28 12
發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 pbay 於 6-3-2017 10:27 發表

我覺得 IPSC 都分薄左wg友,
打靶 - 有分計有獎手羅 又唔痛又威威
打人 - 打中無人計分, 打痛人人地嬲豬

不過IPSC確又拉到好多女女同小朋友入坑
IPSC最主要係你咩水平一眼望晒, 均真無吹水
(哇哈哈我殺左10個乜乜乜, 我受過乜乜乜訓練, 總知我好好打乜乜乜, etc.)

可以自己玩自己練, 唔太需要夾人夾時間, 不需長途跋涉到郊外(outdoor),
呢幾點都比Wargame方便.

不過並非全部人都喜歡分高下, 咁wargame會輕鬆好多.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 stevechau 於 7-3-2017 09:53 發表

打果陣時就真係均真無吹水既...不過玩過一排, 反而覺得打過著重於比賽...
連我呢D講明話玩IPSC唔係為比賽, 只係為練好D自己既人都係咁PUSH...
反而令到我唔太想玩落去...
果種感覺好似入GYM ROOM健身諗住修下 ...
比人push? 唔會掛
我會同D健美先生講: 我中意做肥/排骨仔呀!吹咩!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 stevechau 於 7-3-2017 10:17 發表

係咁說囉...我只係係咁耍手話再練下先...
佢地既諗法係唔透過比賽好難知自己技術去到咩水平...
佢地冇講錯, 但冇人可以左右你決定個wor, 何需介意?

我明白唔打比賽都係怕自己被比下去, it's all about ego.
不過點解做同一樣野人地可以打準過你, 快你幾秒/幾倍? 個D係咪你正正需要磨練的技術?

比賽係一個比較容易發現自我不足的過程, 但路是人行的,
唔係一定要打比賽先證明到自己的技術.

所以我話打wargame輕鬆D
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 vp70usp 於 7-3-2017 11:34 發表
ipsc同wargame是2回事吧
射擊的本質是一樣的(not戰術)
IPSC是實戰演變出來的, 取其有用的部分放在Wargame很難?
打IPSC一樣要射中D野, 打wargame要射中D人(and避免比人打中->戰術).
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:21 發表

似乎NG 師好極力去拖個題目去:「我有支好貴既RACEGUN,用過未?未用過你唔識咁多架啦。」
亦很好地示範左如何令人對呢類槍敬而遠之。要求支平價槍都要口誅筆伐,無錢唔好玩的口吻
講天價槍WARGAME 亦不少 ...
我想N_G兄想表達的是一支可以恆久用作比賽and操練的racegun是需要幾千銀, 這點是沒有錯的.
(其回文是對應$800就有好少少的racegun, 很可惜沒有這種產品)
如果有$800的槍可以做到上述效果, 我最少會買4-5支.
(Marui是入門很好, 但僅此而已)

幾千蚊show off D乜呢, 買支鋼沙鷹都皮皮聲la....買碌好D既scope都一萬幾千走唔甩la....
賤物鬥窮人, 有邊個唔想洗少D, 只不過是得不到想要的結果.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 queen 於 7-3-2017 15:41 發表
吖……唔知一枝production division racegun又要幾錢呢
同standard差唔多, 前文已有人計算了入門開支.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 loveless 於 7-3-2017 16:09 發表

Grauffel 話夠做, 唔通大師講都唔信?
長既答案: 你咪試下拎去玩, 然後channel Grauffel上身囉
短既答案: NO
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

[quote]原帖由 stevechau 於 8-3-2017 10:26 發表

其實到而家都仲好常有呢種情況...初玩者去到槍會只要唔係
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 8-3-2017 15:05 發表

C hing你真係講中我心理....
槍既野都係咁, 鍾意果支槍款就日日摸住, 唔鍾意就好日唔玩一次.
我怕Hi-capa買返來自動進入冷宮就晒左D錢.

glock手感係好好, 可惜自己又對有明槌既東西有特別癖好.
於是偏向 ...
其實成個CZ系列的氣槍都曾經見過有人用黎打IPSC比賽(以前的KSC and KJ),
只不過性能太過抱歉所以好少人用, 只能用作玩票性質or 自娛用

其實我都試過KJ的CZ75, P-09 and CZ Shadow
得P-09可以有潛力being competitive, 只不過都係苦於少強化零件及替換零件,
爛了只能直接email KJ訂/找店鋪買, 或是買多3-4支, 反正平.
(CZ Shadow的性能不及P-09...明明是競技款式但整體性能一般又易爛, 很可惜.)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 stevechau 於 8-3-2017 15:54 發表

呢點我都明...亦都唔強求...
1911既薄匣氣化問題一早知, 亦都明點解D槍會CHING唔太建議小弟去用...
GLOCK就係去開果間聽既VERSION係天生唔會夠HICAP準...所以都唔太建議~
M9同SIG我就聽到話係扣TRIGGER距離比 ...
利申:我IPSC新班+頭三個用MEU打
marui的話原廠設定是可以的, 前提是沒有大量的speed shoot
standard 18+1round只要你可以tune到快扣到22-3槍咁可以足夠應府一切比賽
open可以用10 round mag的款式, 不是問題.
現今的強化改件足夠達成此條件, 用金屬slide也可以, 丢錢下去就是.

另一個比hi cap劣勢的地方是reload比較困難, magwell的選擇也較少

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 N_G 於 9-3-2017 14:06 發表

shadow成組hammer個角度根本就無計過,條hammer spring硬到傻都打唔開隻gas匣
台灣自家槍大部份都係響到槍就算,無考慮過performance
gas匣入氣要計時, 唔係入過龍爆氣爆到2036,
我都唔明點解要入氣靜音, 你省得幾多氣je????

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 hoperper 於 9-3-2017 18:21 發表
所以我覺得香港應推IDPA,首先一定要原裝槍落場(除左改管改膠), 至少唔可以加鏡, 又唔洗改呢改路, 大大減少改裝費用. 其次, 咩槍款都落得場. 唔洗下下都要hicap, 我總係覺得IPSC 係一款未見官先打30大板既玩意, 未打又 ...
IDPA只係另一條村咁解
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 stevechau 於 10-3-2017 09:43 發表

我覺得IDPA岩玩WARGAME果班人玩多D...IPSC真係另一樣野黎~
好老實講, IPSC感覺比較強調好快咁打晒所有靶計最高分最快既時間...但其實呢幾點係戰場/WARGAME唔係太用得著~
變左IPSC同WARGAME某程度上只係一程用 ...
IDPA都係計時間最快分勝負同等級, 靶用時間懲罰制(-0,-1,-3秒).
基本上你打wargame也不會conceal carry, 最少都要著件漁夫背心, 但IDPA是必須執行的.
再者你射的靶也不會shoot back at you, 所以你打到只蟹咁也不會中槍的.

比賽跟wargame永遠不會一樣的, 你永遠都會同人比較, 永遠都會有人judge你,
你開多個詠春正宗一樣有人差你不夠實戰云云的. 不過自我感覺良好的確好重要的, 畢竟只是個遊戲.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 10-3-2017 14:21 發表

慘....
始終可以俾人加鏡, 加附助器材, 加乜加物去upgrade, 比較符合人性同營商角度
唔會呀
搞IDPA漁夫背心會好好賣
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 10-3-2017 18:28 發表

其實IDPA要求conceal holster, 可能無乜copy版,
下下買真品咪仲貴過執一堆IPSC野 ?
唔會,你有衣物遮蔽用OWB holster都得,常見的Blackhawk, safariland亦足夠應付。
理論上可以比IPSC gear 平,視乎你有乜wargame裝備而已。
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

28 12
發新話題