20 12
發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

圈子已經細, 仲限呢限路, 下下手指指話人邪魔外道, 說穿了咪又係一堆唔輸得既老屎忽嗔無鴨仔打!
呢D友咁趕客而家都仲有少量新人入黎玩仲想點? 以下都係出自唔同群組既old seafood真實對話場景:

1)        三軍車場, 繞後gbb一匣殺5隻清場, 岩岩被收皮既敵隊長 “咁勁1 on 1丫!”…我心諗”你咁渣可能人地唔想喎”
2)        休息區比人問”頭先你用呢支手槍打左我架?咦, 你支手鎗 trigger唔同色既?”, “係, 換左”, 大叫 “喂!佢支手鎗改鎗呀!”x5次, 跟住問我拎黎睇, 差D想即場拆開驗, 跟手佢隊友支ptw幫人眼角鑲左粒珠, 即完場返出去營區lunch, 見佢拆緊筒, 埋去chok佢即時話掃左喎, 然後佢開車走人…
3)        CQB戰2個人打羸4個, 又求要1on1…
4)        GBB林戰, A: “你出左黎既?”, B:”係呀, 申個頭出黎對望就比人打左”, A:”一野HEADSHOT?”, B:“唔係, AUTO.”, A:”哦, 咁AUTO唔算實力啦!”… 咁下次玩用手射像筯算啦
5)        任何情況總有人講講下玩具要發表自己玩珍鐵既偉論, 笑9人玩玩具但唔知點解佢地又JOIN個玩具GROUP!

講真, 而家有朋友問我WG好唔好玩,我都叫佢地打機算

其實我好憎D參加者唔用FULL FACE MASK, 大家唔好意為講咩”型係要付出代價”咩”自己揀仆街唔好喊”有用!
佢自己比人打爆, 叔叔9縮一二邊求抱抱一件事,
西係上黎佢比人打爆缸, 堅持報警話有人超J, 成班人坐豬車去警局搞半日仲要見報好過癮呀?

最頂癮個團話無FULL FACE MASK唔比落場, 佢問場借個HALF FACE載高D遮住眼同口鼻就黎….
我真係忍唔住笑左….

頭盔: FULL FACE MASK for me inclusive goggles + half face mask.

引用:
原帖由 ++朗++ 於 30-3-2017 16:52 發表

平野又唔一定係唔好ge
我用緊3M ge
之前拎過一副做白老鼠
3-4J打埋去都冇事
打鏡臂只係裂
喺香港打game夠用有突lu~

戴頭盔: 唔係喺香港試
3M隻Lab用Goggles不嬲都係平價神器, 最好上埋鏡臂魔術貼就點跑點跳都唔係問題, 只係外型唔夠"踢的高"同Half face要就到佢

以我顯淺既見識, 實用派玩家大可考慮, FULL FACE鐵網罩, 要有開眼位既 然後索上BOLLE鏡片,就完成
咁就又通爽又視線清楚, 鏡片索於面罩外亦無乜霞氣問題, 加頂CAP帽帽舌向後帶再帶個MASK就掂!

如果仲係怕面則中彈痛, 建議請到廣華街各大電單車店買個大頭佛落場。既方便又快捷,又一物兩用!

引用:
原帖由 gainax 於 30-3-2017 20:03 發表

其實而家唔同以前年代冇乜fullmask選擇,要實用有實用要型有型安全至上都係選擇保護性較高既護具
係丫, 上網打AIRSOFT MASK就好多跳出黎真係要乜有乜, 所以呢個做法只係我個人係重量, 便攜, 透氣度放重點而放棄外型既淺見姐。
*其實仲有個重點係呢種網MASK係可以擰曲下(當然你買果時要睇下個程度, 即係可以調較到貼返面型, 可以貼到鎗托瞄準!
明就明, 要型就既當睇唔到!

唔係真係帶個大頭佛落場咩, 行街收order果d就會喇..

引用:
原帖由 stevechau 於 31-3-2017 09:03 發表

乜發生過D咁既事?? 不過面比人打到爆缸唔算罕見...BB彈打正骨位好易爆~
不過呢個情況比較常見於CQB多...再者, 嗌過J要求CHECK槍都唔係問題...
CHECK完唔過走去報警...係人品問題吧...
"我點知你支鎗係咪可以較力呀!?叫差佬睇!"

引用:
原帖由 屈濕 於 31-3-2017 10:25 發表

CQB好難有霞氣個喎,除非個場唔通爽
我都係試過一次,個次係荃灣只係做training,副goggle都已經出哂霞氣
係其它場真係落場打就冇問題
人人體質唔同
唔好話CQB, 大汗既人係冷氣房郁下都出汗

唔好話cap帽加goggles都成日中額頭眉心又腫又血洞, 我試過gbb林戰, 5-8米隔住矮林見影, 打左5鎗射穿矮林, 射低左一個full gear帶型棍goggles+半網面罩美軍特種部隊…..既cosplayer玩家….

其中一粒BB彈擊中佢頭盔前額邊, 反彈落眼到, 佢痛到即刻坐左係地, 當下佢同佢d戰友都好驚佢盲, 好彩佢果下眨眼夠快, 只係眼皮以後有疤, 但視力因為衝擊力一時未能恢復, 跟住咩”睇住打丫嘛”, 咩”咁近唔駛打咁多鎗之類”云云, 但就無人出聲話又係呢種鏡出事!
就因為咁我無左一日fun day! 仲好似我錯咁!

我相信好多正常玩家出黎玩都係求開心, 自己唔想受傷亦唔想打傷人地, 打傷人隨時仲有手尾跟, 所以為左個GAME請full face protection, 使用全罩式眼罩落場打, 眼鏡留返cosplay影相時段先用, 為人為己呀各位師兄….

引用:
原帖由 stevechau 於 31-3-2017 13:59 發表

咪住...如果副鏡係夠包既, 唔可能反彈到入眼GAWOR...你呢個CASE絕對係用錯左副不恰當既眼鏡落場~
因為一般真係包得晒對眼既眼鏡, 根本就反彈唔到入眼, 反彈到入眼即係本身副鏡係貼唔到個面形而攝到BB彈入去WO ...

唔好將之前D MSG混埋黎講, 單單都獨立發生的。

打穿矮林既意思咪即係打穿樹葉, 唔通打穿樹技咩 薄既先見到人影架嘛, 一鎗打得穿就唔洗打咁多鎗啦....

再者, 包冚既眼鏡款, 經過跑跳,汗水油污, 頭盔從後拍撞都會移位啦, 再加上唔係人人都係呢D款同做過眼鏡相關行業, 識較返FIX實唔走位。咁係咪不如帶返全罩式無咁多野煩。

仲有, 講真, 唔係怕煩到自己同影響到場GAME, WHO FUCKING CARE你裸裝上陣姐, 仲會介意你載咩護目? 咁唔係為場GAME為乜?唔同真係為TARGET咩?

哈, 講講下都幾似 老電論壇討論用有型可愛西瓜皮唔駛用大頭佛既安全概念一樣, 其實無咩好討論, 覺得自己又嚴謹又一世有LUCK就得。

可以繼續護航, 反正出事又唔係全罩式護目

另外, 其實下面段野QUOTE得有些唔妥當, 呢條係一條好舊既例, 主要讓步點可能涉及宗教歧視問題, 仲有當年馬路車流無咁多同老電唔可以(相對穩定地)爆上到咁現今咁高速...當然當年最重要都係你死你X既想法...
引用:
原帖由 stevechau 於 31-3-2017 13:47 發表

.....p.s.事實上, 香港地既錫克教徙同機動三輪車係可以合法兼被認為係合適地可以不戴頭盔~ ...

原來又係一個靠估就可以準確測出BB彈動能既網上神人, 真係又一網路奇蹟!
所以我第一個回應TOPIC已經講左呢個圈子細仲限呢限路, D人仲鐘意手指指!

我只知兩樣野: 1係香港法定最高火力, 2係出團最高火力限制。

你唔洗唔岩聽就將人推去高火力群, 你自己outdoor打開1J?0.8?定射開像筯? 低火要AUTO推草叢同樹葉都唔識就話人高火?
呢個係你個小圈子問題, 你地係自己個圈入邊自我感覺良好,有社交障礙係你地既事, 你覺唔會出事who fucking care?但唔好教壞人.

仲有測速機其實唔係好貴,嫌貴就打少場GAME 唔好下下靠估!
引用:
原帖由 stevechau 於 3-4-2017 10:00 發表

咪係囉...打穿樹葉WOR...估計打到去樹葉個位粒彈都仲有1.3-1.5J左右先打得穿, 所以先話唔難, 但打得穿本身都會傷傷地~
其實就算無做過眼鏡相關行業, 都唔一定會發生眼鏡移位呢個問題...鼻托同鏡臂SET好左夾得夠 ...

同上面一個師兄講咁, 你都幾鐘意偷換概念。
講安全用全罩式護目,你又話打交,唔知用全罩式同火力同人品有乜關係?

又講法例?邊條例話玩氣鎗唔用護目係犯法呀?你又帶goggles?
你個圈子咁安全咁低火,你仲帶乜春野護目落場呀?
引用:
原帖由 stevechau 於 3-4-2017 10:13 發表

我想講...唔係戴FULL MASK就可以置身事外/全身而退~
見唔少打GAME打到開拖既要EU車入黎/上樓既...出親事都係FULL MASK果班多...

P.S.條例舊同條例不合適係兩回事...條例舊依然可以係合適的, 當然條例只係一個 ...

D數據真係西飛利 係LAB度出黎架?可以分享個LAB SETTING 比大家研究下嗎 真心想學野
引用:
原帖由 stevechau 於 5-4-2017 10:36 發表

測速機我有呀..仲長帶係身TIM, 只係唔會點用黎CHECK人~
同埋細測速機只係CHECK到離開槍管果刻既J數, 同你打到去目標既J數唔一定相同~
我出槍口可以係0.8J, 但去到10米外既TARGET都仲有0.7J...
有D SET得唔好 ...

講到尾你點講點玩都係你既自由, 但重點係唔好係度宣傳只用GOGGLES就夠安全呢種想法, 出事果個多得你唔少!
你要再駁就隨便你, 無人點得醒你
引用:
原帖由 stevechau 於 5-4-2017 10:41 發表

我戴果種乜春野護目鏡落場, 咪就係同其他人戴乜春野FULL MASK落場既諗法一樣囉~
就係比一種自己覺得足夠既保護自己...好難明咩??

FULL MASK其實係意識上係會令自己/對方都放鬆左...
即係咁, 早兩版都仲有人 ...

原來有人請教, 有收錢就可以開班就可以話自己既知識係岩, 咁D中學生收錢同人補習都可以即做老師唔駛讀師範!
真係西飛利, 可以比個人牌出黎睇過嗎?
引用:
原帖由 stevechau 於 5-4-2017 10:46 發表

咁我自問又真係無乜德無乜能...我一向打GAME都係以無能, 玩玩下自居...
只係唔知點解總係打完GAME, D新朋友總係喜歡主動向小弟請教...
咁我咪將我呢D CONCEPT同建議, 或者一D我知既野話比人聽囉...佢地可以唔 ...

20 12
發新話題