發新話題

[others] 極不愉快嘅打驚經驗

引用:
原帖由 ++朗++ 於 3-4-2017 13:15 發表

去到機場
寄倉時同地勤講有氣槍
佢地會call機場特警check
check完寄倉可以上機

去到當地最好比海關check多次
回程都係

心得係枝槍最好一打開行李就拎到
因為你要打開無數次
如果你放哂衫喺面就真 ...
寄完倉d行李先過X光機wo師兄,照到有違禁品,應該係登機橋地勤會叫你,之後帶你落機底處理,帶定頭盔先,利申我未試過,聽人講咋

回覆 14# 的帖子

呢d情況,無申報個d,照到係實offload啦,拉佢落去問,再決定告唔告,搞得黎,隻機都飛咗啦

引用:
原帖由 ++朗++ 於 5-4-2017 14:08 發表

係你要喺counter講到明有氣槍
之後機場特警會帶你去check
當然唔會要你當眾拎出嚟啦
check完佢地會幫你寄埋倉
至於點過x ray我就唔知佢啦
不過我拎返行李ge時候係有海關seal sticker

呢個係 ...
原來有asu幫你寄倉咁好嫁

引用:
原帖由 davyto 於 4-4-2017 22:35 發表
敢問上面話要拉要鎖(或會畀人告)果幾位師兄或版主,其實我出過台灣打幾次真係如上面師兄所講同櫃檯講聲後等AST CALL特警CHECK咗唔係真槍先可上機

另外,一定要用獨立GUN CASE而不能與其他行李放埋一齊,否則 ...
邊有版主話要拉要鎖,只係咁岩講到無申報會發生既情況,就算申報咗做法都有分別

引用:
原帖由 gtoray 於 5-4-2017 20:00 發表
我試過台灣check in counter 申報
Call完海關,再到航警
佢地拎左支g&g槍出黎舞,仲話好似呀邊個果支
最後以一句“我說不行就不行”唔比我寄倉
係響check in counter,成為全場焦點
除咗恭喜都唔知講咩好

引用:
原帖由 davyto 於 6-4-2017 15:41 發表
所以一定要主動申報,另外你喺台灣機場發生既事我深表同情
師兄尋根究底叫人解釋原來只係叫人一定要主動申報,以為又有咩親身經歷分享下

引用:
原帖由 rYaN 於 6-4-2017 17:55 發表
其實帶槍去台灣一D都唔難,帶返香港就比較麻煩
請問去到台灣拎行李個時洗唔洗通知咩單位,真心唔識請教下

引用:
原帖由 rYaN 於 6-4-2017 18:39 發表

其實你係香港正常申報出境,你間航空公司其實會通知台灣海關,你係台灣入境一拎行李海關就已經MON住你,叫你行過去開箱比佢CHECK。你正正常常又合法答幾條問題就走得
請教多樣,台灣返黎又有咩要注意

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2017 04:54 發表
最後要改後機票,搭車拎返怪怪
佢地免費寄比我,因為買之前我買過有無問題,佢地都話只要申報左就ok
只係一支gg m16a4 aeg
機場返怪怪幾遠下,阿公真有錢

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2017 12:32 發表

搭巴士....
改後左4個鐘機
桃園機場去士林坐巴士起碼成個幾鐘,咁咪好趕囉

發新話題