發新話題

ISIS 攻陷菲律賓馬拉維市

引用:
原帖由 kornhill401 於 2017-5-25 12:38 發表
好唔明白,呢D激進份子,如何獲得大量金錢和軍火武器呢. Thx for sharing
我用例子答你

引用:
原帖由 Ben_9413 於 26-5-2017 08:27 發表

我用例子答你

簡單易明,冇咁多陰謀論鬼影論草木皆兵,1 條大水喉啡住已經夠營運
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

似乎又係喎,從未聽聞 IS 搞過沙地。。。

中東兩大搞屎棍 一個沙地一個卡塔

回故翻二次大彈時! 德軍啲錢從何宜來生產武器! 答案係美國一間銀行! 誰批准派款! P S Bush! 咪就係布薯個呀爺.......

無扙打d武器賣比邊個
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

你地吾覺蓋達同IS係吾打以色列咩?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-5-2017 17:47 發表
你地吾覺蓋達同IS係吾打以色列咩?
以色列甚至空襲過敘利亞政府軍添,仲要係準備收復俾IS控制既城鎮嗰陣

21世紀的ISIS,
好大程度係18世紀沙地的翻版,
兩者都係標榜要把伊斯蘭教統一化,
兩者都鼓吹對佢地認為係偽回教徒既人, 不需存在姑息或憐憫.

18世紀中期, 遜尼派/瓦哈比派的第一沙地王國開始崛起,
到1800年開始攻奪奧都曼帝國控制的城市, 包括麥加及麥地那.
沙地佔領後的高壓手段, 和ISIS現在的統治方法分別不大.

ISIS 遠遠唔止係恐怖分子,  只用呢個標幟的話, 實在很低估佢地.
ISIS係一個理念, 飛機大炮唔能夠消滅一個理念.
正如當年奧都曼帝國利用埃及兵力反攻,
第一沙地王國很快滅亡,
但沙地家族擁抱著瓦哈比派的理念,  
在歷史中不斷滅國又不斷翻生...

2 個讚好! TOP

回26# 837 和31#Ben 9413.
多謝上述兩位C Hing給予有關知識 怪不得,美國對油價下跌,好像無咁著意

引用:
原帖由 kornhill401 於 2017-5-27 14:41 發表
回26# 837 和31#Ben 9413.
多謝上述兩位C Hing給予有關知識 怪不得,美國對油價下跌,好像無咁著意
大家切磋o下

依家美佬有埋岩頁氣, 中東油平可以買, 貴可以乘機出口, 打壓埋俄佬, 十分之有持無恐

古斯塔夫古老陽春版

我地似菲軍

菲軍似我地

下次可以扮
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 43# 的帖子

佢地係IS……佢地Show緊戰利品
V150裝甲車同M67 90mm無後坐力炮

見到個濱仔,托住支砲,好興發奮的樣子.就好像佢係打war game咁 Thx for sharing

發新話題