26 12
發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

人係自私既,今時今日
game場又細又單調又急住玩又細J數
人又鬼火又不死又呢又路

其實以前打無限J,自願死個時公平幾多
落得場支槍都無限改,中一槍都訓曬地
對面山頭D彈都重蕉蕉聲
邊有咁多野嘈

E家落game場都係當見下朋友

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2017 12:18 發表

咪係! 我唔明打真IPSC或AIRSOFT-IPSC啲入門費點解搞到咁高昂! 唔咪得罪講句我中意同朋友"玩"IPSC多過"泥真", 因為當你見有小部分幾咁ONL9既人真係搞到冇人想玩.......

其實"矖吧根"點解唔出Ú ...
800可以做race gun...不如10萬蚊買林寶
唔知你有冇玩過一支fine tune完既race gun,根本就係兩樣野

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 13:38 發表

比喻錯誤

R 兄是話入門RACEGUN $800 FOR 新手入門,你反而用「平價買頂級車系林寶」作比喻,要比都應該比CIVIC , JAZZ,入門車起碼有得玩。

如果你話R 兄說「800蚊買TOP CLASS RACEGUN」 咁你就鬧得岩了, ...
如果咁講可能你地真係唔識or未玩過ipsc啦 , "每間"槍會都會建議每個上完新班既新朋友買一支原裝馬記hicap做base
講緊都係700零800蚊,需求上係可以滿足到一個新班shooter既,而改裝係之後既事

但係你地講緊一支開盒既槍要比得上馬記,我相信造價平極都要4000蚊.
可能你地未玩過唔清楚一支race gun既要求,可以去報讀一個新班課程了解下

引用:
原帖由 Ben_9413 於 7-3-2017 13:58 發表

師兄香港島有冇堂上o架?
.........

附件

7-3-2017 14:08

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:21 發表

似乎NG 師好極力去拖個題目去:「我有支好貴既RACEGUN,用過未?未用過你唔識咁多架啦。」
亦很好地示範左如何令人對呢類槍敬而遠之。要求支平價槍都要口誅筆伐,無錢唔好玩的口吻
講天價槍WARGAME 亦不少 ...
唔知你係唔係有自卑心態? 我都睇唔到我言詞之間有講過我有支槍好貴咩咩咩??
而因為呢到係講緊wargame,為免遊太大花園我都建議番你地直接去上堂了解

如果師兄你太過玻璃心我心信咩話題你都會覺得係口誅筆伐的口吻

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:41 發表

早於 2009 年前後我已了解完,亦沒打算再了解,謝謝。

講番WARGAME。
年資長都需要溫古知新 , 洗錢多唔代表技術好 , 講古佬唔代表知識多

講緊wargame

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:57 發表

所以本人常常有教導新手,只求將知識傳承,自己總有一天會不玩wargame,留著知識也是白留,寫下post 幫到就幫,也是自我滿足。
不似得有些自命清高之士邊笑邊寸再數說別人知識貧乏,提提意見又林寶又盛。
老cf ...
既然師兄自問咁大愛,但係又如此玻璃心
咁有知識,但係又局限係wargame呢個範疇
知悉各廠曆史,但係又非商界中人

不妨建立一套體系開班授課,吸立門徒自娛一翻

引用:
原帖由 Ben_9413 於 7-3-2017 15:23 發表

又係一個器材先決o既例子

玩相機如是, 單車如是, 潛水如是 ... 第一次玩一行埋實係睇裝備先

總知自己enjoy, 量力而為, 咪理人點睇

君不見有D毛都未出齊, 走位唔知係乜, 槍口指向去咗邊都未知 ...
呢個就係ipsc既好處,所有野都會化整為分數,對槍既保養,身體既控制,心理既調整。
唔順氣既只要有心練,分數就會顯示一切。 原裝馬記都有人打到變大師

引用:
原帖由 queen 於 7-3-2017 15:41 發表
吖……唔知一枝production division racegun又要幾錢呢
新班建議馬記

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 7-3-2017 16:20 發表
Ng份人不嬲自我感覺良好 佢都廢事xD
我好似唔識你? 邊位?

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2017 16:56 發表

我又支380Supra 以前買要五萬港元!

Airsoft支萬五左右! 算是普通質素!

熟人圍內放既易手細牛要九十萬左右! 冇十萬咁平!
師兄講得無錯,一支真鐵成5萬蚊,玩具先賣萬5當然質素會下降
就好似10萬賣部90萬既細牛比你,你夠唔夠膽渣上高速

有D野$$同質素係雙對既

引用:
原帖由 Ben_9413 於 8-3-2017 11:15 發表

其實橫掂無諗過要衝出亞洲
都係想籍ipsc試o下自己D架生o既極限

好似去trackday o甘
其實IPSC就好似打武館咁,各門各派唔同技術方法
而每間槍會都會打開門開班教人同比你踢館
打得勁更加可以自立門戶開間槍會
公開D既每個月都有比賽,出年更加有國際賽
所有分數都會公平公開upload上網

想玩好簡單只要報個新班課程.快既只要一日就上完,好多槍會報完新班重會送一個月任玩
不要想只要報

引用:
原帖由 mk23 於 8-3-2017 12:43 發表

點解多數用馬記Hi-capa 5.1 因為原廠開盒就已經穩定及夠準.
如不喜歡Hicapa, e家玩具IPSC來講Glock都有好多人用.
致於其它的, 如1911薄匣可能有氣化問題. 其它如CZ/SIG等因要落hammer等, 相對不太適合新手.
...
Glock因為有個痴線佬練到赢曬hicap友,所以成功證實左有心係可以打得好快
1911只要有心tune都可以好好打

引用:
原帖由 pbay 於 8-3-2017 15:05 發表

C hing你真係講中我心理....
槍既野都係咁, 鍾意果支槍款就日日摸住, 唔鍾意就好日唔玩一次.
我怕Hi-capa買返來自動進入冷宮就晒左D錢.

glock手感係好好, 可惜自己又對有明槌既東西有特別癖好.
於是偏向 ...
其實好多器材野都係前人經驗實測出泥
邊隻槍套,邊條belt邊隻匣套邊隻BB彈邊隻gas用咩牌子都有佢原因
hicapa就好似m4咁,無論邊方面都可以custom

當然路係人行出泥,如果真係鐘意一支槍,痴線到自己造套改件都大有人在
合乎條例既,你裝支十字鏡戴個頭盔都可以打

引用:
原帖由 pbay 於 8-3-2017 15:05 發表

C hing你真係講中我心理....
槍既野都係咁, 鍾意果支槍款就日日摸住, 唔鍾意就好日唔玩一次.
我怕Hi-capa買返來自動進入冷宮就晒左D錢.

glock手感係好好, 可惜自己又對有明槌既東西有特別癖好.
於是偏向 ...
真係鐘意又何必在乎其他人既眼光?
至於點tune槍各家門派都有自己既一套方法
ipsc既話當你玩standard可以入18粒彈,姐係起碼你都要tune到支槍一匣氣打到22粒先合格

26 12
發新話題