發新話題

[others] Dan Wesson 715 4" 應該配咩槍套 ?

輪瓜槍握把太多派系了, 設計都係為了照顧不同需要, 相信好難話邊隻可以獨領風騷.
由很早期的Plow handle、Birds' head,  到Elmer Keith改良的No5,
到S&W踏入現代的 Manga、Square /round butt target及 combat,
到Ruger 重新上路的Bisley握把,
各種設計最主要都係針對應付不同火力的後座力,
但對我o地畫一只有1.67j左右既規格黎講,
就只剩下好睇與C服..

去番氣槍...
行12g CO2樽仔既輪瓜槍, 最早期應該係50年的Hahn SAA,
跟住係70年代Crossman 的SAA、仿S&W K38,
再跟住就係現在間中仲會見到的 Crossman 357、Daisy 44, S&W 586, 及Gamo係R系.
但呢D全部都冇6mm版本...

2010年左右出現的WG 70X系列, 算係打破了幾十年來的傳統,
原裝全金屬, 有彈殼,
在一個沒可能再有Tanaka Casyopea或國際的世代,
70X係好新鮮的, 奈何亦異常粗工樣衰兼唔像真,
摸慣Tanaka甚至Marushin的用家的確好難睇得上眼...

由70X開始, 全金屬入彈殼CO2 動力Revolver 就好似o拍o左偉哥o甘, 越出越好,
DW 715 的握把, 對接觸過CO2 Revolver 的用家來說, 應該都會欣賞廠家所花既心思同投入既成本,
正如GH SAA係近代第一支握把真正可算係紮實既CO2輪瓜槍,
而715又再比 SAA進步了...

附件

20-2-2017 14:32

5 個讚好! TOP

去番正題,
做Kydex套最好加層皮或NBU或絨 inlay, 不然原裝電鍍捱唔得幾耐..

小弟偏向覺得原裝棄用ABS柄已經係相當有良心,
若生產成本唔容許用木,我真係寧願要真的橡膠都唔想要假的膠木。
反正真槍出廠默認都係呢款橡膠柄...

附件

21-2-2017 12:19

引用:
原帖由 pbay 於 21-2-2017 11:42 發表

C Hing 你個collection 唔嘢少喎
CGF內大把師兄收藏量嚇屎人,小弟只係小小一舊薯仔

引用:
原帖由 Dave 於 21-2-2017 12:31 發表

自問一定攪唔掂
最初一開O個grip 都呆o左,認真到呢

除o左 M1895 彈殼比較難揾, 其它都長賣長有...

引用:
原帖由 pbay 於 1-3-2017 10:15 發表
715 4" 怪就怪在前面啲魚骨, 左輪不能前手托槍
加個電筒/Lazer的話, 一係長開, 一係拖線, 唔知點咁.
寧願佢無魚骨, 仲簡潔啲....   (搵槍套都易啲掛)
所以跳過4吋等2.5...

多得有朋友幫手,2.5 到手

附件

3-3-2017 16:42

2 個讚好! TOP

渣上手都幾開心,有少少PX4 sub compact既氣勢,
同埋2.5係冇6mm /made in Taiwan 刻字

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-3-2017 00:27 發表

咁2.5又幾正wor
但咁位管會唔會好細力?
夜媽媽開槍不能
明天繼續

鐵頭係長ddddd的
自high為主我鐘意膠頭, reload可以唔錫槍照隊入去

短唔代表佢細

附件

3-3-2017 16:23

引用:
原帖由 horenhim 於 16-3-2017 11:42 發表

拎去打膠頭是最好, 又平, 我特登買多了12飛
金屬頭不耐撞, 變左型會影響出彈, display用
金屬頭殼其實我係會撥俾華山Target用

發新話題