發新話題

男子港鐵內「持槍」被捕 涉管有仿製槍械

引用:
原帖由 Ben_9413 於 9-6-2017 15:18 發表

我都覺得街坊反應過敏, 或驚弓之鳥, 或呃like心切

成件事睇落似帶錯件小玩具出街

成個環境都睇o吾到有什麼逼切性...

頭盔, 當然o甘樣露械係o吾o岩

警察無奈做o野
你玩開槍就話好似識分係真槍定玩具,但一個普通人點識....

近排全世界都有恐襲,點知會唔會燒到黎香港,坐地鐵見到佢比我都會行過隔離卡再報警.....上次先火燒完地鐵......

而家啲玩具槍好難分真假, 有啲玩具槍身當真槍做埋QPQ處理.
係香港見到真都當佢玩具,如果係菲律賓見到假都當佢真!
享受期待  珍惜擁有.

睇佢外型似係智力有問題,希望法庭從輕發落啦。

專家:咪睇少佢支長火 近距離可以貫穿大腸

引用:
原帖由 JBL 於 2017-6-9 20:25 發表
被捕男子姓黃,人稱「豪仔」,與母親及兄長同住。在社工安排下,現時在一連鎖快餐店工作。黃母表示,兒子有自閉症及輕度智障,自幼經常被朋友欺負,至近年到一間連鎖快餐店工作,又被同事作弄,故「想好似警察咁帶槍 ...

慘o既

唉!好心up

細路仔泥姐,放過佢啦.同埋邊班仆街上班恰九人

睇佢充公既槍,價錢有限,可能係佢自己賺$買的
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

呢單案件,都幾有趣. 一個智商有問題的,在公共場所,
拿出一支..平價玩具槍..(沒有指向任何人).
以前,我相信都是警告了事,現在反恐前提下,就要大做文章.

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 10-6-2017 00:58 發表

請問...報案人、報案中心、警員,係應該一早知道智商有問題的人在把弄玩具槍???
樓上位師兄架意思係
如果係舊時 捉到後發現有D咁架問題 會警告了事

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 10-6-2017 00:58 發表

請問...報案人、報案中心、警員,係應該一早知道智商有問題的人在把弄玩具槍???
你下次可以去金舖門口試試

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-6-2017 23:16 發表
呢單案件,都幾有趣. 一個智商有問題的,在公共場所,
拿出一支..平價玩具槍..(沒有指向任何人).
以前,我相信都是警告了事,現在反恐前提下,就要大做文章.
即場搜到可能得 上左新聞要以正視聽 上到庭交個波比個官 好過比人話唔做野

回覆 26# 的帖子

咁果度係咪金舖門口o丫……?
以前,好多頑皮仔會

[quote]原帖由 JBL 於 9-6-2017 20:25 發表
A. 「想好似警察咁帶槍,唔好畀人恰」,他亦因此有收藏仿製槍,甚至會隨身攜帶。  
B. 兒子將多支仿製槍捐予慈善機構,沒料到他再買新槍。
C. 獨自外出遊玩,乘搭地鐵回家時,見到對面座的外籍乘客,於是拿出槍來。
D. 「幻想做槍王大賽冠軍,所以

引用:
原帖由 JBL 於 9-6-2017 20:25 發表
A. 「想好似警察咁帶槍,唔好畀人恰」,他亦因此有收藏仿製槍,甚至會隨身攜帶。  
B. 兒子將多支仿製槍捐予慈善機構,沒料到他再買新槍。
C. 獨自外出遊玩,乘搭地鐵回家時,見到對面座的外籍乘客,於是拿出槍來。
D. 「幻想做槍王大賽冠軍,所以(羅)o左出嚟」,但沒料到釀成今次事件。
E. 黃母強調,兒子從沒有用仿製槍射人,擔心今次事件會對豪仔做成影響,希望兒子平安無事。
從法律角度, 呢o的係o米叫講多錯多?
ABCDE加埋, 如果寫心理評估或PCL風險評核, 呢個無可避免就係潛伏危險人物.
如果當事人能清楚表達過程及動機, 就較難純粹用精神上無行為能力人士身份去開脫不恰當行為.

相信最終無人會提出起訴.
法律面前人人平等, 其實不太可能存在.
天才與白痴都係人, 做同一件事, 對待可不同.
如果當事人係南亞裔、新移民, 或高官權貴子女...

發新話題