發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 vp70usp 於 7-3-2017 17:15 發表
其實講到尾,都係一枝玩具槍
大風一吹已沒精度可言
當年大家罵到反哂面就係瀨大風叫咩粒彈!

吖...o甘即係玩具貴過真槍, 質素就會好過真槍?

Love兄, 你應該十年前都知香港玩玩具貴過真!

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2017 18:18 發表
Love兄, 你應該十年前都知香港玩玩具貴過真!
但我依家至知擺響荔枝角o個支莫辛手拉雞, 原來質素應該係好過響溫哥華o個支俄羅斯野.
大佬支玩具真係貴好多o架

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2017 17:59 發表
真既IPSC Race Guns一般係380Super, 9mm x 23mm +p, 40S&W, .45ACP 口徑! 點解價錢由一萬去到十幾萬都有! 就係師父手工再加埋師父實際經驗調製火藥分量及彈頭重量配合, 做到標準大火力之如,回堂爽快又適合客人手 ...
真槍師父吾至改槍,仲賣埋專用彈?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 1# 的帖子

叫沒落又未至於,但有幾點係幾值得反思

其之一:
各家自掃門前雪-->圍爐取暖
小圈子活動+小眾活動
其實都講緊同一樣嘢。你明我明大家明心知肚明,唔明唔洗明,知就得。

其之二:
缺乏社會支持,其中一個原因係有不法之徒不恰當用槍
-->媒體爭相踩低war game,塑造成玩槍/野戰友=戰爭狂/暴力狂/危險人物
有時連政客都出嚟小爆game友。仲可以有game繼續打已經萬幸。

其之三:
打game 9成男人玩,係麻甩佬嘅cosplay or 浪漫 whatever。

結:即使可以留住舊人,但咁點吸引更多新一代/新人玩?
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-3-2017 19:42 發表

真槍師父吾至改槍,仲賣埋專用彈?
唔咪賣子彈! 係提供reload ammo數據!

引用:
原帖由 tinyau1134 於 7-3-2017 20:53 發表
叫沒落又未至於,但有幾點係幾值得反思

其之一:
各家自掃門前雪-->圍爐取暖
小圈子活動+小眾活動
其實都講緊同一樣嘢。你明我明大家明心知肚明,唔明唔洗明,知就得。

其之二:
缺乏社會支持,其中 ...
好多舊人冇落場,或少左上討論區交流去左自己圈子一班人玩, 新手冇朋友玩又埋唔到堆咁實好易放棄
解法方法: 集中多D上討論區傾同分享放毒吸引新人熱鬧D,因打game都係興起就黎料 ,
多D搞手開友誼GAME打細力D,等未玩過既唔會怕痛驚左落場

社會問題其實都係家長個關, 只要分享多D正面打GAME影片同介紹多D氣槍只係玩具比班家長睇到係安全,
而班家長見到細路又玩得開心咁應該解法到  

打game9成男人玩呢個問題最難解決, 或者有冇師兄帶埋女友再拖班姐妹落場

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2017 20:54 發表

咁真係好pro
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 rho837 於 2017-3-7 20:54 發表

O下...pro gunners 唔係靠贊助商提供子彈o既o羊

del.

引用:
原帖由 channet 於 7-3-2017 15:02 發表
我有一個經驗, IPSC某部份人對wargame玩家會有一種不屑既態度, 依個係我親身感受過, 當然可能只是某部份人絕不是全部, 但對當時新手的我已經有種不好既感覺

另外有次經驗, 當我仍是非常初哥時, 用當時能負擔的錢買 ...
其實到而家都仲好常有呢種情況...初玩者去到槍會只要唔係揸住馬記黑色HICAP 5.1好似已經係異類咁~
我自己都係揸支1911去練...總會聽到一D說話係帶有少少嘲諷, 自己EQ好既咪當人講下笑, 咁咪過左去囉~
直D講...槍會建議用0.25珠, 我帶左D未用完既0.2珠上去都會有少少說話聽啦...
呢D野聽到就算...自己慢慢改善囉~
我又唔覺得班人想將新手拒於門外, 只係佢地既經驗令到外人覺得佢將D野好標準化左...
唔係用佢地建議既野就會好似條路難行左咁JE...咁事實上用KP08/我用1911呢D比較小眾既係會面對多D既問題既~

同埋相對起黎...反而覺得IPSC鬥燒錢既感覺係猶勝於WARGAME...
但每一次入場玩計, IPSC點都平過WARGAME少少既~

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 15:04 發表

D 人一邊鬧山卡啦,但D 貨一邊去得好快,身體最誠實
唔想額外比錢就邊度都遠...比得起錢/肯比錢既沙頭角都唔會覺得遠~
當日果個柴灣倉係地鐵站出口隔離咁濟, 仲想點??
買得多既咪CALL架貨VAN/的士返到屋企樓下囉~

引用:
原帖由 Ben_9413 於 7-3-2017 15:23 發表

又係一個器材先決o既例子

玩相機如是, 單車如是, 潛水如是 ... 第一次玩一行埋實係睇裝備先

總知自己enjoy, 量力而為, 咪理人點睇

君不見有D毛都未出齊, 走位唔知係乜, 槍口指向去咗邊都未知 ...
我自己無理人咁多既...行到邊玩D乜我既裝備都係不如人...
玩槍我好多都係港台甚至國狗槍...打GAME咪又係對家嗌死, 打IPSC咪又係打ALPHA打跌個靶~
玩影相我果部單反都成10年前咁濟...影出黎媚對唔會係咩大師級, 但至少一般人唔係特登放大張相咪又係睇唔出我用舊機...
就算我玩車車...揸架原裝前7一樣夠做...咩梯丫佬/豬TI/樹蛙要過我頭都係要返咁上下技術...

講到尾, 好多時器材先決係源自於人既自卑心作祟...
當你有信心既時候面對器材先決既人, 其實器材不如人都唔會有咩輸蝕~

引用:
原帖由 mk23 於 7-3-2017 15:30 發表

正式槍會好似已經沒有,反而有d社區中心有攪IPSC興趣班.
雖然地方可能無其他會噤大,但氣紛好好多.
以前做中心都有幫手帶過IPSC組...作為興趣班係恰如其份的...
但要練習/多玩, 始終同槍會有好大既分別~

發新話題