發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

十年前第一次跟人玩wargame租裝玩上癮,之後自己買第一支馬記p90,用盡全力毒身邊朋友一齊玩,高峰期20個朋友有男有女次次自己人打(真係由讀書識到大既朋友),大家傾好晒玩馬記原裝力,玩耐左有d朋友冇玩又有新血,但係馬記當時比較貴,新朋友個個都係想一炮過買槍買衫落場,開始出現玩gp同ca玩家,大家開始力度提昇到1.5j,自己做host頂數被放飛機樣樣齊,心灰意冷鬼叫自己想玩,之後講明放飛機冇黎都要比錢,約人book場就個個都話唔知得唔得驚放飛機要比錢,去到最後期約人差唔多要跪係度約,面家得返兩個朋友同我一齊join人game算數

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:21 發表

似乎NG 師好極力去拖個題目去:「我有支好貴既RACEGUN,用過未?未用過你唔識咁多架啦。」
亦很好地示範左如何令人對呢類槍敬而遠之。要求支平價槍都要口誅筆伐,無錢唔好玩的口吻
講天價槍WARGAME 亦不少 ...
唔知你係唔係有自卑心態? 我都睇唔到我言詞之間有講過我有支槍好貴咩咩咩??
而因為呢到係講緊wargame,為免遊太大花園我都建議番你地直接去上堂了解

如果師兄你太過玻璃心我心信咩話題你都會覺得係口誅筆伐的口吻

引用:
原帖由 N_G 於 7-3-2017 14:29 發表

唔知你係唔係有自卑心態? 我都睇唔到我言詞之間有講過我有支槍好貴咩咩咩??
而因為呢到係講緊wargame,為免遊太大花園我都建議番你地直接去上堂了解

如果師兄你太過玻璃心我心信咩話題你都會覺得係口誅筆伐的口 ...
早於 2009 年前後我已了解完,亦沒打算再了解,謝謝。

講番WARGAME。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:21 發表

似乎NG 師好極力去拖個題目去:「我有支好貴既RACEGUN,用過未?未用過你唔識咁多架啦。」
亦很好地示範左如何令人對呢類槍敬而遠之。要求支平價槍都要口誅筆伐,無錢唔好玩的口吻
講天價槍WARGAME 亦不少 ...
我想N_G兄想表達的是一支可以恆久用作比賽and操練的racegun是需要幾千銀, 這點是沒有錯的.
(其回文是對應$800就有好少少的racegun, 很可惜沒有這種產品)
如果有$800的槍可以做到上述效果, 我最少會買4-5支.
(Marui是入門很好, 但僅此而已)

幾千蚊show off D乜呢, 買支鋼沙鷹都皮皮聲la....買碌好D既scope都一萬幾千走唔甩la....
賤物鬥窮人, 有邊個唔想洗少D, 只不過是得不到想要的結果.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:41 發表

早於 2009 年前後我已了解完,亦沒打算再了解,謝謝。

講番WARGAME。
年資長都需要溫古知新 , 洗錢多唔代表技術好 , 講古佬唔代表知識多

講緊wargame

引用:
原帖由 N_G 於 7-3-2017 14:51 發表

年資長都需要溫古知新 , 洗錢多唔代表技術好 , 講古佬唔代表知識多

講緊wargame
所以本人常常有教導新手,只求將知識傳承,自己總有一天會不玩wargame,留著知識也是白留,寫下post 幫到就幫,也是自我滿足。
不似得有些自命清高之士邊笑邊寸再數說別人知識貧乏,提提意見又林寶又盛。
老cf 可能知識多,但往往固步自封,對新事物接受能力低也是常見。
自己不是佛心但亦希望wagame 有新血而不是愈攪愈「懶」高級,這樣做只有愈做愈窄,
結果就是市場細冇野玩。

至於「講古佬唔代表知識多」又錯了,講故事除非是廢話連篇,如果要說一個生動又少bug 的故事是要大量的知識及雜學去做根基。
小朋友人人都識講故事,但不代表說得精采,說得好聽的講估佬必然是知識庫,所以不要小看寫書拍戲的人,沒有相當常識是做不了的。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

我有一個經驗, IPSC某部份人對wargame玩家會有一種不屑既態度, 依個係我親身感受過, 當然可能只是某部份人絕不是全部, 但對當時新手的我已經有種不好既感覺

另外有次經驗, 當我仍是非常初哥時, 用當時能負擔的錢買了一支KP-08, 去到某IPSC的地方, 受到的態度同感覺絕不好受, 情況就好似著住女人街貨比一身名牌既人冷嘲熱諷, 亦因為咁我再冇任何興趣去參與依個活動, 可能我依種平民唔應該高攀依D上流(?)玩意, 但我認為一個活動唔應該有高低之分, 對新手/經濟能力低既人拒於門外是否對這活動未來有好處? 我心感懷疑

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 stevechau 於 7-3-2017 14:19 發表

其實我都唔知...只係當年佢既開倉, 可能係HK WARGAME界唯一一次真正價值上的一次開倉...我到而家都仲印象深刻~
以前佢出槍款真係好主動同好快...一年點都有返三兩款完全唔同既AEG見下街...質素同款式都將另一間 ...
仲好記得當時wgy有班小學雞係咁話人地起柴灣好遠,山卡啦地方 又乜又盛
仲慘過叫佢地去長洲開倉

引用:
原帖由 type38 於 7-3-2017 15:03 發表

仲好記得當時wgy有班小學雞係咁話人地起柴灣好遠,山卡啦地方 又乜又盛
仲慘過叫佢地去長洲開倉
D 人一邊鬧山卡啦,但D 貨一邊去得好快,身體最誠實

引用:
原帖由 channet 於 2017-3-7 15:02 發表
我有一個經驗, IPSC某部份人對wargame玩家會有一種不屑既態度, 依個係我親身感受過, 當然可能只是某部份人絕不是全部, 但對當時新手的我已經有種不好既感覺

另外有次經驗, 當我仍是非常初哥時, 用當時能負擔的錢買 ...
係有人自以為IPSC=上流姐
正如有人覺得玩古典樂=有修養,夾band=廢青

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 15:04 發表

仲好記得有人拎d貨上二手區炒,
仲有條友話太多炒家排隊要報警趕人走 最後果條友自己起uwants炒貨

引用:
原帖由 Dave 於 2017-3-7 15:04 發表

把五舊水Thompson擺到依家

引用:
原帖由 channet 於 2017-3-7 15:02 發表

另外有次經驗, 當我仍是非常初哥時, 用當時能負擔的錢買 ...
又係一個器材先決o既例子

玩相機如是, 單車如是, 潛水如是 ... 第一次玩一行埋實係睇裝備先

總知自己enjoy, 量力而為, 咪理人點睇

君不見有D毛都未出齊, 走位唔知係乜, 槍口指向去咗邊都未知o既師兄就已經o拿支systema落場頗為一時風尚?

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2017 14:57 發表

所以本人常常有教導新手,只求將知識傳承,自己總有一天會不玩wargame,留著知識也是白留,寫下post 幫到就幫,也是自我滿足。
不似得有些自命清高之士邊笑邊寸再數說別人知識貧乏,提提意見又林寶又盛。
老cf ...
既然師兄自問咁大愛,但係又如此玻璃心
咁有知識,但係又局限係wargame呢個範疇
知悉各廠曆史,但係又非商界中人

不妨建立一套體系開班授課,吸立門徒自娛一翻

引用:
原帖由 Ben_9413 於 7-3-2017 13:58 發表

師兄香港島有冇堂上o架?
正式槍會好似已經沒有,反而有d社區中心有攪IPSC興趣班.
雖然地方可能無其他會噤大,但氣紛好好多.

1 個讚好! TOP

發新話題