發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 屈濕 於 31-3-2017 10:25 發表

CQB好難有霞氣個喎,除非個場唔通爽
我都係試過一次,個次係荃灣只係做training,副goggle都已經出哂霞氣
係其它場真係落場打就冇問題
又真係無試過有幾多個CQB場真係算通爽...同埋我用3M果隻/果個款, 係近鼻托鼻樑果邊開始起...都唔知點解會咁~
唔知係咪對眼漏到氣出黎

引用:
原帖由 GMG17 於 31-3-2017 10:26 發表

"我點知你支鎗係咪可以較力呀!?叫差佬睇!"
「得...差佬CHECK完無料到, 成團人你埋單找晒數佢」
不過玩GBB就真係難講...

引用:
原帖由 屈濕 於 31-3-2017 10:29 發表

咁佢應該仲大汗過我,我本身都已經係蒙古大汗
唔知呢... 我塊面會油, 但好少出汗, 更加少會去到滴...所以到而家都唔知點解~
但出到去塞外戴太陽鏡打GAME又唔會咁...

引用:
原帖由 新手一隻 於 31-3-2017 12:35 發表

唔安全就唔安全,關謹慎突頭咩事? 唔戴合適保護裝備落場,反而靠自己"執生"突頭嚟保證安全根本係本末倒置。 突頭係wargame度係一種好正常的行為,而平時俾人打中頭亦好正常,如果自己的保護裝備連一樣正常 ...
其實一路打WARGAME 頭部最標準既安全用具就係得護眼一樣...以前網眼罩+FULL FACE MASK只係因為件野最平所以先比GAME場採用(今時今日行去嘉頓買返都只係25大元)
所以如果只論"合適的保護裝備" 咁反而只係得眼鏡就夠...係唔知幾時開始, FULL MASK先變左係合適既標準~
不過講到尾, 打左幾年GAME咁多次唔戴FULL MASK, 真係無比人話過唔安全...最多只係比人擔心過保護不足(無計, 我唔係果D廿幾度都著羽祴然後話人唔夠暖果種人黎)
突頭係好正常, 但突頭突到比人打死怨得邊個?? 自己係戰場唔匿好D, 到頭來比人打到反而會怨保護"GEAR"不足??
謹慎地突次頭出黎觀察形勢呢D保命元素...去到最後反而比人講到係就著打...咁唔好意思, 我打GAME真係唔係次次都衝住出黎等人快D射死我果種人~

電單車頭盔的例子...其實電單車都有唔係成個笠晒果種頭盔...法例上無記錯好似唔用鏡都得, 只要個頭盔包到耳仔就叫做合適及可用~
而打GAME帶只戴眼鏡唔帶MASK既情況就好似後者, 你可以嫌棄佢保護性不足, 但佢又真係並非不合適BOR~
如果你要用到揸26唔戴頭盔既...咁對比返打GAME既應該係連眼鏡都唔戴咁先係正確既比喻LOR~
p.s.事實上, 香港地既錫克教徙同機動三輪車係可以合法兼被認為係合適地可以不戴頭盔~

引用:
原帖由 GMG17 於 31-3-2017 12:55 發表
唔好話cap帽加goggles都成日中額頭眉心又腫又血洞, 我試過gbb林戰, 5-8米隔住矮林見影, 打左5鎗射穿矮林, 射低左一個full gear帶型棍goggles+半網面罩美軍特種部隊…..既cosplayer玩家….

其中一粒BB彈擊中佢頭盔 ...
咪住...如果副鏡係夠包既, 唔可能反彈到入眼GAWOR...你呢個CASE絕對係用錯左副不恰當既眼鏡落場~
因為一般真係包得晒對眼既眼鏡, 根本就反彈唔到入眼, 反彈到入眼即係本身副鏡係貼唔到個面形而攝到BB彈入去WOR~

另一方面...5-8米穿到樹葉唔難, 但如果係穿樹叢都直線食晒既話...我慶幸我自己玩開既低火力團無INVITE CHING黎玩...因為咁中法真係好難唔比人叫你拎去CHECK槍的~
同埋有人影相係COPLAY係休息區死人區度影...我地真係做戰地記者槍林彈雨都照入場影相拍片...所以先影/被影得開心既同時又打得開心過癮~
但都係果句...出去JOIN散團/多街外客JOIN自己團既...FULL FACE PROTECTION都好應該...
除非好似我呢邊咁, 9成都係自己人又守規守得好好...如果唔係就唔多駁得過喇~
同埋FULL FACE PROTCTION唔係為左場GAME(即係比人打得過癮)而做, 而係純粹唔想自己傷而做~

引用:
原帖由 屈濕 於 31-3-2017 13:56 發表

唔應該話通爽,冷氣大返少少都已經OK
越黎越難...呢幾年黎, 自從PLAZA無做, 真係叫得上感受到ZONE內有冷氣既...我只係講得出IF得~

同埋可以睇多次我幅圖...其實我自己副太陽鏡都已經算係頗不適合下場...
所以我都買返副貼好多既太陽鏡FOR GAME~

引用:
原帖由 GMG17 於 31-3-2017 14:22 發表

唔好將之前D MSG混埋黎講, 單單都獨立發生的。

打穿矮林既意思咪即係打穿樹葉, 唔通打穿樹技咩 薄既先見到人影架嘛, 一鎗打得穿就唔洗打咁多鎗啦....

再者, 包冚既眼鏡款, 經過跑跳 ...
咪係囉...打穿樹葉WOR...估計打到去樹葉個位粒彈都仲有1.3-1.5J左右先打得穿, 所以先話唔難, 但打得穿本身都會傷傷地~
其實就算無做過眼鏡相關行業, 都唔一定會發生眼鏡移位呢個問題...鼻托同鏡臂SET好左夾得夠緊, 你打埋個720關斗副眼鏡都係郁都唔郁下~
反而頭盔個問題真係大...真係可以拍到副眼鏡移位, 咁...又唔係個個用頭盔, 唔用頭盔又無左呢個問題...
咁個問題係頭盔定係眼鏡??

戴全罩係唔使煩JE...當然PROTECTION比齋戴眼鏡會再好D, 但同只帶眼鏡落場就不合適係兩回事兩個概念黎既~
所以我就真係唔明自己/對家唔帶FULL MASK齋戴GOGGLES會有咩影響左場GAME?? 其實講到尾係影響左「你」JE...
我就真係未預過一場GAME係因為我唔戴FULL MASK而被影響左會開唔到GAME, 或者開左GAME之後有人見我無MASK而唔打我BOR
恕我仲係未明, MASK唔MASK到底影響左場GAME D乜~ 我淨係見每個GAME場所要求既PROTCTION只係「護目鏡」(GOGGLES)ONLY~
而我係做足左人地要求既PROTECTION~

引用:
原帖由 GMG17 於 31-3-2017 14:30 發表
哈, 講講下都幾似 老電論壇討論用有型可愛西瓜皮唔駛用大頭佛既安全概念一樣, 其實無咩好討論, 覺得自己又嚴謹又一世有LUCK就得。

可以繼續護航, 反正出事又唔係全罩式護目

另外, 其實下面段野QUOTE得有些唔 ...
我想講...唔係戴FULL MASK就可以置身事外/全身而退~
見唔少打GAME打到開拖既要EU車入黎/上樓既...出親事都係FULL MASK果班多...

P.S.條例舊同條例不合適係兩回事...條例舊依然可以係合適的, 當然條例只係一個STANDARD, 為安全無人會去反對從一個STANDARD去提過保護自己既方式~ 但總不能提高完就話返唔跟你提高果個人係唔合適的~

引用:
原帖由 新手一隻 於 1-4-2017 02:25 發表

呢段嘢我頗為不解。師兄係想表達係game場匿唔好,中槍離場好合理,暗示帶保護gear會不死。定係師兄認為冒著俾人打盲的風險落場係一件合理的事,而突頭俾人打盲係抵佢死的行為?

安全眼鏡只能算對隻眼 ...
答案係...以上皆不是~
GAME場入面匿得唔好比人打到中槍離場係合理, 但同戴唔戴FULL MASK係無乜關係~
調返轉頭, 我反而見過太多(新唔新手都係咁)戴FULL MASK既人, 防護自己既心態係低左好多...
槍林彈雨仲亂咁突個頭出去果D我都見唔少...其實我重視同我教自己人最多既唔係GEAR, 亦好少教佢地點用GEAR去保護自己~
我通常講得多既係意識...

不過眼鏡真係要睇款, 我最近換左一副運動鏡諗住打GAME, 睇果陣好包,試果陣都還可以~
到配完鏡就覺得好出好鬆, 我都要試左睇下會唔會有危險...要眼鏡首要確定既係眉骨式同眼邊要夠包...
反而鏡底既PROTECTION就好多款鏡都稍嫌不足就真...但詬返轉講, 鏡底較鬆但係又無乜幾可見人「岳」高個頭比人打...尚算係可接受啦~
但如果眉骨對落有空間果D鏡, 就真係唔好落場~

講到尾...照唔少人咁將一個概念無限伸展、無限上綱既話...
咁何止戴GOGGLES唔得, 戴FULL MASK都一定唔係合適既落場GEAR!
至少要著到成套IRONMAN咁就合適喇, 對不??

眼鏡都要睇下咩眼鏡先可以講係咪合適GA~
正如電單車都適合上快速公路駕駛, 但都有唔適合上公路既電單車GA, 你唔好揀唔合適果個電單車款果咪得囉, 而唔係唔比人

引用:
原帖由 gainax 於 1-4-2017 06:51 發表
打甩鏡/打到眼鏡走位呢個問題唔係講笑,由期係則面近距離full閒閒地十幾廿飛打過去加上你成面汗水同面油。。。高低角度仲危險到時收唔切雞只要眼鏡移位就好易領野 ,  
其實你地係味未試過近距離中一排彈? 如中過 ...
我試過側面咁中法呀...不過果陣都仲未開始唔戴FULL MASK落場, 如果無戴FULL MASK應該塊面會見紅~
所以初初唔戴FULL MASK果陣, 頭幾場都真係堅驚...到後來試過無帶MASK中面中頭果種痛都接受到就無再諗過戴MASK~
但只戴眼鏡既話, 有人低角度打上黎好多眼鏡都真係風險高~
但低角度呢種情況就算戴風扇MASK都風險高...UNLESS係戴網罩, 又或者係包埋個下巴既MASK先可以避免到, 咁就真係同戴個大頭佛無乜分別喇~

引用:
原帖由 GMG17 於 3-4-2017 15:54 發表
原來又係一個靠估就可以準確測出BB彈動能既網上神人, 真係又一網路奇蹟!
所以我第一個回應TOPIC已經講左呢個圈子細仲限呢限路, D人仲鐘意手指指!

我只知兩樣野: 1係香港法定最高火力, 2係出團最高火力限制。 ...
測速機我有呀..仲長帶係身TIM, 只係唔會點用黎CHECK人~
同埋細測速機只係CHECK到離開槍管果刻既J數, 同你打到去目標既J數唔一定相同~
我出槍口可以係0.8J, 但去到10米外既TARGET都仲有0.7J...
有D SET得唔好既, 過機1.5J, 但打到去10米外既TARGET得返1J...
測速機唔代表D乜野...佢只係比左一個STANDARD個個都可以跟...
老實講, 初初轉玩低火力團都真係覺得限呢限路...但玩落同諗淨一層, 有D限制係為左僅存既人可以玩得放心D/安全D~
咁咪跟落去囉~ 所以我唔排斥人用FULL MASK, 只係唔覺得COMPARE起黎FULL MASK非常安全而GOGGLES ONLY住非常之咁唔安全~
而從一開始呢度就呢樣野有爭拗, 就係有人用左上面呢個STANDARD去睇...
用滿分係100分去計, 你戴FULL MASK有90分喇, 我戴GOGGLES都仲有6-70分丫~ 何以要比50步笑100步??

引用:
原帖由 GMG17 於 3-4-2017 18:14 發表
同上面一個師兄講咁, 你都幾鐘意偷換概念。
講安全用全罩式護目,你又話打交,唔知用全罩式同火力同人品有乜關係?

又講法例?邊條例話玩氣鎗唔用護目係犯法呀?你又帶goggles?
你個圈子咁安全咁低火,你仲帶乜 ...
我戴果種乜春野護目鏡落場, 咪就係同其他人戴乜春野FULL MASK落場既諗法一樣囉~
就係比一種自己覺得足夠既保護自己...好難明咩??

FULL MASK其實係意識上係會令自己/對方都放鬆左...
即係咁, 早兩版都仲有人講對住D唔戴FULL MASK既人, 佢會唔知開唔開槍好...呢個就係個人意識既問題~
呢個意識走出黎既野, 先係去到槍品同人品...
同火力係唔算有好大關係既, 你打0.8J都一樣可以亂開FULL AUTO射人, 講到尾都係槍品人品既問題~

引用:
原帖由 vp70usp 於 3-4-2017 21:54 發表

教人? 你何得何能呀
咁我自問又真係無乜德無乜能...我一向打GAME都係以無能, 玩玩下自居...
只係唔知點解總係打完GAME, D新朋友總係喜歡主動向小弟請教...
咁我咪將我呢D CONCEPT同建議, 或者一D我知既野話比人聽囉...佢地可以唔跟我果套GA~
甚至覺得我講既野唔岩聽唔再黎玩都得GAWOR...出面咁多個團, 係咪??
我以前收月薪幫手教小朋友都試過啦~ 德同能...咪只係去到有些許能力收人錢教下野既地步咁囉~

引用:
原帖由 新手一隻 於 4-4-2017 05:01 發表

呢一段嘢比上一段更令我不解,師兄係想表達:
1,帶full mask落場未必完全安全
2,以你所見,開拖的大多數都係戴full mask的玩家,暗示戴full mask的玩家特別暴力好中意打交。

不過我就真係完全唔明帶f ...
應該咁講...FACE PROTECTION我自己就唔覺得係必要野...
一向打GAME定係IPSC強調既都係EYE PROTECTION~ 你對眼係你既面珠登咩?? 係既話梗係FULL MASK啦, 要PROTECT好對眼GA嘛!
講到打崩牙, LUCKILY呢樣擔心過既野自己打左幾年GAME都未遇過...聽就聽得多既, 我亦都信呢D事可能好常發生~
不過我既STANDARD應該好低, 唔變傷殘就得...打盲左會變傷殘, 真係出到傷殘證~
但打崩牙...除左蝕錢比牙醫, 我暫時未聽過崩隻牙可以令人攞到傷殘證...
所以我先會覺得, FACE PROTECTION IS NOT NECESSARY但係EYE PROTECTION係一個MUST~
我從來都無搵自己對眼黎較過飛, 甚至亦都LUCKILY地副鏡無令我失望過...
可能你會覺得無FULL MASK就會PROTECT唔到眼...
但親身落場咁耐, 我只能夠比出FACE PROTECTION唔完全等於EYE PROTECTION~

不過如果係NEWBIE黎玩, 我就會建議佢地唔好好似我咁淨戴GOGGLES下場先...
到你打得咁上下, 就住自己想要既舒適性/保護性, 再去自行決定到底玩落去要用咩MASK/GOGGLES, 定係誇張到戴大頭佛/著IRONMAN SUIT~
我從來唔係為左鼓勵人只用GOGGLES落場而打咁多野, 只係覺得GOGGLES ONLY無你地講得咁十惡不赦呀嘛??
如果合格既FACE PROTECTION係要去到點比人射都無事先得, 我會鑽牛角尖D, 用埋會面對了槍果類情況去諗...
咁就會連風扇MASK都FAIL...得早幾版有CHING介紹果隻網式全面型果隻FULL MASK先叫PASS...咁你地係咪戴晒果隻??

就算眼鏡我都唔覺得副副都適合落場...我最近先配左副果D運動鏡連近視框...試果陣都覺得夠包夠PROTECTION~
但未打GAME前用落都覺得佢鬆同有空位比到BB彈入, 鏡臂用落都真係有之前其他版友講果種唔夠近應該好易打甩之感...
所以都諗緊買過副夠包夠既太陽鏡落場, 呢副近視太陽鏡留黎揸車踩車行山用就算~

有D野其實我都唔明GA...只係落到場地, 見得多打到會開拖打交既都係落FULL MASK多...
只能夠話係巧合囉, 但你地又會演繹到帶FULL MASK就會打交咁牛角尖~

講到尾, 我反而唔明你最尾講緊D咩?? 你用擋BB彈黎講, 好似講到戴住足夠FACE MPROTECTION既MASK就應該衝住出黎中彈咁??
乜打WARGAME唔係應該求保命求生存先咩?? 我根本就唔會用固意去擋BB彈黎諗呢樣野...
我直頭係用點先可以令自己最低機會中槍去諗打WARGAME呢個遊戲...
所以我一路既立場係EYE PROTECTION IS ENOUGH(前提係你副鏡可以好似我咁真係PROTECT到自己對眼)
呢樣就係你講既實際安全性, 已經考慮左同已經PASS埋...
你可以係EYE PROTECTION上再加上FACE PROECTION甚至HEAD PROTECTION既IDEA上去...令你既安全系數更高~
但唔能夠話你提高左你既安全系數之後就話返人唔跟你咁做就=唔安全~
而我只係覺得EYE PROTECTION足夠既情況下淨低果兩樣唔一定要加, 請按個人需要而定~
引用:
「如果有一個玩家無戴護目鏡,而其他人或者host無出聲,師兄應該都會認為其他人,host無出聲,所以嗰個玩家已經算交足功課,落場係毫無問題的。」
SORRY, 無戴護目鏡係NO PROTECTION...我見到既話就算HOST唔出聲我都會喝返佢出去~
如果你既例子係佢死要唔戴鏡留低玩, 咁唔好意思, 場GAME我係唔會JOIN的, 即刻執野走人~
而跟著果幾句你除左偷換概念之外, 仲老屈人既說話, 我諗無回應你既需要吧~
引用:
其實我打咁多字,都係想學下點唔靠眼罩唔靠面罩,靠安全意識嚟擋彈啫。 除咗唔突頭唔岳高頭仲有乜招數?
首先...我唔會唔靠眼罩, 相反我係會靠晒個眼罩~
第二...我係唔會諗點去學擋彈, 而係會去學點先唔比人搵到打到...

發新話題