發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2017 09:57 發表

比人push? 唔會掛
我會同D健美先生講: 我中意做肥/排骨仔呀!吹咩!
係咁說囉...我只係係咁耍手話再練下先...
佢地既諗法係唔透過比賽好難知自己技術去到咩水平...

引用:
原帖由 ethanwch 於 7-3-2017 05:39 發表
講真,人大左少左時間玩,夾到打CQB都偷笑。OUTDOOR真係最少4,5年無玩過。場(CQB)細左又係問題,依家衰D講有時MP5都嫌長,剩打手槍GAME好過。

不過,入門真係平左。
唉...而家連OUTDOOR感覺上都多左好多手槍玩得掂既ZONE...長槍越黎越難玩~

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-3-2017 01:36 發表

ksc mp9都正ga 1500蚊 啪啪聲 又唔洗執
早排we既g36c $850新仔買黎玩都唔錯 打得下既
we scar l都可以 但長用既真係要執少少
如果marui出運動版就正啦 橫掂遲下周街都出緊槍身比佢
MP9係比較大力JE...其實佢真係一支好槍~
WE G36/SCAR L一向都係GBB新手入坑之選, 真係超平...但款變得好個人同埋支槍本身偏重唔好拎...

引用:
原帖由 stevechau 於 7-3-2017 10:17 發表

係咁說囉...我只係係咁耍手話再練下先...
佢地既諗法係唔透過比賽好難知自己技術去到咩水平...
佢地冇講錯, 但冇人可以左右你決定個wor, 何需介意?

我明白唔打比賽都係怕自己被比下去, it's all about ego.
不過點解做同一樣野人地可以打準過你, 快你幾秒/幾倍? 個D係咪你正正需要磨練的技術?

比賽係一個比較容易發現自我不足的過程, 但路是人行的,
唔係一定要打比賽先證明到自己的技術.

所以我話打wargame輕鬆D
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

ipsc同wargame是2回事吧

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2017 10:50 發表

佢地冇講錯, 但冇人可以左右你決定個wor, 何需介意?

我明白唔打比賽都係怕自己被比下去, it's all about ego.
不過點解做同一樣野人地可以打準過你, 快你幾秒/幾倍? 個D係咪你正正需要磨練的技術?

比賽係 ...
其實我又唔係介意, 只係玩IPSC果陣根本我就唔係想要透過比賽去測試自己既技術...
我承認本身我就係打WARGAME果邊既人, 去玩IPSC只係睇下自己有無手勢學錯左, 想透過練習改返好D令自己準返D~
所以IPSC比賽本身就同我既出發點有D道不同既感覺...但去到槍會吹下槍經係幾好既~

其實一開波就水個新手買三五千做入門,就梗係少人玩啦……都唔知點解要咁貴……

一般我都會提意啲新仔買枝電槍,一般二千內買齊槍匣電,再買個mask同迷彩外套玩下先,玩得三幾次真係想繼續的佢自然自己都會去買……講直比我聽到個三五千入門價……真係好多人會卻步……

而新仔一開波玩GBB其實又係趕客,大家玩開都知GBB面對AEG各方面都處於劣勢,一個新手幾千蚊買完枝GBB,技術又唔好,落場隨時比租槍鴨仔打返轉頭……根本毫無滿足感,只會更快賣槍脫坑……

引用:
原帖由 vp70usp 於 7-3-2017 11:34 發表
ipsc同wargame是2回事吧
射擊的本質是一樣的(not戰術)
IPSC是實戰演變出來的, 取其有用的部分放在Wargame很難?
打IPSC一樣要射中D野, 打wargame要射中D人(and避免比人打中->戰術).
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 queen 於 7-3-2017 11:49 發表
其實一開波就水個新手買三五千做入門,就梗係少人玩啦……都唔知點解要咁貴……

一般我都會提意啲新仔買枝電槍,一般二千內買齊槍匣電,再買個mask同迷彩外套玩下先,玩得三幾次真係想繼續的佢自然自己都會 ...
+1

手拉狙又好gbb 又好唔太岩新仔玩。
唔係一句「堅持」就得。
無技術就係無技術,唔識走位就係唔識走位。
如果仲要加埋武器難用既負擔... 真是做炮灰。
身邊有個朋友仔由入行到而家( 3, 4 年了 ),都是淨玩gbb。
都好佩服佢堅持,當然而家打左咁耐佢係有實力的了。
但睇住佢條路真是難走。
岩岩玩時,對住個鏈匣300 發都唔太夠能力對付。
再加上次次攪game 都見佢有半日走去服事支gbb。
手拉狙又係另一個極端,個人感想手拉仲難玩過gbb ( 收費場 合法力計 ),
搵位索敵又不是太多位走,被人發現迎擊又弱雞,一係狽支m4 係背隻,但潛伏移動時又係拖手lun 腳...
今時今日新仔入門,真是合埋眼叫佢買支呀米巴打番2 場先算。特價時千頭已有一支膠身打得睇得。
打到有相當戰場判斷力既時候再轉職吧。真實世界既狙擊手都是由一般兵的精英度執出黎,而唔係有人敲門話你就是傳說中的狙擊手...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

人係自私既,今時今日
game場又細又單調又急住玩又細J數
人又鬼火又不死又呢又路

其實以前打無限J,自願死個時公平幾多
落得場支槍都無限改,中一槍都訓曬地
對面山頭D彈都重蕉蕉聲
邊有咁多野嘈

E家落game場都係當見下朋友

引用:
原帖由 stevechau 於 7-3-2017 10:16 發表

應該係講緊當年"皇帝手"開倉果單野
果陣呢間本地廠上升得好快, 出款又多質素又相當唔錯, 價錢亦唔貴
點知好似比人做金手指篤左出黎成堆賣去海外既貨走唔到...D貨夾硬係柴灣開倉超平賣...
果陣我都有去買左兩支 ...
我都奇怪"皇帝手"做得好好地做乜搬去台灣, 原來又係俾人督.... 陰功.

我而家只會同老友打GAME! 細火力不死人個個平等! 冇戰術, 冇赢冇敗打完GAME就一起去打邊爐.......

引用:
原帖由 queen 於 7-3-2017 11:49 發表

一般我都會提意啲新仔買枝電槍,一般二千內買齊槍匣電,再買個mask同迷彩外套玩下先,玩得三幾次真係想繼續的佢自然自己都會 ...
咪係! 我唔明打真IPSC或AIRSOFT-IPSC啲入門費點解搞到咁高昂! 唔咪得罪講句我中意同朋友"玩"IPSC多過"泥真", 因為當你見有小部分幾咁ONL9既人真係搞到冇人想玩.......

其實"矖吧根"點解唔出啲質素高啲啲既IPSC raceguns! 八百元內一定大把人玩!

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2017 12:08 發表

我都奇怪"皇帝手"做得好好地做乜搬去台灣, 原來又係俾人督.... 陰功.
皇帝手單嘢又唔係比人篤喎,係其他原因……

引用:
原帖由 stevechau 於 7-3-2017 10:16 發表

應該係講緊當年"皇帝手"開倉果單野
果陣呢間本地廠上升得好快, 出款又多質素又相當唔錯, 價錢亦唔貴
點知好似比人做金手指篤左出黎成堆賣去海外既貨走唔到...D貨夾硬係柴灣開倉超平賣...
果陣我都有去買左兩支 ...
皇手先係被人拉,而後開倉,前後有無關係就吾知
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

發新話題