發新話題

黎緊諗住同個fd去game,諗緊買咩好

補充:山寨平價槍套最好買簡單掛腰款,因為好多平價山寨大脾槍套D帶唔多掂。。。盞搞。。。

Happy SHOOTING!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

500元以內。。。您肯定要手槍,會不會要MP5k之類小型電槍。。。?
呢類用槍帶唔洗槍套,有全自動,匣又平。。。

附件

16-10-2016 14:58

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 16-10-2016 14:58 發表
500元以內。。。您肯定要手槍,會不會要MP5k之類小型電槍。。。?
呢類用槍帶唔洗槍套,有全自動。。。

MP5果類應該唔會諗住
想要手槍款多D,同埋諗住打室內/射靶多
想要後座力既感覺多點
二手那支HFC G17我比左相朋友睇
新淨程度麻麻地,但又全合我500蚊內搞掂的因素
都仲諗緊,岩岩讀完曬書,反緊Part time,所以筆直唔多,但怕買到伏,心大心細

引用:
原帖由 T-800 於 16-10-2016 14:51 發表
補充:山寨平價槍套最好買簡單掛腰款,因為好多平價山寨大脾槍套D帶唔多掂。。。盞搞。。。

另外二手那支佢可以送埋槍套比我,可惜上傳唔到相
比唔到師兄過目
另外我朋友回覆話支槍可能平時都冇點落油保養
已我就覺得槍身舊了一點,如功能冇問題%匣冇流氣我都可以接受

還是自己考慮一下。。。。
打靶為主、少打game,就不需槍套住啦。。。
要後座力強:KJ~kp05 Hi~capa 加C02匣,玩過個後座力唔想再玩什麼HFC了。。。

引用:
原帖由 T-800 於 16-10-2016 15:13 發表
還是自己考慮一下。。。。

明白的~謝謝師兄指教~

暫時所見,如果在開始階段只考慮CQB,只用1支手槍,未想拎好多錢出來,考慮應從落場同安全的最底要求

引申為1槍+匣,1眼罩/面具
再多既護具/裝備就睇個人
個人以為槍套未必需要計入預算內,雖然槍套最平可能都係100左右,不過在只得一槍情況下,落場可以拎住支槍入,打算在接敵果時先至拔槍就沒大意義了

帶多一隻匣最少心理上可能會安心啲,如果要多一隻匣,引申既彈匣套又係一條數

眼罩/面罩真係唔好慳,唔係要看倌買好貴既(其實小弟都唔識講邊樣好唔好),而係唔好因為支槍而係呢一方面妥協,唔好彩打中啲咩地方就一世了
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 15:07 發表

另外二手那支佢可以送埋槍套比我,可惜上傳唔到相
比唔到師兄過目
另外我朋友回覆話支槍可能平時都冇點落油保養
已我就覺得槍身舊了一點,如功能冇問題%匣冇流氣我都可以接受
二手價一般都有一個市場認為合理既範圍,
開天殺價落地還錢, 若叫價合理吸引, 亦不由你考慮甘耐, 早就賣出了.
意思即係, 若你禮貌地還價300-350, 相信依然會成事...

回覆 38# 的帖子

師兄講得有道理,謝謝意見^_^

引用:
原帖由 暈又暈 於 16-10-2016 16:08 發表
暫時所見,如果在開始階段只考慮CQB,只用1支手槍,未想拎好多錢出來,考慮應從落場同安全的最底要求

引申為1槍+匣,1眼罩/面具
再多既護具/裝備就睇個人
個人以為槍套未必需要計入預算內,雖然槍套最平可能都係 ...
護具果到遲下會再同朋友去睇/收二手
護眼必須的,另外有問題想問下,帶眼鏡既師兄係護眼方面點做@@
照帶眼罩?

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 20:30 發表

護具果到遲下會再同朋友去睇/收二手
護眼必須的,另外有問題想問下,帶眼鏡既師兄係護眼方面點做@@
照帶眼罩?
最平最實用係幾十年如一既鐵絲網眼罩, 幾十蚊搞掂.
你若帶平時用開既眼鏡, 再加個冇風扇既有鏡片眼罩, 室內一焗就即刻就起晒靄.

我自己會用有RX內鏡架既眼罩, 豐儉由人.

引用:
原帖由 loveless 於 16-10-2016 20:44 發表

最平最實用係幾十年如一既鐵絲網眼罩, 幾十蚊搞掂.
你若帶平時用開既眼鏡, 再加個冇風扇既有鏡片眼罩, 室內一焗就即刻就起晒靄.

我自己會用有RX內鏡架既眼罩, 豐儉由人.
明白~
我諗平平地就夠了
只係好奇帶眼鏡再加罩會唔會唔舒服/帶唔到~

引用:
原帖由 呀健 於 2016-10-16 21:23 發表

明白~
我諗平平地就夠了
只係好奇帶眼鏡再加罩會唔會唔舒服/帶唔到~
堅守budget是重要的...

重點是...

預幾多洗盡佢

引用:
原帖由 Ben_9413 於 16-10-2016 22:18 發表

堅守budget是重要的...

重點是...

預幾多洗盡佢
呢個當然~

雖然話經費有限,但基本支出是要一定金錢的,
將貨就價買一些品質不明的工具,可能平買貴執得不償失,
急不於一時,為求快手有得玩隨隨便便買倒不如多儲兩個月錢,吃多幾個麵包即可。
如果你暫時只需要玩cqb ,可以暫時比個list 你。

CQB:
1 - 全包型鋼絲眼罩 $60 ~ $130 / 全包型鏡片眼罩 約 $150
( 不要懶型只帶眼鏡,護齒一定要,CQB 火力雖然只有1J 左右,但距離近,擊中時的衝擊比室外場更大,直擊門牙可以直接斷牙 ( 親眼見過 ),
附加資料:香港種牙約 $8000 ~ 14000 一隻,深圳愛康健 $4000 )
2 - 護指手套 $ 30~ 180 ( 或勞工手套 $ 5 )
3 - bb 彈一包請買質素好一些的 約 $ 65
4 - 手槍一支個人建議 KJ P226系/ P09 / GLOCK 約 650
5 - 額外一彈匣 $ 140 ( 一般來說CQB 打很少彈 )

TTL (MIN ) : $ 945

室外場先不說槍價,因為差異可以十分大,而室外槍對武器準度要求比較高,可以有排說,只提幾支岩新手用的
1 - AMOEBA 系列 $ 1400/ S&T G36 系列 $ 1000 / CA P90 $ 700 / 狙擊槍( 不建議 ) :AS01 $1200/ ARES M40 $1900 / CA M24
2 - 軍服有好過無但非必須 $ 300 COPY 起,主要係比人更難發現你
3 - 如果玩狙配手槍,槍套是必須,而考慮到狙擊手支手槍是救命用,建議快拔槍套 $ 120 COPY ~ $400 前後 正牌槍套
4 - 深底紋軍BOOT 一對 $ 400 以上,不要著休閒鞋( 例如 CONVERSE ) 包仆死
5 - 護膝最好有,因為很多時要蹲要跪要趴 $30 COPY 起

相信許多老玩家的裝備都是一件件慢慢砌番來,年青時大家都窮,第一優先一定係安全性 ( 護目,護牙,護身 ) ,
之後先講槍。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

發新話題