26 12
發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

引用:
原帖由 pbay 於 9-3-2017 10:03 發表

KJ支shadow出成咁的確幾令人失望,
外國珍槍唔少人用佢打race, 堅型仔...

始終KJ都係二奶命, 少廠出改件, 就算P-09有潛力都無乜發展機會, 係好可惜...
shadow成組hammer個角度根本就無計過,條hammer spring硬到傻都打唔開隻gas匣
台灣自家槍大部份都係響到槍就算,無考慮過performance

引用:
原帖由 horenhim 於 9-3-2017 14:35 發表

gas匣入氣要計時, 唔係入過龍爆氣爆到2036,
我都唔明點解要入氣靜音, 你省得幾多氣je????

入氣要用電子磅才專業是常識把

引用:
原帖由 hoperper 於 9-3-2017 18:21 發表
所以我覺得香港應推IDPA,首先一定要原裝槍落場(除左改管改膠), 至少唔可以加鏡, 又唔洗改呢改路, 大大減少改裝費用. 其次, 咩槍款都落得場. 唔洗下下都要hicap, 我總係覺得IPSC 係一款未見官先打30大板既玩意, 未打又 ...
無論Ipsc定IDPA/2gun定3gun講緊既都係人同槍既控制,唔同既只係條例同用既工具
無論邊種射擊運動最終都係講求人既練習同支槍既performance
原裝槍更加唔代表會平,兩三個月操散一支原裝馬記glock,零件箱十幾廿條原裝馬記glock滑架一個月換一條既都大有人在

而咩槍款都落得場呢樣我就好有保留,先唔好講每支槍既手感,呢樣野可以用練習去補救
香港室內正式比賽靶位最遠大約10米左右,alpha zone既闊度大釣係10cm
無論係咩類型既比賽,靜係要求你10米中two aplha市面上7成槍都唔洗玩

而IDPA正如horenhim師兄所講只係另一條村咁解

引用:
原帖由 pbay 於 10-3-2017 11:03 發表

最怪係手槍加太大個scope, 好唔balance
砌呢槍果個好明顯唔係打ipsc 呢D槍game場就成日見

引用:
原帖由 pbay 於 10-3-2017 10:17 發表

希望快D有人推廣IDPA啦, 我都鐘意實戰感覺多D,
著重take cover同近似現實裝備 , 好過加一堆日常見唔到既奇怪附件
可能你無留意啦,香港一早有人推過idpa,不過最後都無人玩

引用:
原帖由 lppl 於 10-3-2017 12:22 發表
之前都講過下, 整D好似機動遊戲咁O既移動靶俾人打,
一O黎唔會痛, 二O黎又可以計分, 三O黎又唔會唔認死, 好玩好多,
收費20/50蚊鋪玩10分鐘 相信都大把人玩.

貴D O既整個KILLHOSUE 出O黎玩仲正, 好似鬼屋咁多D機關 ...
其實有D槍會可以有得book場,靶呀間隔都可以用
試過跟朋友book場練習爆房,價錢都係百零蚊
平過租CQB

引用:
原帖由 loveless 於 12-3-2017 11:28 發表
Koenig 2016年贏盃時用緊Gilmore, 原來佢唔識打IPSC.
Jessie Duff 2015年都用緊Gilmore, 原來佢唔識打IPSC.
Piper 同Vera 仲陰公, 可能因為唔識打IPSC, 到2017年都仲未有錢換鏡.
Accuracy X 老闆一定又係唔識打IP ...
你引用既例子好好
可能你真係未玩過唔了解咩係比賽槍
以提升一支open gun既性能為例,除左鏡重有好多零件去配合
例如
scope mount
Cocking Handle
Compensator
Magazine Catch
Hybrid
Safety
magwell
全部野都係為左提昇用家感受有唔同形狀
而所有野都係都會對外形有影響
不過先前有位師兄貼個張相,除左裝支鏡我睇唔出有其他為左因應open而造既功夫?
既然師兄你都有心機搵得相,不妨試下細心分析下相中既細節

不過對好多人而言所有識連射都叫AK既

引用:
原帖由 channet 於 12-3-2017 17:02 發表

秒殺左某人
係囉,好多人就咁著件數沙叫自己navyseal,心裡面笑下算

引用:
原帖由 queen 於 12-3-2017 04:58 發表

我唔係佢肚裡面條蟲, 我唔知佢點諗, 但從字面上就睇得出佢認為手槍落筒式紅點鏡係唔識打IPSC的人先會咁set, 仲話呢啲只會喺 wargame 常見(我個人覺得佢意思係打 wargame 班友唔識野先會set)

我剩係 ...
請問師兄我有咩字眼提過筒鏡?

引用:
原帖由 再次隨機 於 13-3-2017 01:07 發表

同d用萬幾兩萬蚊砌支打6mm BB彈玩具槍以為打9mm子彈既人一樣傻
其實無論wargame定打靶玩具槍砌到萬幾兩萬蚊真係唔出奇?
買支PTW唔洗砌都過左
不過6mm既槍入粒9mm BB彈既話又真係幾傻既

引用:
原帖由 loveless 於 14-3-2017 23:58 發表

其實6張相中有5支係NRA Bianchi Cup 設定槍。
真係唔識,學到野。 唔知邊到有得玩?學多樣新玩法唔好固步自封

26 12
發新話題