發新話題

[蔡瀾談槍] 真槍實彈

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2017 22:48 發表

係咪芭東。。。?

Happy shooting!
不是,這靶場門外,有個很大的停車場.

幾年前在曼谷一個軍事靶場玩時見到一個呀伯來射槍, 真係有個C文OL及一條西裝友磅住! 西裝友拿住盒槍及幫手上靶紙上子彈入彈夾及用望遠鏡望再寫分數! OL刞邊幫呀伯聽手機! 呀伯單手射.45ACP 1911! 我朋友話佢係BIG BOSS!  槍法在25米靶訓練重好準grouping3吋半!

支槍來頭係OLD SCHOOL 起級貴1911 德國 Peter Stahl 長管1911 style custom class pistol.  我咁大個人第一見到!

引用:
原帖由 kornhill401 於 8-4-2017 00:17 發表

不是,這靶場門外,有個很大的停車場.
越講越似芭東喎,車場是否有個很大又橦高的T字型招牌、牌上D公好好似打wargame咁樣..?
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

老實講,Glock除了17之外其它型号真的很一般,軍醫手上的是Glock21 .45ACP.(DEC.2016@關島室内靶場)支鎗的稳定度(上重下輕唔太balance)跟1911差很遠。。。

附件

8-4-2017 02:53

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

另一支很温柔古雅的9仔,很balance,後坐真的很柔。S&W M915(s&w5906)2016@泰國(咁啱又同一件衫。。) 實射感覺好過Glock17好多,可借集彈性不太好(相對於G17而言。。。)

Happy shooting

附件

8-4-2017 03:07

8-4-2017 03:07

8-4-2017 03:15

引用:
原帖由 T-800 於 8-4-2017 02:28 發表

越講越似芭東喎,車場是否有個很大又橦高的T字型招牌、牌上D公好好似打wargame咁樣..?
http://www.seasunphuket.com/chinese/shootingphuket.html
當日,我是在這個靶場.

引用:
原帖由 kornhill401 於 8-4-2017 13:51 發表

http://www.seasunphuket.com/chinese/shootingphuket.html
當日,我是在這個靶場.
軍醫24/4去布吉,試下呢間先。。但鎗得唔得,會唔會易JAM?上年聖誕去關島燒,有一間場D鎗Jam到傻左,我燒Beretta Cx4 9mm(D人講到呢支幾咁正,諗住正啦,泰國有鬼呢D鎗玩咩。。?),我囝囝燒22LR (MARK1)點知两支都Jam到暈,燒20發Jam左4、5次!被逼轉場再燒。。連22LR都Jam,有無搞錯?!

附件

8-4-2017 14:26

CX4卡賓9mm Beretta

軍醫初燒CX4卡賓9mm Beretta

軍醫仔燒22LR (mark 1)姿勢正確,有板有眼

去到關島認住呢間,門口有個玻璃房有支50BMG閹機鎗比人了玩果間。。。鎗款好多,但好多都JAM到暈,可能用劣質的reload子彈有關。。。最好揾過第二間,免勞氣(圖中小孩乃係軍醫囝囝。。)

Happy Shooting!

附件

8-4-2017 14:46

唔知曼谷果頭有冇靶場玩呢
但之前聽過一單有人係泰國靶場玩左枝槍 之前有人用來殺左人 玩槍果個比人拉左當殺人犯

引用:
原帖由 jn_jona 於 2017-4-8 15:05 發表
但之前聽過一單有人係泰國靶場玩左枝槍 之前有人用來殺左人 玩槍果個比人拉左當殺人犯
O甘曲折離奇

引用:
原帖由 Ben_9413 於 8-4-2017 16:11 發表

O甘曲折離奇
冇記錯係cgf睇既
泰仔好多旅遊陷阱 呢兩日又有一單
我遲下會去 都驚驚地

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-4-2017 15:05 發表
當地人還是外國人?外國人無犯罪記錄,無指紋庫對比,好難搵個人出嚟喎。

引用:
原帖由 Ben_9413 於 8-4-2017 16:11 發表

O甘曲折離奇
我聽到係非律賓! 有人去玩時入了槍會再買埋支手槍! 第二年再去非律賓時入境時俾入境及警察拉了! 造佢支手槍俾人用了作殺人用途! 拉佢原因係幕後黑手(租槍者)!

引用:
原帖由 reniless 於 8-4-2017 16:20 發表

當地人還是外國人?外國人無犯罪記錄,無指紋庫對比,好難搵個人出嚟喎。
唔太清楚 印像中都係Cgf既旅遊燒槍post到睇
聽說係泰國遇上官非唔識人都好麻煩的

呢兩日連燈有單係機場免稅店比人屈偷野 要usd$35000先放人
報警既話就話會擺包白粉落佢個袋到 唔係依家點樣
唔知係咪真 唔跟車太貼了

回37#軍醫24/4去布吉,試下呢間先
當年我跟團五天,因大部份團友要如廁,車泊該靶場外,
所以我只在該靶場好短時間,子彈口徑有.22 .38和9mm.沒有向他們詳細查詢.
我只玩了10發9mm就走了.

發新話題