27 12
發新話題

南京大屠殺潮T

也許原意不錯,但理所當然會思考到引起反感,
一係佢賣完D 錢拎哂去捐比中國山區小貧友,否則很難說服別人他不是嘩眾取寵...
其實佢想表達相同意思可以咁做:一個美佬家庭全家圍住溫溫馨馨咁食住D 又肥又甜的濕米片早餐,
老豆疊住腳渣住份報紙睇財經,而報紙背面是一柄日本刀+ 滿地中國小孩搖鼓。而坐在對面小孩則照舊咬漢保包若無其事。
一樣可以表達美佬視而不見的態度和沒有將真正歷史告知下一代的事實,成張圖嘜字都唔洗寫。
而且仲可以「懶」隱晦高深 ( 很多讀者都喜歡要諗0.1 秒先明的意思,否則不能顯得智慧 ),
我呢D平民百姓是旦諗呢個IDEA 似乎都高章過呢D 甚麼19 設計C

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

佢唔試下以珍珠港做背景,美國人真係快將佢忘記啦

其實我都睇得明呢個個設計想講乜
講緊南京大屠殺下 班鬼佬睇到都扮睇唔到
諷刺緊人地

人地日本仔都未投訴呢件衫
就已經反效果觸怒一班唔用腦 唔識設計既當地華人及中國網民
我諗要人去學下多角度思考 唔去睇表面 真係件冇可能既事
明就明 唔明講多都哂氣
個designer 真係用心良苦

引用:
原帖由 Jonny.R 於 24-11-2016 10:57 發表
其實我都睇得明呢個個設計想講乜
講緊南京大屠殺下 班鬼佬睇到都扮睇唔到
諷刺緊人地

人地日本仔都未投訴呢件衫
就已經反效果觸怒一班唔用腦 唔識設計既當地華人及中國網民
我諗要人去學下多角度思考 唔去 ...
其實好多人都睇得明。

如果睇得明背後高言大義 = 無問題

咁電影唔洗分三級制,書唔洗包黑膠袋,戲唔會過唔到電檢,ISIS 唔洗比人打擊,殺人犯唔需要拉,
任何行動背後都一定有信念的,但過唔過到「社會」呢一關是另一課題。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 YSL 於 22-11-2016 22:26 發表

偽文青眼鏡 ????
近日攞副珍藏品Kris van Assche 眼鏡架去細商場細舖仔配鏡片,
點知畀佢焗溶咗,仲掉翻轉頭話我副鏡架渣。
同個老闆講多兩句都嘥氣,攞返條屍走人就算。
講真依家大舖細舖都好,多數都係送去大陸造,遇著個求X其點都死。

依家諗住配副人渣眼鏡,人渣屬性角色專用眼鏡。

[quote]原帖由 reniless 於 6-12-2016 23:09 發表

近日珍藏品Kris van Assche 眼鏡架去細商場細舖仔配鏡片,
點知畀佢焗溶咗,仲掉翻轉頭話我副鏡架渣。
同個老闆講多兩句都嘥氣,
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

塞珞璐?

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

咩質料就唔知,架係kva巴黎專店執笠貨。

吾係舊時的硬橡膠掛,咁就好可能融

《河湟有感》司空圖

這些T Shirt最好在日本賣,給那些否認有..南京大屠殺..事件的日本人看 Thx for sharing

27 12
發新話題