發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 N_G 於 10-3-2017 14:59 發表

其實有D槍會可以有得book場,靶呀間隔都可以用
試過跟朋友book場練習爆房,價錢都係百零蚊
平過租CQB
槍會好多人都唔識/唔敢去
如果平民化同咪剩係FOR氣槍專用SETTING好似ipsc 咁就正LA~

得固定紙靶唔太好玩

引用:
原帖由 pbay 於 10-3-2017 14:21 發表

慘....
始終可以俾人加鏡, 加附助器材, 加乜加物去upgrade, 比較符合人性同營商角度
唔會呀
搞IDPA漁夫背心會好好賣
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 10-3-2017 16:29 發表

唔會呀
搞IDPA漁夫背心會好好賣
其實IDPA要求conceal holster, 可能無乜copy版,
下下買真品咪仲貴過執一堆IPSC野 ?

引用:
原帖由 pbay 於 10-3-2017 18:28 發表

其實IDPA要求conceal holster, 可能無乜copy版,
下下買真品咪仲貴過執一堆IPSC野 ?
唔會,你有衣物遮蔽用OWB holster都得,常見的Blackhawk, safariland亦足夠應付。
理論上可以比IPSC gear 平,視乎你有乜wargame裝備而已。
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 N_G 於 10-3-2017 11:34 發表

砌呢槍果個好明顯唔係打ipsc 呢D槍game場就成日見
你不如問吓啲90年代已經打緊ipsc嘅射手, 未有c-more呢類鏡之前佢哋裝乜鏡去打.......

引用:
原帖由 queen 於 11-3-2017 17:05 發表

你不如問吓啲90年代已經打緊ipsc嘅射手, 未有c-more呢類鏡之前佢哋裝乜鏡去打.......
現今本地用aimpoint comp /tasco 等筒鏡打比賽的人在這4-5年一隻手數得晒,因現在有更好/合適的選擇。
我想N_G兄指的是這種用wargame 常用的紅點 + 導軌式/快拆鏡橋 裝落hi cap是新手常見的設定....

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

最近同D 朋友係紅磡玩CQB, 連埋租裝都$360 4小時.真係有D 貴,不過對我依D 十年都唔玩一次,都冇乜所謂啦.....
講D 裝備就真係.....

引用:
原帖由 horenhim 於 11-3-2017 18:53 發表

現今本地用aimpoint comp /tasco 等筒鏡打比賽的人在這4-5年一隻手數得晒,因現在有更好/合適的選擇。
我想N_G兄指的是這種用wargame 常用的紅點 + 導軌式/快拆鏡橋 裝落hi cap是新手常見的設定....
我唔係佢肚裡面條蟲, 我唔知佢點諗, 但從字面上就睇得出佢認為手槍落筒式紅點鏡係唔識打IPSC的人先會咁set, 仲話呢啲只會喺 wargame 常見(我個人覺得佢意思係打 wargame 班友唔識野先會set)

我剩係想講近年係少左好多人用呢類筒鏡打, 因為的確有好多更好產品, 但race gun 裝筒鏡喺90年代至2000年代初係非常普徧, 槍王裡面方中信枝槍點set??唔過當年幫佢set槍嗰個都無打開IPSC???

Koenig 2016年贏盃時用緊Gilmore, 原來佢唔識打IPSC.
Jessie Duff 2015年都用緊Gilmore, 原來佢唔識打IPSC.
Piper 同Vera 仲陰公, 可能因為唔識打IPSC, 到2017年都仲未有錢換鏡.
Accuracy X 老闆一定又係唔識打IPSC, 2017年仲隊支matchdot放官網首頁.
KC Eusebio 支ZEV 有好大碌SRS,  佢12歲可以成為USPSA Grandmaster , 一定係撞彩.

附件

12-3-2017 11:28

引用:
原帖由 loveless 於 2017-3-12 11:28 發表
Koenig 2016年贏盃時用緊Gilmore, 原來佢唔識打IPSC.
Jessie Duff 2015年都用緊Gilmore, 原來佢唔識打IPSC.
Piper 同Vera 仲陰公, 可能因為唔識打IPSC, 到2017年都仲未有錢換鏡.
Accuracy X 老闆一定又係唔識打IP ...
啱啱好一隻手數哂o羅咪

其實講番wargame沒落 大多數都係因為錢問題卻步,身邊有朋友想打,但係租裝已經300幾蚊(室內同室內差不多價錢真係呢....),佢地話咁不如食餐日本放題仲開心又唔使痛,就算有錢買埋裝,一個月都係打一次左右,因為就算有裝入場都要180蚊到200幾起跳....真係同食餐好野差不多價錢 就算我自己打都係一個月一次起兩次止 入場費真係愈來愈貴

宜家世界興和平理性非暴力

引用:
原帖由 Ben_9413 於 12-3-2017 12:17 發表

啱啱好一隻手數哂o羅咪
秒殺左某人

引用:
原帖由 loveless 於 12-3-2017 11:28 發表
Accuracy X 老闆一定又係唔識打IP ...
我是説本地比賽
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 nok777 於 12-3-2017 12:57 發表
其實講番wargame沒落 大多數都係因為錢問題卻步,身邊有朋友想打,但係租裝已經300幾蚊(室內同室內差不多價錢真係呢....),佢地話咁不如食餐日本放題仲開心又唔使痛,就算有錢買埋裝,一個月都係打一次左右,因為就 ...
打少兩三場GAME都可以買多支手槍OR兩GBB夾或食好D, 而D家D場個人感覺遲開GAME又早散場中間食飯,
實際一日落場時間可能得兩個鐘都冇完全唔夠喉 (可能死得快冇CAMP係死人區吹水多過落場區 )
個人覺得除左入場費可以調整外, 每節GAME應該限時, 咁D人行動都快D唔洗叫死人等得太耐

發新話題