29 12
發新話題

[認真] 掹雞 究竟係指 拉擊鎚 定 拉扳機 ?

引用:
原帖由 新手一隻 於 28-4-2017 16:53 發表
但係點解要叫雞?
演變→機(國語音G)→雞(國語音G)相近

板機→攀機→掹雞

攀。。。有掹住及拉住既意思

講解完畢 我乜嘢都唔識 純粹鳩up

引用:
原帖由 新手一隻 於 2017-4-28 16:53 發表
但係點解要叫雞?
hammer似雞,雞英文係cock,所以叫雞,純粹9up

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

。。。。。。。

。。。。。。。

。。。。。。。

我既理解都係“掹雞” = 拉扳機,拉扳機係開槍一定要做既動作, 但獨立既拉擊錘或 cocking 動作就唔一定要做。譬如 single action 既槍就冇獨立既 cocking 動作, 只有拉扳機動作。

"上膛"應該唔係指 cocking ,而係話將粒子彈放入槍膛,我聽過既英文係 “chambering a round"。譬如有D槍係可以先拉滑架上膛,跟著上保險制,鬆返條擊錘彈弓,decock 枝槍,呢個狀態係上左膛,但冇 cock 到。開第一槍係用 single action, 只需要扣扳機,唔需要拉擊錘或滑架,所以上膛同 cocking 應該係兩樣唔同既野。

cocking 係將擊錘放到輕力就可以發射既位置。印象中冇聽過 cocking 既廣東話口語詞

我估係因為以前見到槍多數都係軍裝 double action 左輪 所以先有掹雞=拉hammer=開槍 出現
9up

。。。。。。。

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 3-5-2017 14:22 發表
掹雞,正確應該係「掹拉雞」既簡化,到底是什麼拉什麼?
掹既意思就係拉,所以冇「掹拉」呢樣野

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 3-5-2017 18:51 發表

口語叫「掹 拉雞」
未聽過

29 12
發新話題