼個問題我個人未見過槍街既槍鋪開門做生意呃人, 網上二手賣野另計.

5) 家中打靶請先買靶箱or DIY集彈箱.
     然後自己影印一堆靶紙貼上去用.
     留意bb彈對家俬同牆面的殺傷力頗大,請係個靶既後面放一塊大的廢木板之類既野擋彈,千祈唔好用發泡膠好易穿.

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-10-2016 18:37 發表

上手feel下呢樣真
個個都話1911夠薄易揸 但我覺得最好揸既係m9
我覺得最好揸係沙鷹,真係要揸上手先知啱唔啱feel

引用:
原帖由 gainax 於 10-10-2016 07:14 發表

我覺得最好揸係沙鷹,真係要揸上手先知啱唔啱feel
揀槍真係好似哈利波特揀魔仗咁 上手先知
人人唔到
我就話最緊要吸手

引用:
原帖由 keikwon0924 於 8-10-2016 09:20 發表
1)女仔玩氣槍有冇咩槍適合啲??
2)邊款槍會易上手同改槍比較適合?
3)我比較少玩war game,玩都係玩室內場,上述兩款
   適合玩嗎?同埋有咩裝備要補購?裝備大約幾錢?
4)如果買槍邊間鋪會有信譽啲?我怕比人sell同呃
5)大家係咪會係屋企試槍?貼靶紙嗎?
1) 睇個人喜歡
2) 易上手就睇你邊支揸得舒服,要改槍都係HICAP
3) 如果主要玩IPSC, 買多兩隻匣(呢度$400少DD), BELT+HOLSTER+POUCHES呢三樣野有平有貴有老翻...
   執晒3樣既話三幾百又得, 千幾蚊都得...
   如果會玩埋CQB又唔會出OUTDOOR既, 其實加GOGGLES都夠, 怕痛就買FULL MASK, VEST你唔怕打中身會痛都可以唔買既...咁成SET BELT加返個回收袋就可以兩邊用~
4) 你見邊間D店員對你友善D咪幫襯果間LOR~
5) 唔會, 屋企有寵物, 所以自我克制自己, 唔准係屋企聽到槍聲, DRY FIRE都盡量唔做~

小妹妹,您用來打什麼多。。。?wargame同IPSC乃係兩回事。。。
但:上述沙鷹、WE 7吋龍、M9則唔建議~
1。沙鷹柄濶論盡唔好揸手(真槍原意亦非日常duty、比賽或常規战鬥用。。。)
2。WE 7吋龍~支槍較重而且易壞。。。
3。M9本来OK,但東方女仔用,手柄可能仍然較粗同唔啱手型。。。
軍醫玩過好揸又平衡的Full Size(真槍、氣槍相同):
1.1911A1
2.CZ75
3.HI CAPA
4.G17/34
以上4支都不錯
鋪頭首推"槍天台"亦只有佢地賣槍比較似做服務行業,
要平=明搶店
Happy Shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

27 12
發新話題