發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

[quote]原帖由 stevechau 於 8-3-2017 10:26 發表

其實到而家都仲好常有呢種情況...初玩者去到槍會只要唔係
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 stevechau 於 2017-3-8 10:35 發表

我自己無理人咁多既...行到邊玩D乜我既裝備都係不如人...
玩槍我好多都係港台甚至國狗槍...打GAME咪又係對家嗌死, 打IPSC咪又係打ALPHA打跌個靶~
玩影相我果部單反都成10年前咁濟...影出黎媚對唔會係咩大師級, ...
其實橫掂無諗過要衝出亞洲
都係想籍ipsc試o下自己D架生o既極限

好似去trackday o甘

引用:
原帖由 gainax 於 7-3-2017 16:23 發表
長火夾其實而家平左, 豬P pmag 5X kit裝圍返250一隻可以同人夾份買, 方仗鐵夾我買個時要450~420,而家390e記買夾有時仲有85折
不過槍同夾對比aeg都係貴,gbbr落大場仲要比多3至6百換管或成套hopup組換走或慢慢diy,因港 ...
其實AEG本身造工質素都上算左...唔少槍唔計力水問題開箱即打都唔會太差~
但匣既價錢對比GBBR真係差天共地...

GBB匣係新槍果堆平左囉...匣既野落到場一個人用三五隻匣都好平常~
就算GP PMAG KIT圍返250都要250買返SET(咁平咩?? 我記得好似1500起跳)
我又無諗過要搞咁多野先會準...可能之前我用G5要改準遠直既門檻低掛...
反而我身邊有好多管膠齊換既效果反而無乜都唔搞/淨係搞膠咁好~
所以我成日都覺得...買返黎唔使搞咁多野住, 調教好先啦~

好似我自己支VFC MK18咁...全原裝GROUPING真係差...
但換返粒膠就已經準同直, 係遠果方面人人要求不同...

引用:
原帖由 stevechau 於 8-3-2017 10:26 發表

其實到而家都.好常有呢種情況...初玩者去到槍會只要唔係渣住馬記黑色HICAP 5.1好似已經係異類咁~
我自己都係渣支1911去練...總會聽到一D說話係帶有少少嘲諷, 自己EQ好既咪當人講下笑, 咁咪過左去囉 ...
我都有少少想試IPSC, 但因聽過IPSC槍會好似當左馬記Hi-capa係專用槍咁,唔用就會俾人冷待,
我又唔鍾意Hi capa個款同手感, 所以一直猶豫中...

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 7-3-2017 16:27 發表
嘈走晒啲新人 又話人冇錢買真野呀 咪玩啦乜乜情
我都想知佢玩玩具有咩skill 現實中又有咩用
所以咪話邊個帶既問題囉...我成日都同新朋友講...
唔使拘黎於貴野...平野係一定有好野有岩用既野, 只要用多少少心機同時間一定發掘到的~
但買真野都唔一定貴...好似HOLSTER已經係一個例子~
我只會同朋友講...呢樣野COPY都百幾蚊, 買真野都係三幾百咁為乜唔買真野呢??
你話係百幾比千幾咁大分別就話JE~

引用:
原帖由 pbay 於 8-3-2017 11:33 發表

我都有少少想試IPSC, 但因聽過IPSC槍會好似當左馬記Hi-capa係專用槍咁,唔用就會俾人冷待,
我又唔鍾意Hi capa個款同手感, 所以一直猶豫中...
同樣地...我都係因為原裝HICAP手感又重又差, D款改與唔改的同樣地都係睇極都無辦法喜歡佢~
由上堂考慮到練左兩次都仲未決定到買HICAP定1911...
去到後來先決心買支馬記1911去玩...至少係槍會我見1911/GLOCK17/CZ75都係有人玩...
當然非HICAP得到既支援總係會少D既...始終唔係專用槍丫嘛~

咁當然HICAP既手感同重量呢D都有得搞既...
手感嫌厚咪買個薄鋁GRIP囉, 價錢只係半支至一支新HICAP不等...
支槍嫌重咪唔好用原裝馬記匣, 買鋁匣用囉...新既好似300幾蚊隻啫
(點解講講下好似IPSC做乜都係要燒錢解決既??)

引用:
原帖由 stevechau 於 2017-3-8 11:48 發表

同樣地...我都係因為原裝HICAP手感又重又差, D款改與唔改的同樣地都係睇極都無辦法喜歡佢~
由上堂考慮到練左兩次都仲未決定到買HICAP定1911...
去到後來先決心買支馬記1911去玩...至少係槍會我見1911/GLOCK1 ...
烈火戰槍

阿鬼: 阿祖, 無用o架,你部街車死改爛改都唔會夠廠車砌o架

附件

8-3-2017 12:13

引用:
原帖由 Ben_9413 於 8-3-2017 11:15 發表

其實橫掂無諗過要衝出亞洲
都係想籍ipsc試o下自己D架生o既極限

好似去trackday o甘
其實IPSC就好似打武館咁,各門各派唔同技術方法
而每間槍會都會打開門開班教人同比你踢館
打得勁更加可以自立門戶開間槍會
公開D既每個月都有比賽,出年更加有國際賽
所有分數都會公平公開upload上網

想玩好簡單只要報個新班課程.快既只要一日就上完,好多槍會報完新班重會送一個月任玩
不要想只要報

引用:
原帖由 stevechau 於 8-3-2017 11:48 發表

去到後來先決心買支馬記1911去玩...至少係槍會我見1911/GLOCK1 ...
點解多數用馬記Hi-capa 5.1 因為原廠開盒就已經穩定及夠準.
如不喜歡Hicapa, e家玩具IPSC來講Glock都有好多人用.
致於其它的, 如1911薄匣可能有氣化問題. 其它如CZ/SIG等因要落hammer等, 相對不太適合新手.

正如打game, 新手一開始就拿VSR去打. 當然可以, 只係難度相對增加.

引用:
原帖由 mk23 於 8-3-2017 12:43 發表

點解多數用馬記Hi-capa 5.1 因為原廠開盒就已經穩定及夠準.
如不喜歡Hicapa, e家玩具IPSC來講Glock都有好多人用.
致於其它的, 如1911薄匣可能有氣化問題. 其它如CZ/SIG等因要落hammer等, 相對不太適合新手.
...
Glock因為有個痴線佬練到赢曬hicap友,所以成功證實左有心係可以打得好快
1911只要有心tune都可以好好打

引用:
原帖由 mk23 於 8-3-2017 12:43 發表

...
呢個亦係wargame嘅現象,好多時新手問買狙好唔好,好多師兄一開始已經串人又話人新手唔玩得狙,我從來唔會話新手唔應該買咩槍,我只會建議先玩咩槍,咁新手們要試過先安落,因為好多時,我地話某某M4, AK點好點好,但佢地唔鍾意個款就提唔起勁去玩,比佢地試過,真係唔work,三個可能性:1.繼續玩繼續練 2.買過支再玩 3.直頭放棄唔打wargame, 起碼有三份二機會留喺wargame界,但一開始串走佢地,咁又有咩謂呢
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 Ben_9413 於 7-3-2017 22:56 發表

O下...pro gunners 唔係靠贊助商提供子彈o既o羊
呢個世界有幾多個係真正全職(專業)運動射擊選手! 好多讃助商都只係提供產品及旅費為主, 場地訓練及子彈(Reload ammunition)一般要自行處理, 自己造Reload ammunition(私家製子彈)叫做好平! 以前一個月內打練槍平均打至少3千發reload子彈!

自己支MARUI HiCap 新槍買翻來就即改! 我唔要快! 要重手得來算叫平衡! 用CP重鋼身! Slide全行程, 可惜冇鋼slide! 打慣380Super所以支玩具唔可以太輕為有選擇用鋼下身, 否則會唔習慣! 十幾隻BT夾!  

我呢支算樣哀! 其他C Hings啲raceguns成兩萬七/支!   

買左Prinne 仔啲所謂 CNC grip! 數有問题 ! 又貴又揾笨, 正垃圾 ! 用翻Marui原装膠GRIP重好!

通常WARGAME 新鮮人問野,大前題係佢有自主意見,
唔需要知識專業,起碼自己想玩長 / 短,或者喜歡M4/ AK / MP5 / G36 ,淨係叫佢睇樣做人先算。
先有得答。冇耐前果位新人答完幾千字,分析哂不同牌子M4 利弊,
又跳話MP5 好,AK 好,全宇宙D 槍比佢講哂真是O 哂咀。

新人真是玩步槍AEG 射下先最易入口,當然有人係好有堅持,
GBB/ 狙都好,照答可也如果有時間,答埋佢會遇到既問題,之後佢覺得「我敢」既話咪去馬,
難玩就梗架啦,撞得開心無傷肝既...。

自己當年都係玩左唔夠2 年就去渣狙,完全空氣級,殺不到人由自可,
同隊打少一個呢下唔好意思。之後都係玩番步槍先算,身痕又自己友輕鬆GAME 先拎支狙打,累街坊都唔怕比人話麻。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 stevechau 於 8-3-2017 11:48 發表

C hing你真係講中我心理....
槍既野都係咁, 鍾意果支槍款就日日摸住, 唔鍾意就好日唔玩一次.
我怕Hi-capa買返來自動進入冷宮就晒左D錢.

glock手感係好好, 可惜自己又對有明槌既東西有特別癖好.
於是偏向Cz75, 1911多啲. 不過又一堆問題要考慮.
Cz75就唔知邊支好. 用KJ duty/shadow 會唔會俾人笑?
1911都係馬記啦, 但氣化問題又如何克服?

引用:
原帖由 pbay 於 8-3-2017 15:05 發表

C hing你真係講中我心理....
槍既野都係咁, 鍾意果支槍款就日日摸住, 唔鍾意就好日唔玩一次.
我怕Hi-capa買返來自動進入冷宮就晒左D錢.

glock手感係好好, 可惜自己又對有明槌既東西有特別癖好.
於是偏向 ...
其實好多器材野都係前人經驗實測出泥
邊隻槍套,邊條belt邊隻匣套邊隻BB彈邊隻gas用咩牌子都有佢原因
hicapa就好似m4咁,無論邊方面都可以custom

當然路係人行出泥,如果真係鐘意一支槍,痴線到自己造套改件都大有人在
合乎條例既,你裝支十字鏡戴個頭盔都可以打

發新話題