發新話題

[認真] 城大生為500元帶仿真槍過境 深圳法院判囚7年

一說「按內地規定,槍口能量大於1.8焦耳的仿真槍就會定性為『槍枝』」
咁低過 1.8 焦耳的氣槍又算唔算犯法?

計算方法唔同,換算番我哋度機㗎方式,其實中國大陸係0.2幾。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-5-2017 11:41 發表
一說「按內地規定,槍口能量大於1.8焦耳的仿真槍就會定性為『槍枝』」
咁低過 1.8 焦耳的氣槍又算唔算犯法?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-5-2017 02:54 發表
有d人為左錢,真係可以連命都唔要,是為鋌而走險。五百蚊對一個基層學生來講,已經好吸引,加上僥倖心態,以為公安check唔到又或者以為罰得輕,點知一判就七年!
最低工資$34.5, 返兩三日part-time已經過$500, 有睇開新聞都知道搏唔搏得過啦....

引用:
原帖由 geoprotex 於 18-5-2017 11:46 發表

最低工資$34.5, 返兩三日part-time已經過$500, 有睇開新聞都知道搏唔搏得過啦....
返兩三日part-time至有$500

返兩三o個鐘就有$500,
好唔同o波

無安家費唔做。

洗10個鐘頭碗都有5百
享受期待  珍惜擁有.

引用:
原帖由 pbay 於 18-5-2017 10:46 發表

水彈槍
d配件多到呢, 又鐳射又紅點, 全部用水彈槍做牌頭就過骨.
其實兩者分別都不少,未必過到骨
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 loveless 於 18-5-2017 11:51 發表

返兩三日part-time至有$500

返兩三o個鐘就有$500,
好唔同o波
咁後者福利好d, 而家佢食宿都由國家包晒

d 人唔睇新聞的嗎?年年拉n 個走私氣槍的. .. 仲敢上?大學生wo.. 唉..
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 18-5-2017 12:36 發表
d 人唔睇新聞的嗎?年年拉n 個走私氣槍的. .. 仲敢上?大學生wo.. 唉..
上訴時辨護律師一定堅持大學生以為自己帶既係非洲天山電子零件..

話時話...冇Q用資訊時段

律師會專業守則 Principle 10.15 Commentary 4:
如果被告人向律師承認控罪,但又堅持要作供否認有做過,律師必須要退出案件,不再代表被告,
因為律師有責任維護司法公正,亦要跟從專業守則去做,如果他知道處理這案會令他違反守則,便應該退出案件。

再睇埋
大律師公會守則 (Bar Code) Para.149 及 Annex 13 :
如果被告向大律師承認控罪,大律師首先要研究案情,看看被告的行為是否符合所犯的罪;
如果是,他便要建議被告認罪,如被告堅持不認罪,大律師只要跟隨公會的守則去做的話,便仍可以繼續代表被告,
但辯護行為將受到很大限制,他要向被告解釋清楚,如果被告不肯接受,大律師必須退出案件。

引用:
唉~ 新聞報紙社交網都有宣傳, 但時不時都仲有人中電話騙案, 仲要不只大學生、專業人士等等
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 geoprotex 於 18-5-2017 12:19 發表

咁後者福利好d, 而家佢食宿都由國家包晒
坐監要俾錢 冬天冇被冚唔夠衫。。 冇飯食。。。 餓死割器官

引用:
只打機 去韓國日本。。。 得鬼閑 睇新聞

去韓國不如去中國大陸玩。

「計算方法唔同,換算番我哋度機㗎方式,其實中國大陸係0.2幾。」0.2幾焦,咁會唔會連豆槍都犯法?
引用:
原帖由 48191 於 18-5-2017 11:44 發表
計算方法唔同,換算番我哋度機㗎方式,其實中國大陸係0.2幾。

發新話題