發新話題

黎緊諗住同個fd去game,諗緊買咩好

引用:
原帖由 Dave 於 15-10-2016 17:07 發表
手槍通常大家認為MARUI 比較準,但日本槍滑架都是膠的,不會有全金屬。
淨買MARUI GLOCK 不貴大概700~800 ,但換下金屬SLIDE 金屬管就1500 以上
KSC 性能亦很好但壞左很難搵件換,也是膠滑架,但KWA 我理解係KSC 的 ...
馬記我就未有諗住,一來要改,二來我筆直唔太多
HFC既G17師兄點睇
有師兄放比我4-500蚊,有少花
個滑架好似有少少爛左(外面)
幾成新就唔太清楚,如果二手槍交收既話有冇咩要睇/檢查清楚?
如果買反黎換過個滑架會5會好貴

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 00:04 發表

馬記我就未有諗住,一來要改,二來我筆直唔太多
HFC既G17師兄點睇
有師兄放比我4-500蚊,有少花
個滑架好似有少少爛左(外面)
幾成新就唔太清楚,如果二手槍交收既話有冇咩要睇/檢查清楚?
如果買反黎換過個滑架會5 ...
HFC 沒玩過,但500 蚊買一支爛左又花既二手手槍不見得有著數,6XX 夠買一支全新 KJ GLOCK,再加百幾夠買MARUI GLOCK 17,
馬記手槍9 成可以直接入TOPGAS打而且準,可以不改任何東西,改金屬滑架主要是為感覺良好,不見得對性能有提升。
二手槍最好當然是便宜又新淨又沒爛沒花,但大前題是一個新手不會知甚麼要看甚麼可接受,
賣家說甚麼信甚麼,撞到好人就好,反之有心搵你笨你預左交學費。
個人建議新手直接買新品比較好,或者有熟人又真的是識槍的去幫你。
市面上很多便宜大碗的玩具槍買,沒有相關判斷力之前不建議買2 手。

換個新的金屬滑架最少預400 蚊吧。不同牌子的滑架通常不通用,不要槍買回來後才知沒有零件可換。
見過身邊不少新手一開始貪便宜或方便,心急急買了一些看起來很正但其實伏到反眼既玩具番來,
又或者一開始問我很多我通常得閒亦會答得很詳細,但最後買自己最開始想買的中看不中用款式,
之後再問我要點救,我通常會答買過支新就好。不是話寸不寸咀的問題,
而是問得意見,身痕跳出來答你的大部份是有心幫你的,真心求聽教,
如聽而不入耳不如不問,直接衝去槍街買一支自己看的爽就好。

前一頁LOVELESS 師兄亦有很好的意見,可以參考。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2016 00:21 發表

HFC 沒玩過,但500 蚊買一支爛左又花既二手手槍不見得有著數,6XX 夠買一支全新 KJ GLOCK,再加百幾夠買MARUI GLOCK 17,
馬記手槍9 成可以直接入TOPGAS打而且準,可以不改任何東西,改金屬滑架主要是為感覺良好 ...
好多謝師兄你甘詳細甘解答我既問題
新手好多時撞過板所以想放棄,師兄甘熱心教其他人真係難得
岩先賣家放比我可送埋we匣
賣家話(更新反,打錯)冇爛,只係甩油,如果自己diy反應該OK
手槍我主要想同fd打下靶同打室內,但係打game我同朋友都冇試過
約戰方面多數係點約,室內一次大約幾錢到同打幾耐
上網睇過有些工廈,唔知算唔算平
講反支槍,甘既價錢有點心動,因為幾舊水包埋匣
一來唔洗再買多一兩隻匣,二來全新買埋匣果d件好似有點過左筆直
如果師兄唔介紹我可以pm相你睇睇嗎

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 00:58 發表

好多謝師兄你甘詳細甘解答我既問題
新手好多時撞過板所以想放棄,師兄甘熱心教其他人真係難得
岩先賣家放比我可送埋we匣
賣家話有爛,只係甩油,如果自己diy反應該OK
手槍我主要想同fd打下靶同打室內,但係打g ...
HFC 槍沒玩過,但見網上店賣HFC GLOCK 17 才 640 ,師兄打算用500 買支又爛又甩油的二手回家DIY 執漏只能說個人自由。
另外你的首要目標是買一支可靠的工具落場,而不是考慮送幾多周邊東西,
正如你去超市買袋米$100 ,見到旁邊有袋穿左隆的米只收 $70 ,送多一排六盒維他奶一般,
因為你袋中只有$70 蚊又覺得送奶很抵,所以你就買了後者,你選擇的傾向似乎是這樣。
買新品只需要錢,二手需要眼光判斷力及相關知識,DIY 要技術經驗及工具,你有甚麼條件便行哪條路即可。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 19# 的帖子

收到,唔該曬師兄
另外想更新反打錯字<--賣家話(更新反,打錯)冇爛,只係甩油

引用:
原帖由 呀健 於 2016-10-16 10:01 發表
收到,唔該曬師兄&#128522;
買o野整o下攪o下

同人接觸交流, 發現自己真正所需

都係玩樂一部份, 師兄加油

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 10:01 發表
收到,唔該曬師兄
另外想更新反打錯字
你覺得抵可去馬,支持

引用:
原帖由 Dave 於 2016-10-16 11:17 發表

你覺得抵可去馬,支持
跌o下跌o下曉大個人

HFZ都唔知乜系統打爛要上神台仲要5,6百蚊? 一樣價求期執支KxJ,迷,HK3好過
其實馬記G17都只係800左右?最多夏天要換加硬撃鎚彈弓就夠玩, 或者上面個三支換左補品都好好玩,
其它D不明系統想交學費咁無所謂

入門級平、靚、正又金身又玩得過手槍~KJ首選。。若要求不太高就根本無需要改,亦冇乜鑊氣。。。
次選~KWC
Ps:We手槍~外型靚,但不太耐用。。
      其他大陸牌子、山寨品牌。。。最好小心D!
      HFC~台灣細廠,質量好一般,除非迷於個別       獨有槍款:例如T-77。。。否則最好不要。。。
(以上純屬軍醫叔叔個人實際經驗。。。)

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

HFC 内部係抄馬記G26。

引用:
原帖由 loveless 於 16-10-2016 14:11 發表
HFC 内部係抄馬記G26。
平價槍其實抄乜系統也是其次,實際表現同用料耐用度才是重點,(因為間中也有朋友拿D不知名/山寨/或新品牌比在下試玩,話全抄什麼名牌系統云云,誰知抄得了設計時抄不了用料及工差,結果一樣無用。。。),當然中、上價槍又唔同,比較講求承襲什麼血統。。。

Happy Shooting!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

回覆 25# 的帖子

多謝師兄詳細講解^_^
依家如果買把kj既(m9/g系列)
加多隻匣,買埋槍套/袋等
7-800搞唔搞得掂
因為筆直唔多,所謂先諗住會5會買二手比較好

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 14:30 發表
多謝師兄詳細講解^_^
依家如果買把kj既(m9/g系列)
加多隻匣,買埋槍套/袋等
7-800搞唔搞得掂
因為筆直唔多,所謂先諗住會5會買二手比較好
如果要加多隻匣同槍套預900好D,ps:實戰用槍套,不要買太差的,最平要過百元果D叫做好D,幾十元果D要小心D揀。。。
攜帶槍袋反而幾十元已經ok...
新手不建議買2手槍,但槍套如有平放2手名牌可以帶槍去試,不妨買。。。軍醫以前都百幾元執過隻2手"鹿仔頭"真槍用皮套,十分之正!
Happy SHOOTING!

回覆 29# 的帖子

唔該曬軍醫師兄
我問緊個有點氣槍資歷既朋友睇下底唔底買
因為新手唔知會5會長玩
500蚊內買到全套(無壞/其他問題既話)我都可以接受
或者我UP相上黎比師兄你睇睇(完來呢到UP唔到相,可能係我唔UP)(文件尺寸: 小於 50 kb ,張相1xx kb)

發新話題