發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 新手一隻 於 31-3-2017 12:35 發表

唔安全就唔安全,關謹慎突頭咩事? 唔戴合適保護裝備落場,反而靠自己"執生"突頭嚟保證安全根本係本末倒置。 突頭係wargame度係一種好正常的行為,而平時俾人打中頭亦好正常,如果自己的保護裝備連一樣正常 ...
其實一路打WARGAME 頭部最標準既安全用具就係得護眼一樣...以前網眼罩+FULL FACE MASK只係因為件野最平所以先比GAME場採用(今時今日行去嘉頓買返都只係25大元)
所以如果只論"合適的保護裝備" 咁反而只係得眼鏡就夠...係唔知幾時開始, FULL MASK先變左係合適既標準~
不過講到尾, 打左幾年GAME咁多次唔戴FULL MASK, 真係無比人話過唔安全...最多只係比人擔心過保護不足(無計, 我唔係果D廿幾度都著羽祴然後話人唔夠暖果種人黎)
突頭係好正常, 但突頭突到比人打死怨得邊個?? 自己係戰場唔匿好D, 到頭來比人打到反而會怨保護"GEAR"不足??
謹慎地突次頭出黎觀察形勢呢D保命元素...去到最後反而比人講到係就著打...咁唔好意思, 我打GAME真係唔係次次都衝住出黎等人快D射死我果種人~

電單車頭盔的例子...其實電單車都有唔係成個笠晒果種頭盔...法例上無記錯好似唔用鏡都得, 只要個頭盔包到耳仔就叫做合適及可用~
而打GAME帶只戴眼鏡唔帶MASK既情況就好似後者, 你可以嫌棄佢保護性不足, 但佢又真係並非不合適BOR~
如果你要用到揸26唔戴頭盔既...咁對比返打GAME既應該係連眼鏡都唔戴咁先係正確既比喻LOR~
p.s.事實上, 香港地既錫克教徙同機動三輪車係可以合法兼被認為係合適地可以不戴頭盔~

引用:
原帖由 stevechau 於 2017-3-31 13:29 發表

又真係無試過有幾多個CQB場真係算通爽...同埋我用3M果隻/果個款, 係近鼻托鼻樑果邊開始起...都唔知點解會咁~
唔知係咪對眼漏到氣出黎
唔應該話通爽,冷氣大返少少都已經OK

引用:
原帖由 GMG17 於 31-3-2017 12:55 發表
唔好話cap帽加goggles都成日中額頭眉心又腫又血洞, 我試過gbb林戰, 5-8米隔住矮林見影, 打左5鎗射穿矮林, 射低左一個full gear帶型棍goggles+半網面罩美軍特種部隊…..既cosplayer玩家….

其中一粒BB彈擊中佢頭盔 ...
咪住...如果副鏡係夠包既, 唔可能反彈到入眼GAWOR...你呢個CASE絕對係用錯左副不恰當既眼鏡落場~
因為一般真係包得晒對眼既眼鏡, 根本就反彈唔到入眼, 反彈到入眼即係本身副鏡係貼唔到個面形而攝到BB彈入去WOR~

另一方面...5-8米穿到樹葉唔難, 但如果係穿樹叢都直線食晒既話...我慶幸我自己玩開既低火力團無INVITE CHING黎玩...因為咁中法真係好難唔比人叫你拎去CHECK槍的~
同埋有人影相係COPLAY係休息區死人區度影...我地真係做戰地記者槍林彈雨都照入場影相拍片...所以先影/被影得開心既同時又打得開心過癮~
但都係果句...出去JOIN散團/多街外客JOIN自己團既...FULL FACE PROTECTION都好應該...
除非好似我呢邊咁, 9成都係自己人又守規守得好好...如果唔係就唔多駁得過喇~
同埋FULL FACE PROTCTION唔係為左場GAME(即係比人打得過癮)而做, 而係純粹唔想自己傷而做~

引用:
原帖由 屈濕 於 31-3-2017 13:56 發表

唔應該話通爽,冷氣大返少少都已經OK
越黎越難...呢幾年黎, 自從PLAZA無做, 真係叫得上感受到ZONE內有冷氣既...我只係講得出IF得~

同埋可以睇多次我幅圖...其實我自己副太陽鏡都已經算係頗不適合下場...
所以我都買返副貼好多既太陽鏡FOR GAME~

引用:
原帖由 stevechau 於 31-3-2017 13:59 發表

咪住...如果副鏡係夠包既, 唔可能反彈到入眼GAWOR...你呢個CASE絕對係用錯左副不恰當既眼鏡落場~
因為一般真係包得晒對眼既眼鏡, 根本就反彈唔到入眼, 反彈到入眼即係本身副鏡係貼唔到個面形而攝到BB彈入去WO ...

唔好將之前D MSG混埋黎講, 單單都獨立發生的。

打穿矮林既意思咪即係打穿樹葉, 唔通打穿樹技咩 薄既先見到人影架嘛, 一鎗打得穿就唔洗打咁多鎗啦....

再者, 包冚既眼鏡款, 經過跑跳,汗水油污, 頭盔從後拍撞都會移位啦, 再加上唔係人人都係呢D款同做過眼鏡相關行業, 識較返FIX實唔走位。咁係咪不如帶返全罩式無咁多野煩。

仲有, 講真, 唔係怕煩到自己同影響到場GAME, WHO FUCKING CARE你裸裝上陣姐, 仲會介意你載咩護目? 咁唔係為場GAME為乜?唔同真係為TARGET咩?

哈, 講講下都幾似 老電論壇討論用有型可愛西瓜皮唔駛用大頭佛既安全概念一樣, 其實無咩好討論, 覺得自己又嚴謹又一世有LUCK就得。

可以繼續護航, 反正出事又唔係全罩式護目

另外, 其實下面段野QUOTE得有些唔妥當, 呢條係一條好舊既例, 主要讓步點可能涉及宗教歧視問題, 仲有當年馬路車流無咁多同老電唔可以(相對穩定地)爆上到咁現今咁高速...當然當年最重要都係你死你X既想法...
引用:
原帖由 stevechau 於 31-3-2017 13:47 發表

.....p.s.事實上, 香港地既錫克教徙同機動三輪車係可以合法兼被認為係合適地可以不戴頭盔~ ...

打甩鏡/打到眼鏡走位呢個問題唔係講笑,由期係則面近距離full閒閒地十幾廿飛打過去加上你成面汗水同面油。。。高低角度仲危險到時收唔切雞只要眼鏡移位就好易領野 ,  
其實你地係味未試過近距離中一排彈? 如中過爆哂缸試諗將傷口轉移面部,我諗會戴返個頭盔先

1 個讚好! TOP

啱啱見到呢個post好適合重溫
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;extra=&page=1

引用:
原帖由 gainax 於 2017-4-1 06:51 發表
打甩鏡/打到眼鏡走位呢個問題唔係講笑,由期係則面近距離full閒閒地十幾廿飛打過去加上你成面汗水同面油。。。高低角度仲危險到時收唔切雞只要眼鏡移位就好易領野 ,  
其實你地係味未試過近距離中一排彈? 如中過 ...
所以我會加眼鏡帶,戴到實一實

引用:
原帖由 GMG17 於 31-3-2017 14:22 發表

唔好將之前D MSG混埋黎講, 單單都獨立發生的。

打穿矮林既意思咪即係打穿樹葉, 唔通打穿樹技咩 薄既先見到人影架嘛, 一鎗打得穿就唔洗打咁多鎗啦....

再者, 包冚既眼鏡款, 經過跑跳 ...
咪係囉...打穿樹葉WOR...估計打到去樹葉個位粒彈都仲有1.3-1.5J左右先打得穿, 所以先話唔難, 但打得穿本身都會傷傷地~
其實就算無做過眼鏡相關行業, 都唔一定會發生眼鏡移位呢個問題...鼻托同鏡臂SET好左夾得夠緊, 你打埋個720關斗副眼鏡都係郁都唔郁下~
反而頭盔個問題真係大...真係可以拍到副眼鏡移位, 咁...又唔係個個用頭盔, 唔用頭盔又無左呢個問題...
咁個問題係頭盔定係眼鏡??

戴全罩係唔使煩JE...當然PROTECTION比齋戴眼鏡會再好D, 但同只帶眼鏡落場就不合適係兩回事兩個概念黎既~
所以我就真係唔明自己/對家唔帶FULL MASK齋戴GOGGLES會有咩影響左場GAME?? 其實講到尾係影響左「你」JE...
我就真係未預過一場GAME係因為我唔戴FULL MASK而被影響左會開唔到GAME, 或者開左GAME之後有人見我無MASK而唔打我BOR
恕我仲係未明, MASK唔MASK到底影響左場GAME D乜~ 我淨係見每個GAME場所要求既PROTCTION只係「護目鏡」(GOGGLES)ONLY~
而我係做足左人地要求既PROTECTION~

引用:
原帖由 GMG17 於 31-3-2017 14:30 發表
哈, 講講下都幾似 老電論壇討論用有型可愛西瓜皮唔駛用大頭佛既安全概念一樣, 其實無咩好討論, 覺得自己又嚴謹又一世有LUCK就得。

可以繼續護航, 反正出事又唔係全罩式護目

另外, 其實下面段野QUOTE得有些唔 ...
我想講...唔係戴FULL MASK就可以置身事外/全身而退~
見唔少打GAME打到開拖既要EU車入黎/上樓既...出親事都係FULL MASK果班多...

P.S.條例舊同條例不合適係兩回事...條例舊依然可以係合適的, 當然條例只係一個STANDARD, 為安全無人會去反對從一個STANDARD去提過保護自己既方式~ 但總不能提高完就話返唔跟你提高果個人係唔合適的~

引用:
原帖由 新手一隻 於 1-4-2017 02:25 發表

呢段嘢我頗為不解。師兄係想表達係game場匿唔好,中槍離場好合理,暗示帶保護gear會不死。定係師兄認為冒著俾人打盲的風險落場係一件合理的事,而突頭俾人打盲係抵佢死的行為?

安全眼鏡只能算對隻眼 ...
答案係...以上皆不是~
GAME場入面匿得唔好比人打到中槍離場係合理, 但同戴唔戴FULL MASK係無乜關係~
調返轉頭, 我反而見過太多(新唔新手都係咁)戴FULL MASK既人, 防護自己既心態係低左好多...
槍林彈雨仲亂咁突個頭出去果D我都見唔少...其實我重視同我教自己人最多既唔係GEAR, 亦好少教佢地點用GEAR去保護自己~
我通常講得多既係意識...

不過眼鏡真係要睇款, 我最近換左一副運動鏡諗住打GAME, 睇果陣好包,試果陣都還可以~
到配完鏡就覺得好出好鬆, 我都要試左睇下會唔會有危險...要眼鏡首要確定既係眉骨式同眼邊要夠包...
反而鏡底既PROTECTION就好多款鏡都稍嫌不足就真...但詬返轉講, 鏡底較鬆但係又無乜幾可見人「岳」高個頭比人打...尚算係可接受啦~
但如果眉骨對落有空間果D鏡, 就真係唔好落場~

講到尾...照唔少人咁將一個概念無限伸展、無限上綱既話...
咁何止戴GOGGLES唔得, 戴FULL MASK都一定唔係合適既落場GEAR!
至少要著到成套IRONMAN咁就合適喇, 對不??

眼鏡都要睇下咩眼鏡先可以講係咪合適GA~
正如電單車都適合上快速公路駕駛, 但都有唔適合上公路既電單車GA, 你唔好揀唔合適果個電單車款果咪得囉, 而唔係唔比人

發新話題