18 12
發新話題

[新手]護目眼鏡+馬記低級改槍問題

[新手]護目眼鏡+馬記低級改槍問題

宜家用緊d大大舊既護目, 想買好似ess/crossbow o個d咁既貼面眼鏡
我想問邊間舖係賣正版架? 我見間間d價錢都好似唔同但係又唔知邊間賣既係正版,係唔係普通大概500蚊/樓下就有交易?

我見taobao有100蚊人仔,唔想係出面買貴都係買左taobao貨返黎.

btw 馬記槍如果想改高少少個初速係唔係換條6.04管+ 守x神 120彈弓(就夠哂做)?

唔該哂各位師兄!

陶佬啲鏡!?唔好玩喇!
呢度大把師兄放鏡,總有一款啱你。
引用:
原帖由 wilsoncheungg 於 5-2-2017 20:26 發表
宜家用緊d大大舊既護目, 想買好似ess/crossbow o個d咁既貼面眼鏡
我想問邊間舖係賣正版架? 我見間間d價錢都好似唔同但係又唔知邊間賣既係正版,係唔係普通大概500蚊/樓下就有交易?

我見taobao有100蚊人仔,唔想係 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 1# 的帖子

眼鏡有好有唔好,岩岩玩的話最好用返風鏡,甚至面罩,因為帶眼鏡要識走位上避重就輕,小弟帶眼鏡係唔會同人正面衝突(唔代表龜後),
至於你真係要買我會建議上18/F睇,O記至R記眼鏡都有,要睇清楚佢簡介,因為有部份只係太陽鏡未必夠硬防彈,
都係果句:唔好貪平,淘寶有好野,但要識擇先有好野
單憑100蚊的眼鏡小弟覺得可以扔左佢,想方便同型而冇左隻眼真係無謂,重要的係你上埋報比政棍吹多兩吹以後大家冇得玩

至於馬記你想改幾大力?改邊把槍呢?

唔該師兄!
因為我帶風鏡成日都望唔到下面,入彈/拎野etc.好麻煩,淘寶買眼鏡我覺得就係信唔過所以想買正版.
請問正版ess ice/ crossbow 夠唔夠應付?(新手唔知o記同r記係咩同埋其他牌子都唔識)本身唔係特別鐘意正面交鋒個type.

馬記scar-L 想初速去到大概400~430fps. 見有師兄話做氣密做好d都可以做高d但係我搵唔到氣密教學
引用:
原帖由 ken5500 於 5-2-2017 21:28 發表
眼鏡有好有唔好,岩岩玩的話最好用返風鏡,甚至面罩,因為帶眼鏡要識走位上避重就輕,小弟帶眼鏡係唔會同人正面衝突(唔代表龜後),
至於你真係要買我會建議上18/F睇,O記至R記眼鏡都有,要睇清楚佢簡介,因為有部份只係太陽 ...

引用:
原帖由 wilsoncheungg 於 5-2-2017 21:43 發表
唔該師兄!
因為我帶風鏡成日都望唔到下面,入彈/拎野etc.好麻煩,淘寶買眼鏡我覺得就係信唔過所以想買正版.
請問正版ess ice/ crossbow 夠唔夠應付?(新手唔知o記同r記係咩同埋其他牌子都唔識)本身唔係特別鐘意正面交 ...
說實話實戰時,好多時係靠摸的不是靠看的,留番D 集中力在敵人跟環境身上最實際。
個人建議用一體式面罩,例如MARUI 的風扇MASK,不過貴D 500 蚊。
單車眼鏡不是不可以,但要注意硬度,因為很多時不是預你BB 彈直擊的,最保險係買番來拎支1.9J 槍打幾槍先落場,
雙眼貴過副鏡很多。
仲有面罩必須有,很多人淨係顧對眼唔顧D 牙,其實食得正,1.2J 多D 直擊門下係可斷開兩截的,
攪一攪又跌萬幾了。

氣密是一個狀態,即是供給的空氣壓力最大程度化作BB 彈的推力,
如果支槍設計本身好的,氣密好就甚麼都不用攪,很大程度是看HOP UP 坐設計,另外就是波箱跟HOP 坐的配合。
除非支槍原裝漏氣漏到PK,否則「改良氣密」增益很少。

MARUI SCAR L 用 M110 + 6.01 300MM 管大概可以打1.4J,但留意次世代波箱對彈弓長度要求頗嚴格,
M4 系統大概受到17~19 圈,SCAR L/H 大概受到 28 圈以下,市面有些彈弓是三十幾圈的,直接用在SCAR L 可能會卡。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 4# 的帖子

你要知的係400-430係講緊1.5J-1.7J
而點改DAVE師兄亦有提及我都唔多講,
但記住你一改大力,齒/天梯/摩打/受的壓力就會大左,相對壽命亦短左
由其係電池到摩打的動作要花好多力拉
想改得健康,要諗下其他野的配合,唔係話改彈弓改管就OK

小弟個人意見:與其改條大力彈弓加重內部負擔,不如改細力少少的彈弓再係出氣量入手(管內徑/長度,氣缸)

護目眼鏡基本上有ANSI Z87 標準都可以,
非廣告: http://henrychemical.com/index.p ... &product_id=523
呢類工業鏡多數都得,我自己用緊ESS Crossbow,會遇水就甩coating,最好唔好買佢
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

唔該哂!!

我就係用緊風扇MASK個隻,但係實在太熱所以想換付眼鏡+網罩咁減少"熱+起mo"呢個問題,打算買付番黎用鎚仔dub幾下試, 因為搵唔到咁高j既槍試..

如果我換左28圈以下彈弓+ 6.01 300MM 管係咪都唔拍好快掃齒?
引用:
原帖由 Dave 於 5-2-2017 21:56 發表

說實話實戰時,好多時係靠摸的不是靠看的,留番D 集中力在敵人跟環境身上最實際。
個人建議用一體式面罩,例如MARUI 的風扇MASK,不過貴D 500 蚊。
單車眼鏡不是不可以,但要注意硬度,因為很多時不是預你BB 彈 ...

唔該哂!
引用:
原帖由 oliver1997 於 5-2-2017 22:31 發表
護目眼鏡基本上有ANSI Z87 標準都可以,
非廣告: http://henrychemical.com/index.p ... &product_id=523
呢類工業鏡多數都得,我自己用緊ESS Crossbow,會遇水就甩coating,最好 ...

唔該哂!!!

所以比起換彈弓,換氣缸會比較健康? 但係如果要改個box入面d野係唔係比出面d舖講個要求改會比較安全?
引用:
原帖由 ken5500 於 5-2-2017 22:17 發表
你要知的係400-430係講緊1.5J-1.7J
而點改DAVE師兄亦有提及我都唔多講,
但記住你一改大力,齒/天梯/摩打/受的壓力就會大左,相對壽命亦短左
由其係電池到摩打的動作要花好多力拉
想改得健康,要諗下其他野的配合,唔 ...

引用:
原帖由 wilsoncheungg 於 5-2-2017 22:39 發表
唔該哂!!

我就係用緊風扇MASK個隻,但係實在太熱所以想換付眼鏡+網罩咁減少"熱+起mo"呢個問題,打算買付番黎用鎚仔dub幾下試, 因為搵唔到咁高j既槍試..

如果我換左28圈以下彈弓+ 6.01 300MM 管係咪都唔拍好快掃齒 ...
掃齒通常係設定錯誤引起,不外乎轉速太快PISTON 跟不上,又或者有野頂死 ( 例如彈弓 ) 夾硬推過引起崩牙,
一般來說如果彈弓冇配錯,次世代都幾難死。自己支次世代打了三年多才換零件,講緊主力槍7 成時間都係用佢。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

感謝各位師兄!!!!

回覆 7# 的帖子

師兄, 我甩COATING冇乜所謂, 我想係想入ess crossbow比較貼面好似安全d, 請問師兄知唔知邊到有得賣正版??

回覆 13# 的帖子

你Google下ESS香港代理會快過問我地
但甩coating你一定會後悔,我敢保證
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

眼鏡都係買真品好D ESS或Wiley X
我用Wiley X
起碼有保証 真品鏡都打爆一家報警
MASK 就眼位唔好買係網果D
因為如果BB位有機會 會碎 碎左D碎片就會係個網到直入眼

18 12
發新話題