30 12
發新話題

不捨告別!過百人等開舖 顧客斥商場無良

不捨告別!過百人等開舖 顧客斥商場無良

諗唔到點解間商場要趕佢走,因為唔鍾意佢引黎班低消費力既客,阻著曬D地方 ?果間商場已經好平民架啦渦.
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170514/56692124

次次要結業D人先去打卡,點解吾多D幫趁

聲討商場又有何用???
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

好似平時都好多人幫襯架渦

我是跟鄉民進來看熱鬧的,
只不過是往前站了一點,
我退後就是了!
樓下請繼續。

兩檔行過都有食,佢個檔遠D隔涉D

D人係fb聲討不如幫人搵鋪或求情...過份睇得所謂的公關危機影嚮太大

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

呢單嘢可能為反公平法!

商場管理, 永遠都想踢走唔合群既商户.
例如其中一個大忌, 係唔開舖.
商場同商戶簽租約時, 通常有明確條款指明必須開舖,
從物業管理班人既角度,
舊式業權分散商場會衰落既原因,
係無法靠管理去維持一個繁榮境像,
一旦開始逞現蕭條就無法翻身.
所以, 商場會落力踢走佢地認為係自把自為既租户.

街坊睇緊5蚊兩球雪糕真有人情味,
商場睇緊5呎兩球租金至係增長率...

附件

15-5-2017 07:56

先不論是否佛心或他被圍剿是否公平合理合法。
一桶雪糕看你牌子,10 L 裝大概 160 蚊HKD,兩球雪糕100 克,杯仔+ 匙5 毫子如果用逃寶貨,
果杯野既COST 是 $2.1,毛利是 $2.9。
租金唔知幾多我當佢車仔店 6000,人工不用付得佢自己。
雪櫃工具我當佢10000,以12 個月租來說一個月圍833 蚊,
以佢長龍黎計,一天賣300 杯算是很保守 ,仲未計唔會人人都買最低消費5 蚊雞,買十幾廿蚊又多錢賺D。
(平均兩分鐘先有1 個專貴客人行埋來買仲要買最CHEAP 果隻5 蚊杯來計 ),
即 SELLING 扣雪糕COST 是$26100,
扣 6K 租 扣 833 蚊分攤工具費扣埋水電 當佢1千好未一定唔洗咁多  = $18267。
或者賺得多或者賺得少,主要看人流同消費力還有租金有冇加。
但就咁計係有數圍。
但這等消費模式係基於鑑平鑑賤賣,亦容不下同類競爭者否則只會愈賣愈平跟住睇邊個死先,
但死前一定有降低支出的行徑例如雪糕愈來愈細球,牌子愈來愈流甚至內地直送。
頂爛市從來都是殺雞取卵的行徑,健康市場應該是要齊齊有錢賺,客人付出合理價錢來購買,
當然客人角度緊係免費最好,所以最好的方式是銷售者之間有傾談空間,但過份的聯絡就會變成合謀定價,又犯法了。生意難做...
現在大型商店向業主施壓迫死小店,反而唔犯法...大店亦不需要說太多,一句:「沒法子我地沒能力跟咁平既雪糕店鬥,我地黎緊唔會再續」已經夠嚇死業主。
咁留大店定細店唔洗問都識揀。
業主一句:「呢間店既經營模式不乎合我地商場既定位,所以我地決定完約後不續租」 已經BYEBYE 唔洗查。
何況業主係有權租/ 不租比任何人事,亦不需解釋。
至於甚麼抵制商場乜乜乜,又是雷聲大雨點小,一星期後搵鬼提。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

no body gives a fuxk 2 weeks later
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

我唔明白既係有檔平雪糕點樣可以對商場有整體既負面影響, 有檔野吸引多D人流, 只會直接增加其他鋪頭做多D生意既機會, 好多商場都要俾錢搞吸引人流既活動, 果D活動好多時都有免費派糖果,氣球或其他東西. 依家有檔平雪糕做招徠, 錢都慳返, 何樂而不為 ? 檔野賣既只係雪糕, 好難頂爛整個市, 但佢吸引人流既能力就成個市都受惠, 所以我唔明佢個營商邏輯.

該商場有不少手工手飾檔都係開吾足工,不過商場有N個理由不續租,亦可以到期無理由不續租,至於理由的知情權,係商場客戶間的事,與網民無關。

都係個句,幫趁,或者幫趁時加D鼓勵,比睇見訃告寫"導"詞更有幫助。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 walther 於 15-5-2017 12:17 發表
我唔明白既係有檔平雪糕點樣可以對商場有整體既負面影響, 有檔野吸引多D人流, 只會直接增加其他鋪頭做多D生意既機會, 好多商場都要俾錢搞吸引人流既活動, 果D活動好多時都有免費派糖果,氣球或其他東西. 依家有檔平雪 ...
本人不是商場管理人員,以下都是幻想老作出來非精密數據或參考資料。
有人流都要有消費至有意思,如果人流係直指同一家雪糕店,尤其是係用「便宜」作招來,你覺得呢一類客人會有幾多個會再去消費其他東西,
呢種旺丁不旺財的人流沒太大價值。
商場攪活動,好多時有現金購物飛,來既人會用呢D 飛去消費,這種人流才有價值。
至於呢種車仔店只賣雪糕而且十分平,係會直接扯走其他甜品店的人流,
需知道雪糕是不能大量買入收在家中慢慢吃,吃飽了一杯,就不會再走去吃其他,
消費都集中在便宜貨上絕對是災難。因為便宜貨本身概念就是客人少付錢便可得到滿足,
但同樣人流,在連鎖雪糕店買東西,絕對可以生出更大的純利。
而客人是很精的,吃過5 蚊雪糕又覺得不太劣食,便不會再想買25 蚊一杯的哈根大,某程度上反而是壓抑了消費力。
有些人可能覺得,大鋪賣少些雪糕不會少忽肉,但事實上真是會少忽肉,十件產品,賣少兩件,
不了解商業的人可能覺得「利潤少了兩成吧」,其實全錯,係可以由賺變蝕,因為商店可能要靠8 件貨圍皮,10 件才開始有錢賺。
雪糕素來是便宜到近乎垃圾的東西,貴的是人工,工具,雪櫃。不賣雪糕或賣得少,總不能炒了些人開少2 個鐘雪櫃。
最簡單是賺不到錢的分店就CUT 掉。當然大家看到這等情況是不會傷心的,只會覺得你地班奸商都有今日啦哇哈。
而大店們唔想自己死,就只好迫死你了。其實相類似的東西在世界角落任何地方都發生緊,爭在有冇上電視或者請廣傳而已。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2017 12:42 發表

本人不是商場管理人員,以下都是幻想老作出來非精密數據或參考資料。
有人流都要有消費至有意思,如果人流係直指同一家雪糕店,尤其是係用「便宜」作招來,你覺得呢一類客人會有幾多個會再去消費其他東西,
呢 ...
都合理,果間商場我只係去過兩三次,次次都迫到爆,留多陣都覺得周身唔舒服. 似乎人流對佢黎講唔係問題, 如果係問題既話只會係人流太多,幾年前佢就曾經改D凳改到坐既位係斜既,等D人坐唔耐,快D走.俾人鬧爆至改返轉頭. 佢想變高檔就首先搞下個停車場先啦,D牆身係咁滲D臭水,成個停車一陣除,我冇必要肯定唔會去.

原來現在潮流興..你執笠,我先尼幫襯.. Thx for sharing

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-5-2017 13:55 發表
原來現在潮流興..你執笠,我先尼幫襯.. Thx for sharing
都興左一排, 好似送殯咁
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

30 12
發新話題