發新話題

沉日反恐組裝備有?

無事話你嚇人,有事話你吾見人,有幾多投訴係確實該投?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

機場乃係香港面對國際之大門户窗口, 有大show肌肉之必要
一般市區巡邏如果都用長火(長D啦), 即係話俾恐怖分子聽本地社會驚咗, 日常生活受影響, 咁即係恐怖主義得逞o拉

君不見CTRU o既制服都特登無o甘高調?

個人意見

原來現在意大利,法國,比利時...都有分派軍人在遊客區,著名境點手持機槍巡邏,
但見遊客都沒有任何驚慌表情出現.

引用:
原帖由 kornhill401 於 2017-2-15 16:07 發表
原來現在意大利,法國,比利時...都有分派軍人在遊客區,著名境點手持機槍巡邏,
我估係歐洲著名景點受恐襲威脅較高之故吧

以色列囡囡孭rifle拍拖tim

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-2-2017 16:07 發表
咁係因為呢D歐洲地方已經奶左野,民眾都在活在恐襲威脅中,政府所以將戒備變得高調。

引用:
原帖由 Dave 於 15-2-2017 10:42 發表

到時日日收到百九幾封投訴信嚇親阿爺嚇親阿麻嚇親阿仔嚇親隻狗
始終香港不是戰場,除左「第一時間應對」之外仲有大堆公關野要考慮。
何況再快都好,快唔過恐怖分子開第一槍,美佬究成日話戰術戰術,如何 ...
唔好話,我見過有人真係投訴機場特警,原因係有個師姐行行下三人必既時候唔知點解拎住支mp5揮來揮去指天指地嚇親個坐係旁邊既旅客.

呢到都好多A仔C記人....

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-2-2017 16:07 發表
我又唔知D旅客前世未見過槍會咁驚...
好多去埋以色列旅行既朋友返到黎都話...
行到邊係男係女都揹住M16行黎行去...倒也唔覺有咩問題~

引用:
原帖由 Epxaiual 於 15-2-2017 22:52 發表

唔好話,我見過有人真係投訴機場特警,原因係有個師姐行行下三人必既時候唔知點解拎住支mp5揮來揮去指天指地嚇親個坐係旁邊既旅客.
咪住先...佢拎住支槍撩/指咁又真係投訴得岩WOR~
我打GAME身邊人無啦啦槍口指住人都喝止佢啦~

引用:
原帖由 stevechau 於 16-2-2017 09:48 發表

前面有師兄都講:『始終香港不是戰場,除左「第一時間應對」之外仲有大堆公關野要考慮。』
香港同以色列比較好似有點離地,我地生活地方個狀況無需要為左快5秒而個個警察露械,
反而好多婆婆c9如果見到多幾個警察系樓下都會好擔心。

引用:
原帖由 Ben_9413 於 15-2-2017 15:56 發表
機場乃係香港面對國際之大門户窗口, 有大show肌肉之必要
一般市區巡邏如果都用長火(長D啦), 即係話俾恐怖分子聽本地社會驚咗, 日常生活受影響, 咁即係恐怖主義得逞o拉

君不見CTRU o既制服都特登無o甘 ...
又咁諗...咁CTRU係好似PTU咁既巡警, 定係SDU果類特別用途先??
當佢係巡警, 咁係街連長槍都唔應該比佢揹TIM~
當佢係特別用途防衛/攻擊...咁又未必要加個袋比佢阻住佢丫~

再者, 我係政府都有份做投訴, 投訴通常都有no further action同埋unsubstantiated呢D RESULT~
唔係一投訴就要跟市民支笛走的~(雖然呢個真係好多市民以為係既野黎)

引用:
原帖由 ohnavi 於 16-2-2017 10:29 發表

前面有師兄都講:『始終香港不是戰場,除左「第一時間應對」之外仲有大堆公關野要考慮。』
香港同以色列比較好似有點離地,我地生活地方個狀況無需要為左快5秒而個個警察露械,
反而好多婆婆c9如果見到多幾個警 ...
個人出發點只係...唔係咩香港歐洲定以色列...
而係你擺個ctru係度既原意係乜??
要巡, 搵巡警咪得囉~
做任務, 有SDU...
咁CTRU做乜??而家既中間點似乎係佢做緊巡警既工作, 但隨時有OPEN FIRE既可能...
如果佢隨時要用支長槍OPEN FIRE, 搵個袋入住佢唔係搵舊石揼自己隻腳咩??
公關既野係CTRU做GA咩?? 咁個公共關係科出糧黎把托呀?!
為左支槍咁在意公關...CTRU好似普通警員咁, 有事先叫架EU車運支槍比佢咪算囉~
最多避彈衣比CTRU長期著上身喇~

引用:
原帖由 jeffreywo 於 16-2-2017 00:17 發表
呢到都好多A仔C記人....
應該都有 "PTU HQ" 的人...  if you know what i mean...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 stevechau 於 16-2-2017 09:48 發表

C Hing,你睇漏..沒有..兩個字.

引用:
原帖由 stevechau 於 16-2-2017 10:37 發表

個人出發點只係...唔係咩香港歐洲定以色列...
而係你擺個ctru係度既原意係乜??
要巡, 搵巡警咪得囉~
做任務, 有SDU...
咁CTRU做乜??而家既中間點似乎係佢做緊巡警既工作, 但隨時有OPEN FIRE既可能...
如果 ...
十分支持C Hing的觀點

發新話題