16 12
發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

人大過左冇咁多時間玩! 一係踏單車! 一係WARGAME!  我就踏單車! 但都有買新槍,只在家玩,不去打Game!

我而家只會同老友打GAME! 細火力不死人個個平等! 冇戰術, 冇赢冇敗打完GAME就一起去打邊爐.......

引用:
原帖由 queen 於 7-3-2017 11:49 發表
其實一開波就水個新手買三五千做入門,就梗係少人玩啦……都唔知點解要咁貴……

一般我都會提意啲新仔買枝電槍,一般二千內買齊槍匣電,再買個mask同迷彩外套玩下先,玩得三幾次真係想繼續的佢自然自己都會 ...
咪係! 我唔明打真IPSC或AIRSOFT-IPSC啲入門費點解搞到咁高昂! 唔咪得罪講句我中意同朋友"玩"IPSC多過"泥真", 因為當你見有小部分幾咁ONL9既人真係搞到冇人想玩.......

其實"矖吧根"點解唔出啲質素高啲啲既IPSC raceguns! 八百元內一定大把人玩!

引用:
原帖由 N_G 於 7-3-2017 12:58 發表

800可以做race gun...不如10萬蚊買林寶
唔知你有冇玩過一支fine tune完既race gun,根本就係兩樣野
我又支380Supra 以前買要五萬港元!

Airsoft支萬五左右! 算是普通質素!

熟人圍內放既易手細牛要九十萬左右! 冇十萬咁平!

真既IPSC Race Guns一般係380Super, 9mm x 23mm +p, 40S&W, .45ACP 口徑! 點解價錢由一萬去到十幾萬都有! 就係師父手工再加埋師父實際經驗調製火藥分量及彈頭重量配合, 做到標準大火力之如,回堂爽快又適合客人手感而發揮到最細后挫力逹致精凖效果! 而其他金錢就是名牌補品! 所以真槍天價係有原因! 但可惜香港好難買到秘製子彈配合自己支超級跑槍! 所以用factory load ammo效果等於普通stock guns冇分別! 可惜可惜!

致於Airsoft guns! 因細力水及輕后挫力! 一定準! 只要重量適合自己, 順滑,耐用及彈夾唔漏氣以經足夠! 但逹致咁既質素都要七至九千冇走雞!

而家我只會叫新仔! 買支Marui HiCap玩玩先! 中意至繼續而千其唔好花錢一步到頂! 所以有平槍(IPSC) 款就好啦!

引用:
原帖由 vp70usp 於 7-3-2017 17:15 發表
其實講到尾,都係一枝玩具槍
大風一吹已沒精度可言
當年大家罵到反哂面就係瀨大風叫咩粒彈!

Love兄, 你應該十年前都知香港玩玩具貴過真!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-3-2017 19:42 發表

真槍師父吾至改槍,仲賣埋專用彈?
唔咪賣子彈! 係提供reload ammo數據!

引用:
原帖由 Ben_9413 於 7-3-2017 22:56 發表

O下...pro gunners 唔係靠贊助商提供子彈o既o羊
呢個世界有幾多個係真正全職(專業)運動射擊選手! 好多讃助商都只係提供產品及旅費為主, 場地訓練及子彈(Reload ammunition)一般要自行處理, 自己造Reload ammunition(私家製子彈)叫做好平! 以前一個月內打練槍平均打至少3千發reload子彈!

自己支MARUI HiCap 新槍買翻來就即改! 我唔要快! 要重手得來算叫平衡! 用CP重鋼身! Slide全行程, 可惜冇鋼slide! 打慣380Super所以支玩具唔可以太輕為有選擇用鋼下身, 否則會唔習慣! 十幾隻BT夾!  

我呢支算樣哀! 其他C Hings啲raceguns成兩萬七/支!   

買左Prinne 仔啲所謂 CNC grip! 數有問题 ! 又貴又揾笨, 正垃圾 ! 用翻Marui原装膠GRIP重好!

打IPSC最緊要隻隻夾跌得掟得FING得! 所以只有Marui HiGap專用Black Talon膠夾合我心水!

本人最中意CZ75! Gold Customs! 可惜冇Black Talon膠夾!

引用:
原帖由 queen 於 11-3-2017 17:05 發表

你不如問吓啲90年代已經打緊ipsc嘅射手, 未有c-more呢類鏡之前佢哋裝乜鏡去打.......
我答到你咼!

90S年代我用AIMPOINT! C-More呢類红點反射鏡好早早以經有! 如果日頭曬住打用SCOPE一定好! 光度容易摺慣! 别外打打下入屋過一下光差! 用惯SCOPE係優勝! 差半秒就係赢.......

玩具用C-More! WHY! 支槍輕到唔識跳! 室内光唔強! 要樣靚! 同埋靚既SCOP一啲都唔平!  

真鐡重用緊SCOPE!

引用:
原帖由 再次隨機 於 13-3-2017 01:07 發表

同d用萬幾兩萬蚊砌支打6mm BB彈玩具槍以為打9mm子彈既人一樣傻
如果傻! 個個都係傻既! 打BB頭同打9mm都係一樣! 要拉雞致打到呀!

其實呢個世界有小小唔太公平! 錢多可以任性! 錢可以選擇"扮"傻!

九成九玩具槍型號叫法咪又係同真槍一樣! 就算YYE叫G39! 大家都會換番個C36粘纸啦! 不過大部分人玩玩具槍都係同一心態! 支玩具槍個樣唔似真鐡 ! 揾鬼買咩! 即係換Parts冇理由把鋼件换翻去釾鉛件呀嗎!

其實個人嗜好! 好難講嘅 ! 有錢可以多些選擇係咁大把!

自由社會! 絶大部分人天生個個想威想凸出! eg. 你有對一萬元既鞋未必跑得快過我對一千元鞋! 但你行出街個個知道你對係乜!

真係大香利! Accuracy X 呢隻SCOPE MOUNTS 真係萝未以求既PERFECT SCOPE MOUNTS! 中毒!

Barricade Shrouds scope mounts (NRA Bianchi Open) PPC 同類!

引用:
原帖由 loveless 於 14-3-2017 23:31 發表

終於有人開聲
主場打6飛一夾既speed racing guns!

L兄! 好野! 你給我回想當年支PPC左輪! 而家有AUTO!

呢支槍好靚!

16 12
發新話題