發新話題

典型既父母,傳統既門當戶對之悲劇

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2017 22:32 發表

咦咦,邊位高人o甘好興致?
我唔是高人,我只是低b仔

引用:
原帖由 樹熊佬佬 於 3-5-2017 22:36 發表

下次改月入三萬八至出帖,仲多人跳

引用:
原帖由 樹熊佬佬 於 3-5-2017 22:36 發表

身同感受,8000都跳咗

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2017 22:42 發表

下次改月入三萬八至出帖,仲多人跳
擺响鄉土討論區四萬八都要跳,仲要唔好諗住响私院生仔。

八萬五 跳得最勁

生仔有助產假期

引用:
原帖由 Tango1997 於 3-5-2017 23:37 發表
八萬五 跳得最勁

生仔有助產假期
生多幾個囉

引用:
原帖由 樹熊佬佬 於 4-5-2017 07:03 發表

生多幾個囉
結咗婚先講啦

引用:
原帖由 m11.man 於 3-5-2017 22:10 發表

前者你建議樓主炒左老細,但後者你又話識人打份8000蚊既工,
咁你有無叫朋友炒左老細,有無諗過樓主EQ咁低真係炒左老細又無後路,佢又搵唔到工,你叫佢拎綜援?
網上言論唔可以亂講,會害咗人
(你被裝陷 ...
我最後介紹左份工俾認識的朋友。至於有一個,明知無錢途無機會,仍蹲在同一地方工作,後來失聯。
好難去明白一些人的選擇,我們覺得不合理或他也覺得不合理,也未必會作出改變。賺八千無錯,認真拍地而無揾多於八千的計劃就不合理了。

至於陷阱,那是伯母的陷阱,不管伯母目的如何,文中主角完敗於伯母前了。

結婚是雙兩人間的事,也是家族間的事,家長同意或不同意,兩人間也可結婚,我説的是這個簡單道理,並非我個人的遭遇。

你不但亂UP24,仲亂諗24
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-5-2017 08:54 發表

我最後介紹左份工俾認識的朋友。至於有一個,明知無錢途無機會,仍蹲在同一地方工作,後來失聯。
好難去明白一些人的選擇,我們覺得不合理或他也覺得不合理,也未必會作出改變。賺八千無錯,認真拍地而無揾 ...
可能我同你層次唔同啦,話哂呢度D人都叫你SO師傅,你唔明我講咩,我唔介意
至於我係咪你所講既不但亂UP24,仲亂諗24 其他人有眼見
今次眼光再放遠D,一個公司薪金多少,取決於管理層
但呢班人又用咩準則,無一個明確既標準,所以今時今日都仲有8000人工
一個人做幾個月就走人,通常唔係公司問題,係人與人之間相處,
好啦到你講既明知無錢途無機會,仍蹲在同一地方工作
錢途定義係咩?每人不同,可能個人只係食飽無野做打發時間,想揾個無壓力既工,唔介意幾錢人工,
無機會係咩呢?係公司唔比你機會定你無料到拎唔到?
當然人與人之間相處都好影響, 唔係叫你擦鞋,但唔好犯眾憎
蹲在同一地方工作,係管理層眼中係佢地甘於現狀or害怕新環境既不明確因素
所以呢班人公司又點會比好價佢地,SO師傅係社會打滾咁多年,無理由唔明我呢D後輩都知既野,
賺八千無錯,認真拍地而無揾多於八千的計劃就不合理了
呢句我唔認同,咩叫唔合理 拍拖都可以唔洗錢,仲有而家咩年代,仲要男人一個揾錢?
陷唔陷阱一笑置之啦,都成過去
現今社會多數三人家庭,有咩家族問題,
結婚兩人間的事?咁點解遞交擬結婚通知書後會咁?
通 知 書 的 第 I 部 分 將 在 婚 姻 登 記 處 ( 大 會 堂 婚 姻 登 記 處 及 紅 棉 路 婚 姻 登 記 處 除 外 ) 和 婚 姻 登 記 事 務 及 紀 錄 辦 事 處 公 開 展 示 最 少 15 整 天 。
在 此 期 間 , 任 何 在 法 律 上 獲 授 權 人 士 可 對 該 宗 婚 姻 提 出 反 對 。 如 在 15 整 天 的 展 示 期 內 無 人 提 出 反 對 及 擬 結 婚 雙 方 符 合 所 有 法 定 要 求 , 雙 方 便 可 在 獲 簽 發 「 婚 姻 登 記 官 證 明 書 」 後 , 按 《 婚 姻 條 例 》 的 規 定 締 結 婚 姻 。

請勿互動

引用:
原帖由 m11.man 於 4-5-2017 11:09 發表

可能我同你層次唔同啦,話哂呢度D人都叫你SO師傅,你唔明我講咩,我唔介意
但呢班人又用咩準 ...
我反對 。。。 你醒目既就去沖繩島結婚 。。。 我一定搞事

引用:
原帖由 Tango1997 於 4-5-2017 12:12 發表

我反對 。。。 你醒目既就去沖繩島結婚 。。。 我一定搞事
有志氣,沖繩結婚,我比貼你闔府統請你都夠飽, 四張機票兩間房你自己比,貼錢搞事

引用:
原帖由 m11.man 於 4-5-2017 12:22 發表

有志氣,沖繩結婚,我比貼你闔府統請你都夠飽, 四張機票兩間房你自己比,貼錢搞事
有能所謂。。。 香港政府 畀我出境的話

引用:
原帖由 m11.man 於 4-5-2017 11:09 發表

但呢班人又用咩準 ...
我層次確係低於你,感謝你的不介意。就由別人眼見吧。

香港結婚是不需親屬作證婚人的。我不明白你貼15日内無反對便可成為合法夫妻一條有何意思,我理解這一條基本上是一個法律上的儀式多於一個翻盤的機會,猶如刊憲,平常我們不會理會憲報,有心阻止子女結婚的人也不會天天待在婚姻註册署看告示版。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-5-2017 12:29 發表

我層次確係低於你,感謝你的不介意。就由別人眼見吧。

香港結婚是不需親屬作證婚人的。我不明白你貼15日内無反對便可成為合法夫妻一條有何意思,我理解這一條基本上是一個法律上的儀式多於一個翻盤的機會 ...
半個月去一次就得 唔使日日去咁on9
原因係有機會N年前。。。係一個雷電交加既晚上。。。男方老爺同女方外母 。。。可能一齊係個破廟道避過雨。。。 所以避免血缘問題 形式上張貼15日 傳統以來都係咁做。。。 反對亦都要有合理原因。。。 例如重婚。。先至可以成立

引用:
原帖由 Tango1997 於 4-5-2017 12:37 發表

因係有機會N年前。。。係一個雷電交加既晚上。。。男方老爺同女方外母 。。。可能一齊係個破廟道避過雨。。。 所以避免血缘問題 形式上張貼15日 傳統以來都係咁做。。。 反對亦都要有合理原因 先至可以成立
鐵槍廟,一個找數嘅地方。

發新話題