發新話題

[DIY] 山寨Springfield Defender PDP

引用:
原帖由 紗夢 於 23-4-2017 23:45 發表

jacko師兄係收o係外管的,切管果陣預長左小小,
COMP頭都挖空左相應既位,套住外管先鑽洞收機米
呢個方法應該十分穩陣,睇得又打得,深思過的處理方法,佩服
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 jacko 於 24-4-2017 00:12 發表

好嘢 支持DIY,畢竟啲度啲大師父已經唔多整嘢玩. 呢支槍我好有興趣, 希望有多啲步驟分享下,另外comp頭個前準星又係點整?Thx for your sharing
jacko 師兄,comp頭我鑽左兩個洞,種左兩條鋼枝入去,
然後立左之前砌HI-CAPA用剩既原裝前準星,切左兩邊然後又鑽洞加AA膠當模型咁砌上去

引用:
原帖由 紗夢 於 24-4-2017 00:30 發表

jacko 師兄,comp頭我鑽左兩個洞,種左兩條鋼枝入去,
然後立左之前砌HI-CAPA用剩既原裝前準星,切左兩邊然後又鑽洞加AA膠當模型咁砌上去

厲害
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

不過戲入面果枝都應該係山寨槍

珍野正常款個COMP應該易整D,由頂大大粒六角收到落外管夠穩陣

戲入面果枝個頂到係無果粒六角,COMP頭段又比正常款薄左幾mm,

支持diy
大家想去漆其實仲有個方法就是拎去噴砂, 做完再抛光抛滑亦得

引用:
原帖由 gainax 於 24-4-2017 00:43 發表
支持diy
大家想去漆其實仲有個方法就是拎去噴砂, 做完再抛光抛滑亦得
噴沙比較貴,逐件計,亦有一定磨蝕。
其實如果一般上色唔洗拋光,用番幼沙打即可。
當年打支m500  用左六舊水,係打得好干淨可以即時上色或blu,但稍微重皮。
去七水就比較方便,家中有一罐,隨時拿起便可處理,
退一步用磨沙布亦可,花的是時間及手工,慳的是金錢,練的是技巧。
當然打沙買的是方便工整,在下從來唔追求甚麼diy 精神,花錢買方便從來都是不錯的選擇

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 24-4-2017 00:59 發表

當年打支m500  用左六舊水,係打得好干淨可以即時上色或blu,但稍微重皮。
去七水就比較方便,退一步用磨沙布亦可,花的是時 ...
其實都有想過囉去噴沙,
但又唔知洗唔洗擺抵幾日所以都係自己搞算。
因為我啲死人性格好心急等唔切T0T

話說要謝謝翻Dave師兄早前分享Mk23 lam改造diy
雖然睇果時已經死圖
不過單靠你啲文字跟住diy,最後總算成功鳥

引用:
原帖由 紗夢 於 24-4-2017 01:07 發表

其實都有想過囉去噴沙,
但又唔知洗唔洗擺抵幾日所以都係自己搞算。
因為我啲死人性格好心急等唔切T0T

話說要謝謝翻Dave師兄早前分享Mk23 lam改造diy
雖然睇果時已經死圖
不過單靠你啲文字跟 ...
睇個師傅忙唔忙多唔多單,實際操作係 1 小時~ 2 小時咩都攪完。
有熟人當然收平d 同爽手d 吧。

mk23 lam 好n年前的post 了,用的是急凍青蛙所以死圖也不奇。
現在轉了用photobucket 好一些。其實如果欠圖我可以send 比你的,
因為所有出post 我也有好好存放相片。
不過已經完成便好

引用:
原帖由 Dave 於 24-4-2017 01:11 發表

睇個師傅忙唔忙多唔多單,實際操作係 1 小時~ 2 小時咩都攪完。
有熟人當然收平d 同爽手d 吧。

mk23 lam 好n年前的post 了,用的是急凍青蛙所以死圖也不奇。
現在轉了用photobucket 好一些。其實如果欠圖我 ...
係啊我記得初初睇有圖,不過因為到上年先收集齊
舊版ksc mk23,金屬slide同馬記lam先開得工,
到果時己經死圖了。
話說當時為左查證左邊係IR定右邊IR搞左好耐,
最後搵倒H&K當年賣廣告條片先肯定係右邊出可見光laser 就即刻開工
右邊玩具唔拆得既電筒IR罩,又係頭痕左好耐
初初直頭想切塊圓膠片痴落去
最後油透明光油,再磨令佢就算了

引用:
原帖由 Dave 於 24-4-2017 00:59 發表

去七水就比較方便,家中有一罐,隨時拿起便可處理 ...
應該唔洗咁貴 我以前拎支M4身退左色再比師傅噴吵只係收兩草
如想平其實可以係屋企脱左7,8成漆先拎去噴我估最多一百幾十。。不過成好幾年冇去噴唔知有冇再做,始終噴砂效果可以做到近全新再人手拋返光滑就快捷亦美觀

引用:
原帖由 gainax 於 24-4-2017 07:28 發表
不過成好幾年冇去噴唔知有冇再做 ...
冇o左好耐了.. 傳統又肯接街客既噴砂同電鍍服務已經接近零.
深圳就大把, 但大家冇可能帶槍件上去o甘高風險,
依家噴砂仲有槍友門路, 電鍍就冇了..

引用:
原帖由 Dave 於 23-4-2017 22:24 發表

呢罐野我仲有9 成係度... 用過一次,好小心都比佢彈左幾野赤赤痛,唔鬼用...但又真係好去得漆
Sissons 主要成份係氯化烷烴, 並不含甲苯, 所以唔會溶蝕埋漆下面的膠件, 毒性風險亦相對較低..

引用:
原帖由 紗夢 於 23-4-2017 20:45 發表

枝野本體係未來能量meu,
另買既只有comp頭,recoil spring plug,岩長度既recoil spring guide,吉打假狗fire pin同個Grip
其餘都係原裝未來能量
下槍身實物有D位有小小凹,只係比我PS執走左
可否分享下各另外買嘅零件牌子?Thx
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 gainax 於 24-4-2017 07:28 發表

應該唔洗咁貴 我以前拎支M4身退左色再比師傅噴吵只係收兩草
如想平其實可以係屋企脱左7,8成漆先拎去噴我估最多一百幾十。。不過成好幾年冇去噴唔知有冇再做,始終噴砂效果可以做到近全新再人手拋返光滑就快 ...
睇你件野工序多唔多,我果d 是電度件要翻幾手。
如果你話本身都去哂油,可能用幼沙打一次已完事,收你幾十蚊不奇,但廿蚊一件M4 身只能說太佛心商人。
當時我是6, 7 件工件,一件收80 蚊左右因電度有幾層又咬得實。
當然今時今日唔好話問幾錢,搵到肯啋你同你打沙的鋪已很好。

引用:
原帖由 loveless 於 24-4-2017 09:13 發表

Sissons 主要成份係氯化烷烴, 並不含甲苯, 所以唔會溶蝕埋漆下面的膠件, 毒性風險亦相對較低..
自己用支 sisson... 我覺得用罐仔漆仲臭過佢...
sisson 冇咩味道,當然可能含笑半步釘咁冇色無味無臭又致人於死地

發新話題