發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 hoperper 於 9-3-2017 18:21 發表
所以我覺得香港應推IDPA,首先一定要原裝槍落場(除左改管改膠), 至少唔可以加鏡, 又唔洗改呢改路, 大大減少改裝費用. 其次, 咩槍款都落得場. 唔洗下下都要hicap, 我總係覺得IPSC 係一款未見官先打30大板既玩意, 未打又 ...
我覺得IDPA岩玩WARGAME果班人玩多D...IPSC真係另一樣野黎~
好老實講, IPSC感覺比較強調好快咁打晒所有靶計最高分最快既時間...但其實呢幾點係戰場/WARGAME唔係太用得著~
變左IPSC同WARGAME某程度上只係一程用同一工具去玩既不同遊戲~
IDPA睇過片反而比較走向實戰多D...例如槍既使用、點樣TAKE COVER(IPSC基本上都無TAKE COVER呢樣野)等...

引用:
原帖由 gainax 於 29-3-2017 22:52 發表
冇戴定點? 而家都幾多人淨用眼鏡, 但只要打中膠架或打甩副鏡就係咁先唔明點解仲用 , 面罩幾十蚊鐵網都好過眼鏡至少夠硬又全面
我都係淨用太陽鏡唔會戴MASK既人...
其一係因為唔戴型好多
第二係戴MASK係超級唔舒服, 唔舒服到我寧願傷都唔想戴
(WARGAME玩左咁耐, 無論係網MASK/FULL FACE膠MASK定係頭盔無一個係戴得舒服)
第三就係, 之前好妥協地用過網MASK, 後來買左新槍個網MASK頂住左個尾托, 望唔到鏡~

MASK呢樣野用搞野戴套一樣, 唔戴基本上係人都知危險...
但你試過唔戴之後果種好FELL, 果種難以形容既舒適感, 你唔會想再戴返~

引用:
原帖由 gainax 於 29-3-2017 23:58 發表
最好咁實係風鏡+龬護面或風鏡full mask, 不過落場仍然興眼鏡或冇護嘴個類鏡。。馬記個款full mask我覺得打wargame出得最好用, 又唔重又有風扇又唔大舊仲可拆開護嘴 係造型老土
馬記個風扇MASK成5舊水...夠買一副好好既太陽鏡打GAME用...
如果到頭來買馬記MASK仲要拆咀既話, 真係無謂買~
我見過個FD用呢隻MASK開住風扇落場, 都仲係焗到睇住佢D汗由眼眉「滴」落眼睫毛度, 我就知係香港呢隻MASK唔算好大用途~

引用:
原帖由 Kwind 於 30-3-2017 00:10 發表
其實而家打GAME最怕見到剩係戴個鏡就落場既人

唔護埋塊面...突個頭出黎打唔打好?

之前就試過有個女仔落場只戴鏡...但經常COVER後突個頭出黎

真係幾次想打佢個頭...但又怕自己技術唔好打花人地個樣OR打爆人地 ...
打!
你既諗法比較庸人自擾D...我以前都有過呢種諗法~
後來覺得, THIS IS WARGAME AND SHE IS ENEMY~
你唔打佢佢係咪唔會打你?? 咁下次佢連VEST都唔著, 你係咪連個身都唔打先??
槍我會照開, 如果係靚女既我會打COVER, 如果唔係靚女既都唔會特登瞄住個頭黎打既...

回覆 308# 的帖子

我無乜砌過GA咋, 基本上落場都係實用取向...
大約係走PMC同MAGPUL TRAINING DAY果種GEAR SET UP既路線~

頭兩年打GAME都有用MASK, 因為真係怕花怕痛~
我都係用TMC包埋耳果隻網MASK之嘛~ 而家擺左係屋企封塵TIM~
後來自己友搞埋一堆低火力團自私玩...打中面都係好似生左粒暗瘡咁...
加上呢團人又有人會專登做戰地記者影相, 戴住個MASK乜樣都影唔到, 睇返相果陣係超無癮的~
加埋之前講過戴MASK又睇唔到鏡又唔舒服...試過一次除MASK打之後就返唔到轉頭~

不過同新手玩, 都會建議佢地帶返個FULL MASK先...
直至佢地覺得唔舒服先會建議佢地不妨試下除MASK玩~

p.s.個人除左唔戴MASK之外, 連手套都唔會戴~

引用:
原帖由 屈濕 於 30-3-2017 10:49 發表
戴盔戴罩
著老西戴罩
CQB戴罩
玩狙戴罩
罩? 唔戴啦

附件

30-3-2017 12:15

引用:
原帖由 horenhim 於 30-3-2017 14:05 發表

以前我同你有一樣想法, 而家打game我一定會帶,
冇乜特別原因, 只係證明到人越大越怕死
老實講, 如果而家唔係自己友低火力團, 我諗我都仲係會帶緊MASK~
所以呢樣野都睇自己友比左D咩信心你...正如而家我出去JOIN其他團既話, 應該都會戴返MASK~

引用:
原帖由 gainax 於 30-3-2017 16:23 發表
無事係好既眼鏡夠輕便,但保護性就真係唔多ok。。。
想好睇D又夠保護性可以用風鏡加Cod個隻口罩, 眼鏡存在易打爛架同打甩鏡問題就真係可以唔用就唔好用Lu。。
Goggles本身就只能保護眼睛...其實本身只用GOGGLES都係一種對自身保護既妥協~
如果想只帶眼鏡打, 副野一定唔可以用CHEAP野, 我係講緊二三百蚊、吉打果類果D我都當係CHEAP~
一般黎講, 易唔易打爛係睇品質, 自己揀質素唔好既眼鏡去冒風險無得怪人...
(可能因為我做過眼鏡行業, 副鏡片得唔得我都尚算分得出而決定到用唔用)
反而打甩鏡就咁多年都未試過...呢個通常比較關揀選既款式同之後副鏡既調較事...
以上兩點都係果句, 怕就千祈唔好駁...想駁都要先將風險減低到自己可接受既先去冒~

正如我自己同自己友玩低火力, 唔帶MASK呢個風險可冒, 甚至根本上係無風險...咁咪去冒囉~
但出去JOIN團, 就算人地講實係低火力都好, 我都唔會信, 所以我會帶返MASK~

引用:
原帖由 gainax 於 30-3-2017 16:35 發表
其實有出抄馬記個款功能齊,都只係百幾我落場只係用呢隻好夠用
面罩頂槍托就真, 唯有加高橋瞄或用加厚口罩都好過唔戴
我都識有人用果款COPY...FUNCTION上係夠既, PROTECTION都OK~
唔一定要買馬記正貨...

一般黎講MASK想透氣都係要用返網MASK先得...
用加厚口罩/用巾都係焗...係就係唔阻瞄準鏡, 但打落都係會痛, 咁倒不如唔落~
(對我黎講, GOGGLES同MASK我係完全分開睇的, 我都怕痛, 如果唔係都唔會戴帽)

引用:
原帖由 ++朗++ 於 30-3-2017 16:52 發表

平野又唔一定係唔好ge
我用緊3M ge
之前拎過一副做白老鼠
3-4J打埋去都冇事
打鏡臂只係裂
喺香港打game夠用有突lu~

戴頭盔: 唔係喺香港試
又咁講...我自己都有副3M鏡打CQB用...
還好既...佢D膠料做得好, 所以先比較放心~
不過打到鏡臂裂就...

引用:
原帖由 ++朗++ 於 30-3-2017 18:16 發表

我用緊呢隻, 夠貼面, 視野夠廣
我CQB都係用呢隻...戴CON再加CAP帽跟手就落場~

引用:
原帖由 GMG17 於 30-3-2017 17:12 發表
其實我好憎D參加者唔用FULL FACE MASK, 大家唔好意為講咩”型係要付出代價”咩”自己揀仆街唔好喊”有用!
佢自己比人打爆, 叔叔9縮一二邊求抱抱一件事,
西係上黎佢比人打爆缸, 堅持報警話有人超J, 成班人坐豬車去 ...
乜發生過D咁既事?? 不過面比人打到爆缸唔算罕見...BB彈打正骨位好易爆~
不過呢個情況比較常見於CQB多...再者, 嗌過J要求CHECK槍都唔係問題...
CHECK完唔過走去報警...係人品問題吧...

引用:
原帖由 新手一隻 於 30-3-2017 18:56 發表
我份人咩都擔心一餐,好驚打打下wargame會崩牙盲眼,所以宜家落場必定帶眼罩+mask。畢竟聽過幾個案例,咩帶眼鏡打中眼窩,高處打低處粒彈係眼鏡上面條罅度差啲中眼之類,都咪話唔驚。係網上亦唔難搵到相關 ...
說實話 頭幾次唔用MASK真係驚過你講既所有野...尤其以前戴MASK果陣成日都比人打中個頭~
但自從無戴MASK之後, 可能個人搵COVER同出COVER果下謹慎左好多...所以反而個頭少左中彈...
講真, 無人叫過戴住MASK可以毫無顧忌咁突個頭出去, 亦無人會教你唔戴MASK之後當自己有MASK咁毫無顧忌照突個頭出去掛??

引用:
原帖由 gainax 於 30-3-2017 20:08 發表
風鏡有風扇個類效果都Ok, 但夏天3X度陽光底下乜都唔戴都係好熱同焗, 我就由得佢,嗱嗱聲打完一場去死人區休息下仲好
you know...我戴上面3M果副眼鏡夏天室內打CQB, 有時都會出霞氣...

引用:
原帖由 ++朗++ 於 31-3-2017 10:02 發表

講緊3-4J喎
咁ge質素夠打CQB la
我打CQB都係
所以算係咁GA喇...都無乜好要求~

發新話題