16 12
發新話題

KRYTAC KRISS Vector AEG 開賣

KRYTAC KRISS Vector AEG 開賣

普通版 425 usd ,跟silencer 版本 貴 50 usd
即 普 $3293, silencer: $ 3681
暫見資料( 可能不準確 ) 全槍重 2.6kg ( 相當輕身 ),
102 發 膠身彈弓匣,100 克一隻 ( 相當輕 x2 ),
初速1j,有8mm 不知是否bearing 的波箱,快拆彈弓,電子雞,電子2 連發,高扭摩,
用的是細電,之前說可以打 11.1v 打24 rps 左右。

整體而言說平一定唔平,之前在下估價都係3500 前後,
如果撇除版權貴利的部份,這樣的spec 收個2500 蚊是合理價格。但收埋版權貴幾舊沒法。
當然rw 美金價係不便宜,可望望他日eh 或槍街是否有3 k 前後的水位賣。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 天翔翼 於 31-5-2017 17:38 發表
見到呢把我想唔買國狗枝M14EBR轉買呢個

但係3500好似真係有啲貴過頭,之前見有ching放把n年前既gbb版都好似只係比佢貴少少(而且係大執咗好多嘢
當年gbb 一出好似 1980 ~ 22xx 左右,匣缺過一牌貨叫價最高 480 蚊一隻,自己沒買gbb 但身邊有朋友有。

基本上在下打game 一定唔會加silencer,要買都只是買平版32xx,可睇埋明槍他日有冇貨,他通常賣得比較便宜。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 31-5-2017 19:47 發表
平好多, 反正aeg落場玩款個殼唔需要好靚,橫掂膠身邊支抵玩就邊支
可能G 兄少玩膠身,其實膠身都分好多種,國狗 G36 又膠身,SPORT LINE 又膠身,ARES TAR21 真鐵( 聲稱 ) 物料BODY 又係膠身,但渣過上手就知各有不同,
在下支 ARES 21 2009 年買到今日都仲係新淨,放在同一個櫃內的一支ST G36 (2014 定2015 年買 )已經開始霉身有白印。
唔好話AEG 定GBB,「落場個殼唔洗靚」恐怕知音者不多,只見不少人為著靚身鋼身大灑金錢,姑勿論有理無理,但有此追求的人不算少。

至於此槍RW 價三千二、三千三,或者可以等下槍街價,始終網上價許多時是貴D 的,好似EH 的次世袋一支SCAR 都三千九百 ($500 USD + ),
不代表市面全部人都賣緊 三千九百

膽粗粗估價,此槍槍街可能三千不用買到
以一支電子雞快拆彈弓獨家外觀槍... 算是差無幾的價。

引用:
原帖由 channet 於 31-5-2017 21:59 發表
唔知點解總覺得依支出左之後, gbb個支會更升值
應不會吧... VECTOR 本身係一支街知巷聞的槍,GHOST RECON,COD,DIVISION 無處不在,
出AEG 不見得會提升人氣。何況GBB 跟 AEG 之間用戶群交疊不深,不見得有用戶流通性,即係應該各自為政無甚影響,我估。

引用:
原帖由 channet 於 31-5-2017 22:11 發表

我意思係如果依支AEG性能唔理想, GBB用家會更加提升2手價, 因為我相信買得依支多數係買唔到/買唔起GBB既玩家, 當然只係斷估亂吹
GBB 同呢支見街時間差不多隔了 6 年.. 買唔起/ 買唔到 GBB VECTOR 的應該一早死心吧...
當年VECTOR 出街時我是有興趣的 ( 那時19XX ),同朋友一齊行街,佢買我冇買,事後我拿他那一支在家玩了幾晚,
最終就決定不買了... 因操作真的很麻煩,匣也很重。當然事後版權事件升價3 倍是後話... 冇人估到

而當時GBB 見街後其實都有傳AEG 版本跟住見街,
當時心態是等AEG 版,估不到一等就幾年了
雖然話等,但在下不是楊過相約十六年,等還等,繼續玩住其他咁等

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 00:43 發表
咁無辦法啦小強出手, kw@支gbb算係佢smg入面做得最好
又像真又fullmarkimg又用料足又好打,個時價又冇炒抵玩,個設計花左幾多心思外型仲要首做冇得抄, 所以二手先炒得起
不都成為過去式就算買到二手都係收藏間中過 ...
其實2 手炒得起係因為絕版,唔係因為咩咩設計用心.. 唔該,謝謝。

至於話kwa 出得最好係佢... 如果唔計mp7 mp9 果堆的話係

至於三千幾蚊是否值則見人見智,獨家款式從來無話值唔值,只有買唔買,
正如 SILVER BACK 支手拉狙 SRS 賣成三千六,值唔值? 唔知,但得佢有,你只可以揀買/ 唔買

相同道理,G 兄成日迷戀鍛身乜乜乜,係「實用派落場玩家唔會考慮外觀」的道理下,其實都係浪費金錢,RIGHT?

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 00:03 發表
好多玩家唔會理乜膠,總之膠感玩具就覺唔值唔會比咁多水
唔講膠唔膠, 三千幾一支aeg又唔是次世袋有震動同斷彈過下癮
貴D鐘意呢個款無得選擇之下都會入既
好多玩家唔會理乜膠,總之膠感玩具就覺唔值唔會比咁多水<-- 請問VECTOR GBB版本是全金屬的嗎?

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 10:15 發表

但對於aeg版本既準度真係有保留, 希望唔會變成支aep咁, 睇過片見佢都相當花洒下
aeg 準度都唔滿意既話gbb 咪..
我之前提過佢個結構似放大版aep ,但aep 唔代表唔準,在下支0.6j 一樣準直遠,
aep 本身最大問題是齒數得7 齒,十分細力,這是題外話。

btw 電槍好難話沒得執準

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 02:18 發表
好多野絕版都炒唔起
MP7做細size已經唔叫做得好,mp9唔是鋼內件又冇2連發過癮
外型同呢支受歡迎程度更加冇得比 , gbb個內構仲做埋像真連收藏派市場都食埋kW@smg入面係得kriss做到咁全面好,
得一間出貴鐘意 ...
師兄既比較永遠都係用優點比缺點,其實真係任up

重量:vector > mp7 > mp9 ,vector 敗
換匣便利性: mp9 = mp7 > vector ,vector 敗
匣重:vector > mp9  > mp7,vector 敗
價格:vector > mp7 > mp9 , vector 敗

全敗wo 點算

要比較到咁就冇意思啦... 唔通話師兄你d m4 gbb 執到訓直先玩到又好差? 你喜歡冇所謂的。
玩具既野唔洗下下踩低人地抬高自己。

有人當年出馬記m4 gbb 之前,未見街已又踩唔像真又玩具不如玩aeg,之後自己入手後又讚到天上有地下無,之後唔知係唔係呢期放左轉會又開始踩馬記... 朝秦暮楚...
而家師兄你為左踩krytac vector 又話不如買 a&k,但事實上a&k 出都未出又知一定好?三千幾銀唔夠你買支鍛嘜鍛物...款式從來都是價值的一種,
師兄你之前都踩marui 唔肯新出gbbr ,咪又係追款式... 為何不對自己說m4 出得幾好,用m4 咪得,款既野真係有愛先買,對實用性零幫助

下下要自己玩既野先最叻最威最明智,人地玩嘜都係笨實傻豬貼錢買垃圾,呢d 唔係叫玩樂,呢d 叫洗腦

引用:
原帖由 2slow 於 1-6-2017 09:27 發表

小弟因朋友關系剛開始玩Division, 暫時未能明白點解 Kriss 係division咁heat?

話說GBB版本的Kriss小弟都有一把長期訓係盒入面,
一來因為絕已版, 二來因為佢實在太重前後唔balance之外, d匣重係gbb入面 ...
division 由 隻game poster 見街時,d 角色已經係渣 vector ,原因不明...可能貪外觀夠科幻卦。
vector 當日玩時,感想係原裝已氣化十分好射頻十分快,應該是直接落場用都ok 的程度。
但在下手大到可單手渣波 ( 籃球 ) ,要擘到虎口就黎爆裂先可以單手甩匣+ 渣實,更不要說單手渣2 匣tactical reload ( 起碼 mp5, mp7 等都可以 ) ,
當然可以用僭建mag relase ,但個人認為好肉酸。
重量亦是奇異地重,直迫416 rifle 重量...
在下當時亦冇踩支野,只是實話實說,優點明顯缺點也明顯,喜歡便好。
下下講勁講實用,一支膠身 m4 改 快頻彈股尿袋電派豆已封頂玩哂其他全系統企埋一邊即可...

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 11:02 發表

小弟支gbb的準度我覺得算不錯, 如加上嬲嬲鳥曬能晒, 準度射程算係十分唔錯, outdoor不輸其他大路槍, 當然每個人要求唔同
至於電槍可以執得好準依點我係同意, 但如果要以3K以上價錢既槍, 買返來再要自己執準, 我 ...
我都係輕玩家,唔係專家,唔識專業執槍,太難執既槍我都係企係度...至於到時性能如何...或者到時我問朋友借支VECTOR 來開下箱啦...

BTW 呢支野其實RW 收32XX ... 大家可能嚇親.. 不如等下槍街價.. 冇85 折都9 折...
除非好似SRS 咁合作定價,度度都一樣價就吹佢唔帳

另外唔好話 3K 以上槍番來自己執係「問題」,得罪好多人架

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 14:34 發表

"三千蚊買支玩具返嚟咩都唔洗攪可以爽直遠,只係某啲人一廂情願" 我唔太同意, 如果你話係一廂情願,
我會話" 三千蚊買支玩具返嚟之後執到仆街, 跟住重要笑呵呵係理所當然咁, 其實只係一直比人 ...
其實一句到尾,AIRSOFT 玩家係好多人眼中都係無無謂謂搵BB 膠珠射來射去的怪人,
跑山辛苦又熱又盛,D 槍放係屋企又阻住哂又易整親人,咁其實你買第一支AIRSOFT GUN 之時已經成為好多人眼中的「不智花費者」,
無論你覺得你買支槍幾抵條骨幾靚個身幾咁精準真數直上識飛,在旁人眼中不過是個屁,射的都是6MM ,一樣冇火藥味一樣冇跳殼一樣冇後助力一樣半點像真都談不上,
玩具就是玩具。想「精明」,洗得其所應該儲錢投資買樓買鋪買車位,買股買基金買IPHONE 黎炒,嘜野嗜好都唔好掂,得閒去做運動做下義工咁先似樣。

自己錢自己洗都要比人公審值唔值明唔明智,唔知咩風氣,又玩個人觀點當普世價值?
講番支VECTOR,而家市面係得GBB 同AEG,喜歡便買,如果你話MARUI 出左一支又快又勁又準又後助又像真數又$1000 蚊埋單送維他奶,咁D 人走黎買呢支 KRYTAC 就可能叫唔明智既

至於甚麼三千蚊就要包快痕準勁直襟靚?
不如數下市面邊支GBBR 長火可以做到先?唔可以執唔可以改直接開盒落場喪射果種

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 16:28 發表
唔知係唔係天口熱, 我見dave兄D POST都有點火藥味, 其實大家只係吹下水討論下, 希望不要有hard feeling, 以下我逐點回應

其實一句到尾,AIRSOFT 玩家係好多人眼中都係無無謂謂搵BB 膠珠射來射去的怪人,
跑山辛苦 ...
其實冇火藥味,我D 文永遠都係睇完一次先SEND OUT,何況擺明嘈交係會比版主DEL 的,呢一點上面我是很注意。

首先一點,其實呢支 VECTOR 唔洗「三千幾」,或者可以等等大貨番,主觀期望二千尾有交易,即係一支次世袋最便宜版本M4 CQBR 的價格前後。

另,玩具槍界有個特性,或者說是歪理,三千蚊甚至四五千銀,唔代表可以即玩即射無煩惱,

尤其是GBBR,2, 3 年前的金句係:唔識整唔好玩,基本修理能力一定要有,彷彿是理所當然,

今時今日好些,多少因為日本仔出左一支真正義意上開盒即打的GBBR 出黎,有選擇之下整個要求拉高了。

那些「技術不到位勿掂GBB」論亦收歛了許多。

相同性質下,例如你買一套電子產品,三千銀,買番去係開機不順卡頁面,拎部機番去丟到佢地反艇沈船都得,

玩具槍界卻沒有這支歌仔唱,好一些的會幫你送修,但我自己遇過基本上係耍得走你就會盡耍,甚麼貨物出門唔包乜乜乜。

道理上、理想上、個人情感上,不合理吧? 但這是事實,任君振臂高呼爭取權益,亦不見得店家/廠商會聽你支笛。

市場細,小眾玩意不太需要社會價值的考驗,出得,就有人買,沒多久前一支6, 7 K 的M110 GBB 都一樣有災情,

便宜一點在下三千多一支417 GBBR 都是時快時慢要「執」,雖然理論上能夠自己動手處理,但當然不用攪最好,玩個玩具而已,為何要自帶金工木工技術...

但在下是偏向接受(屈服)現實主義者,買之前會查清是否有能力處理,覺得OK 便買,接受不到就不買。

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 16:49 發表
玩kriss等等獨一無二外型都為玩款, 計埋夾重又大細支又操作不便呢D無關鍵野咁kW@Mp7都好過佢,細支左味仲好係咪先 玩得佢外型就預左係咁,因真野都咁操作不便麻
你見我一見我一直彈佢貴又冇彈佢性能唔得,咁事實 ...
玩個玩具,吹吹水,不用認真。

其實我當支VECTOR 3 K 蚊一支,其實VFC 好多AEG 嘜功能都冇都係賣緊咁上下價,唔知你又點睇?

G 兄GBBR 玩得精係人都知,不是反話,但其實玩具槍界十分多產品,你喜歡GBBR M4 是你的事,不用個個POST 都跳入來話唔抵唔值搵笨不如買其他,

師兄你踩AEG VECTOR 就話 A&K VECTOR 更值得期待,又突然覺得次世代「好」,但你又記唔記得你不久之前先話完次世代又難整,要整買材料又貴,多零件又易損耗,壞左又冇得買零件整呢?
言猶在耳,忽然又來個180 度反口彷彿失憶,也許G 兄心入面有自己一套理論,不得而知。

之前踩 HPA 系統又話人地玩得多數為左鬼火,但事實上你應連HPA 系統都未玩過,又何來咁多觀點?

唔係話玩針對你本人,而是既然G 兄的話太多漏洞或前言不對後語,我亦樂意將個人觀感表達出來,岩聽就聽,唔岩聽我都是這些話。

引用:
原帖由 Kwind 於 1-6-2017 18:05 發表

唔知師兄咩時間開始玩DIVISION...我唔排除DAVE兄講既海報之類宣傳效果

但我覺得最主要因素都係GAME入面...因為最早期GAME既設定加裝備配置後

GAME入面用SMG係神一樣既存在...而支KRISS在GAME入面既設定亦 ...
其實仲有一隻2012 年5 月出的GHOST RECON FUTURE SOLIDER,
入面又係有支SMG VECTOR,是SNIPER 專用的,理論上呢D SMG 係埋身先勁,中遠距離RIFLE 勁,
但GAME 入面支 VECTOR 根本是強得過份,一般RIFLE 射頻 800 ~900,佢可以去到1480 ,而且連射近乎零震動,遠距離連射仍可確殺...
而埋身更加唔洗諗,RIFLE 對 VECTOR,RIFLE 輸9成,唯一可能嬴既係散彈一槍近距離...當然散彈第一槍打唔中又係死路一條。
GRFS 隻GAME 今時今日仲有不少人玩,用得SMG 一定係用VECTOR... 屈機的。

16 12
發新話題