26 12
發新話題

索馬里難民槍擊墨爾本

索馬里難民槍擊墨爾本

澳洲墨爾本有男槍手闖入住宅行兇,先殺死一名男子,並脅持女人質,他聲稱自己是為「伊斯蘭國(ISIS)」而戰。警方到場後救出人質,並將槍手擊斃,將事件定為恐怖主義事件,ISIS亦承認事件責任。外媒報道,槍手是索馬里難民,在童孩時與家人前往澳洲,他有多次犯罪紀錄,2009年曾涉及策略襲擊悉尼一軍營,但因證據不足而獲釋。 事發在澳洲墨爾本,在當地時間星期一,一名槍手持槍闖入一幢住宅大廈,殺死一名男子,再持脅一名女人質。期間,槍手致電當地電視台,聲稱其行動是為ISIS而做。警方到場後與槍手駁火約40響,最後槍手被擊斃,女人質獲救,事件中有3名警員受傷。 事後,ISIS透過旗下通訊社Amaq表示,承認今次襲擊的責任,指槍手是ISIS士兵,是響應ISIS呼籲而施襲。澳洲傳媒指,ISIS的意思是,是要報復澳洲參與美國為首的聯盟打擊ISIS。 當地警方已將事件定為恐怖主義事件,又指槍手過往曾有多次犯罪紀錄,但沒有交代其身份。 據外謀報道,槍手是29歲的索馬里難民(Yacqub Khayre),3歲時與家人以難民身份前往澳洲,他有濫藥問題,並涉及暴力案件。在2009年更牽涉企圖向悉尼Holsworthy軍營,發動自殺式襲擊而被捕,但最終因證據不足而獲釋。他早前亦因犯案而入獄,但去年得到假釋

- 熱血時報網站連結 http://www.passiontimes.hk/article/06-06-2017/38332
- Copyright c 2017

真係唔明! 包容大愛! 多原文化! 係嘜春!

呢啲人在自己地方驚死就扮難民等人收容! 去到人地個地方就要犯罪犯法!

所以全球班講愛講包容既傻瓜瞓醒未! 應該癈除難民法! 唔俾入境! 非法入境就拉出公海打靶.......

但係...佢地...全部都係用o左自己條命...
去傳達一個訊息..
"payback time"
以前未日日露天cafe飲latte都會死既時侯, o的人又何嘗有理過...

中東非洲 一句話自己係難民,就有居留權,0成本移民
相反香港人呢?要洗成2千萬買國債先可以移民到英國澳洲

如果冇左呢班人,係米就唔會有呢D事發生呢 ? 校園槍擊事件死傷數字絕對唔會低得過呢恐襲, 但犯案果D人無任何野可以好方便地被標籤, 所以就無人提出癈除難民法呢類甘方便簡單既方案姐.

呢單野入面犯案個人到澳洲只係三歲, 點識扮難民入境同一早已經計畫日後係當地犯罪 ? 會唔會係長時間都無被當地社會接受,無法對收容佢地既國家建立認同感, 生活可能已經飽受壓力, 再俾人地煽風點火, 就做出呢D瘋狂行為呢 ? 就算唔係難民, 遇到相同情況一樣會導致同樣後果.先排就有個法國癲佬喳車隊埋人堆,手法同恐襲一模一樣,但佢唔係難民播.

係咪停止收容難民就可以避免呢類事情發生呢 ? 我就唔係咁肯定啦  

試食字 : 咗咁嘢哋喎冇

咗,咁,嘢,哋,喎,冇 都得, 但 "0既" 字就唔得 ......

1989年,  Jimmy Carter:

我們派出海軍陸戰隊到黎巴嫩,
現在你只要到黎巴嫩、敘利亞或約旦看看,
就能感受到許多人對美國的憤恨.
因為我們無情轟炸、毀滅,
殘酷地殺害無辜人民,
婦人、兒童、農民.

這種毫不光榮的形像,
美國人民早己不願記起.
但在中東那一邊,        
傷痛憎恨是長久的。
我們不僅失去了受人尊敬的地位,
而且在充滿傷恨的人的心中,
我們早已變得只是一個惡魔。

但問題係有唔少恐襲成因都係同呢啲難民有關,即使is引致更多由當地人引發既孤狼式襲擊,呢啲中東伊斯蘭信徒背景難民引起既襲擊都唔會係少數

首先,最基本既係有恐怖份子會扮難民混入黎趁走難潮潛入各國引發恐襲;就算而家連is都用fb ig玩科技化,同is接觸並加入佢地都係會靠呢啲假難民,以及利用呢班假難民去系人群之中散播IS同鼓吹反社會行為對社會進行「報復」

仲有,部分難民唔能夠融入佢地走難所進入既國家,佢地所產生既反社會人格或情緒更加係一個巨大炸彈,因為社會本身既排斥性呢樣野本身就不可解,自認受害既人會對此加以放大(唔係負面既誇大其詞,而係人性本身對不快和受傷害既情感會有擴張),呢種人對同屬中東既同鄉會有親近感,恐怖份子就係利用呢種情感去加以利用呢堆社會少數去進行恐怖襲擊

禁止難民會唔會完全防止襲擊出現?冇可能,但係個數目肯定會大降,而且要追蹤都會容易好多(例如明顯行為變異,突然信奉伊斯蘭教,突然前往syria等);禁止難民入境能夠減少IS派到人去他國策劃進行大型襲擊既機會,而且即使係真難民,亦能避免第二論點中出現「因為無法融入社會而産生憎恨情緒」既可能性

1 個讚好! TOP

當然如果唔係美國佬無啦啦去搞中東,根本就唔會搞出恐怖組織出嚟,本來班中東佬就係到鬼打鬼成日為可蘭經拗到飛起,偏偏就係因為石油就整咁多嘢,而家成個中東既火頭都辣到周圍都係

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-6-2017 17:38 發表
當然如果唔係美國佬無啦啦去搞中東,根本就唔會搞出恐怖組織出嚟,本來班中東佬就係到鬼打鬼成日為可蘭經拗到飛起,偏偏就係因為石油就整咁多嘢,而家成個中東既火頭都辣到周圍都係
800年前旭烈兀帶領蒙古兵團,
摧毀了當時領先世界的伊斯蘭文明.
巴格達被屠城, 大馬士革失陷.
但回教徒對蒙古人冇抱住特別的仇恨.
伊朗在蒙古侵略下9成人口被殺,
但伊朗冇特別憎恨蒙古.

所以要諗o下
點解回教社會同西方世界,
由1000年前東征開始,
始終都係o甘大鑊?
唔去明白伊斯蘭背景及思想,
個結點都唔會解得開...

O下....o尼個問題好明顯出於難民, 由o尼個根源找解決方法絕對係o岩o既o咼

其他問題根源o米用其他方法解決, 完全無沖突o咼

一個多元國家, o甘多移民, 剩係o尼班以怨報德, 攪亂社會, 仲要問責番社會其他成員??

蒙古對宗教信仰沒排斥,交稅交得準就得。

格拉納達的摩爾人王國都係唔理咩人入嚟住,記得交稅就得。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 reniless 於 6-6-2017 18:57 發表
蒙古對宗教信仰沒排斥,交稅交得準就得。

格拉納達的摩爾人王國都係唔理咩人入嚟住,記得交稅就得。
Dan Brown的《天使與魔鬼》:

殺手一邊走著,
一邊想像自己的祖先正朝下望著他微笑。
今天他打了一場他們的戰役,對抗祖先們已經奮戰許多年的同一個敵人,
遠自十一世紀起……當時敵人的十字軍首度劫掠他的土地,
洗劫、殺害他的族人們,宣怖他們是不潔之人,玷污他們的神廟與神靈。

26 12
發新話題