發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 pbay 於 8-3-2017 15:05 發表

C hing你真係講中我心理....
槍既野都係咁, 鍾意果支槍款就日日摸住, 唔鍾意就好日唔玩一次.
我怕Hi-capa買返來自動進入冷宮就晒左D錢.

glock手感係好好, 可惜自己又對有明槌既東西有特別癖好.
於是偏向 ...
真係鐘意又何必在乎其他人既眼光?
至於點tune槍各家門派都有自己既一套方法
ipsc既話當你玩standard可以入18粒彈,姐係起碼你都要tune到支槍一匣氣打到22粒先合格

引用:

槍既野都係咁, 鍾意果支槍款就日日摸住, 唔鍾意就好日唔玩一次.

glock手感係好好, 可惜自己又對有明槌既東西有特別癖好.
於是偏向 ...
其實成個CZ系列的氣槍都曾經見過有人用黎打IPSC比賽(以前的KSC and KJ),
只不過性能太過抱歉所以好少人用, 只能用作玩票性質or 自娛用

其實我都試過KJ的CZ75, P-09 and CZ Shadow
得P-09可以有潛力being competitive, 只不過都係苦於少強化零件及替換零件,
爛了只能直接email KJ訂/找店鋪買, 或是買多3-4支, 反正平.
(CZ Shadow的性能不及P-09...明明是競技款式但整體性能一般又易爛, 很可惜.)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 mk23 於 8-3-2017 12:43 發表

點解多數用馬記Hi-capa 5.1 因為原廠開盒就已經穩定及夠準.
如不喜歡Hicapa, e家玩具IPSC來講Glock都有好多人用.
致於其它的, 如1911薄匣可能有氣化問題. 其它如CZ/SIG等因要落hammer等, 相對不太適合新手.
...
呢點我都明...亦都唔強求...
1911既薄匣氣化問題一早知, 亦都明點解D槍會CHING唔太建議小弟去用...
GLOCK就係去開果間聽既VERSION係天生唔會夠HICAP準...所以都唔太建議~
M9同SIG我就聽到話係扣TRIGGER距離比較遠, 開槍速度唔太有利~
但我反而好自我...覺得要玩果樣野, 起碼果樣野係自己要鍾意先~
hicap更好用都好...自己唔鍾意就好難落心機去玩去練~

引用:
原帖由 jacko 於 8-3-2017 13:00 發表

呢個亦係wargame嘅現象,好多時新手問買狙好唔好,好多師兄一開始已經串人又話人新手唔玩得狙,我從來唔會話新手唔應該買咩槍,我只會建議先玩咩槍,咁新手們要試過先安落,因為好多時,我地話某某M4, AK點好 ...
咁呢層又好正常既...所以我地玩開既點去建議新手都好重要

引用:
原帖由 stevechau 於 8-3-2017 15:54 發表

呢點我都明...亦都唔強求...
1911既薄匣氣化問題一早知, 亦都明點解D槍會CHING唔太建議小弟去用...
GLOCK就係去開果間聽既VERSION係天生唔會夠HICAP準...所以都唔太建議~
M9同SIG我就聽到話係扣TRIGGER距離比 ...
利申:我IPSC新班+頭三個用MEU打
marui的話原廠設定是可以的, 前提是沒有大量的speed shoot
standard 18+1round只要你可以tune到快扣到22-3槍咁可以足夠應府一切比賽
open可以用10 round mag的款式, 不是問題.
現今的強化改件足夠達成此條件, 用金屬slide也可以, 丢錢下去就是.

另一個比hi cap劣勢的地方是reload比較困難, magwell的選擇也較少

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:

於是偏向 ...
好正常丫...相對於WARGAME/IPSC, 其實我更多數係鍾意支槍款~
GLOCK既手感好得意, 我自己係岩19多過17...但好幾次拎埋錢出黎最終都係無買到~
CZ75系我唔熟, 都無去問槍會見過果支係咩牌子...
1911就...講真, 一般IPSC使用情況下用MEU匣都唔會成日碰上氣化問題既, 始終馬記先天膠滑架都慳氣同埋反應夠快...反而我口頭問過馬記長匣好似唔岩IPSC例用唔到, 真係好擔心氣化問題打唔晒既, 我自己初初練係插多一隻匣係身換多次匣囉, 不過時間就一定拖慢左好多GA喇...好在我自己玩IPSC並唔係為左成個STAGE既時間先決而玩~

引用:
原帖由 horenhim 於 8-3-2017 16:03 發表

利申:我IPSC新班+頭三個用MEU打
marui的話原廠設定是可以的, 前提是沒有大量的speed shoot
standard 18+1round只要你可以tune到快扣到22-3槍咁可以足夠應府一切比賽
open可以用10 round mag的款式, 不是問題. ...
唔使利申啦...你都係袋錢入各位袋JE~
我都係用NIGHT WARRIOR原裝設定...可能我之前玩果陣咁岩暑假,
所以就算有大量SPEED SHOT既情況下我都可以扣足18+1飛同時SLIDE STOP~
馬記原裝係天氣比較熱既情況快扣26飛再後定都唔太大問題既...

之但係RELOAD如你所言, 真係難好多...所以未練習好果陣同HICAP RELOAD比時間係慢好多的~

打IPSC最緊要隻隻夾跌得掟得FING得! 所以只有Marui HiGap專用Black Talon膠夾合我心水!

本人最中意CZ75! Gold Customs! 可惜冇Black Talon膠夾!

引用:
原帖由 horenhim 於 8-3-2017 15:51 發表

其實成個CZ系列的氣槍都曾經見過有人用黎打IPSC比賽(以前的KSC and KJ),
只不過性能太過抱歉所以好少人用, 只能用作玩票性質or 自娛用

其實我都試過KJ的CZ75, P-09 and CZ Shadow
得P-09可以有潛力being  ...
KJ支shadow出成咁的確幾令人失望,
外國珍槍唔少人用佢打race, 堅型仔...

始終KJ都係二奶命, 少廠出改件, 就算P-09有潛力都無乜發展機會, 係好可惜...

其實回應返個主題...唔係WARGAME沒落左...
而玩既人越黎越化整為零, 越易溝通問到野反而越少越難約成班出黎玩~

引用:
原帖由 pbay 於 9-3-2017 10:03 發表

KJ支shadow出成咁的確幾令人失望,
外國珍槍唔少人用佢打race, 堅型仔...

始終KJ都係二奶命, 少廠出改件, 就算P-09有潛力都無乜發展機會, 係好可惜...
shadow成組hammer個角度根本就無計過,條hammer spring硬到傻都打唔開隻gas匣
台灣自家槍大部份都係響到槍就算,無考慮過performance

引用:
原帖由 N_G 於 9-3-2017 14:06 發表

shadow成組hammer個角度根本就無計過,條hammer spring硬到傻都打唔開隻gas匣
台灣自家槍大部份都係響到槍就算,無考慮過performance
gas匣入氣要計時, 唔係入過龍爆氣爆到2036,
我都唔明點解要入氣靜音, 你省得幾多氣je????

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 9-3-2017 14:35 發表

gas匣入氣要計時, 唔係入過龍爆氣爆到2036,
我都唔明點解要入氣靜音, 你省得幾多氣je????

入氣要用電子磅才專業是常識把

所以我覺得香港應推IDPA,首先一定要原裝槍落場(除左改管改膠), 至少唔可以加鏡, 又唔洗改呢改路, 大大減少改裝費用. 其次, 咩槍款都落得場. 唔洗下下都要hicap, 我總係覺得IPSC 係一款未見官先打30大板既玩意, 未打又要買槍, 改槍, 買gear, 上堂考牌. 有邊個會願意一開波花幾千蚊去玩一樣都唔知自己鍾唔鍾意既野, 但IDPA 唔同, 雖然都係打把, 但使用槍支講求真實, 係要現實中使用既槍. 入場門檻底, 一支槍, 一個holster(唔係快拔), 幾隻匣. 基本上有打開wargame 既人既side arm 的基本裝置就可以.

如果香港推IDPA, 真係好岩新手或原裝槍既師兄玩. 所以我係十分力推IDPA 係香港發展.
之前wifi 攪過IDPA fun day, 反應都唔錯的. 其實只要香港有正式有牌既SO 肯開班, IDPA 一定成事

其實wargame係多左人入黎玩先小左人玩(我知有d難明睇埋就明我點解咁講),因為新玩ge多數都懶叻都爆.....你根本連教都費事....你連對多陣都唔想...所以發覺個圈係o甘就小出去玩變左自己圍內約...

發新話題