16 12
發新話題

福島生蠔

福島生蠔

特產,當地漁民改為養珍珠蚌應該會發達。

唔一定關輻射事,舊陣時珠海橫琴養既蠔都有過手掌咁大隻

舊時香港果d任食餐廳已有用大過隻手既巨形生蠔promote

引用:
原帖由 Hamlet 於 12-1-2017 20:29 發表
唔一定關輻射事,舊陣時珠海橫琴養既蠔都有過手掌咁大隻
珠海橫琴果隻一定受左污染

引用:
原帖由 Lolanto 於 12-1-2017 20:34 發表

珠海橫琴果隻一定受左污染
幾年前去珠海影完飛機就去食,講污染搞到養唔到蠔係深圳沙井,橫琴係因為開發搞到無得養。

老老實實, 巨型生蠔好普及, 以前好鬼平, 依家貴o左但都唔係高價野. 隻隻都大過手板, 對日本人黎講點會係少見

特大生蠔唔出奇! 七年大生蠔我都見過!

不過福島海産就一定唔會食!

引用:
原帖由 loveless 於 12-1-2017 20:40 發表
老老實實, 巨型生蠔好普及, 以前好鬼平, 依家貴o左但都唔係高價野. 隻隻都大過手板, 對日本人黎講點會係少見
可能日本福島區生蠔品種一般係細種, 所以見到隻大蠔有小小驚奇! 但可能因海潚沖左深海區或其他區大品種蠔到褔島岸邊生長!

引用:
原帖由 reniless 於 12-1-2017 20:23 發表
特產,當地漁民改為養珍珠蚌應該會發達。
好主意,養出黎o既珠唔止大粒,仲可能會發光

咁大隻,真係食一隻就夠曬數. Thx for sharing

夜光巨珠
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

一定會有 蜥蜴 變成哥斯拉

廣島原爆後>人變大 福島核洩後>蠔變大
所以核能可以令生物變大

引用:
原帖由 Tango1997 於 13-1-2017 15:29 發表
一定會有 蜥蜴 變成哥斯拉
浸酒
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

16 12
發新話題