發新話題

男子港鐵內「持槍」被捕 涉管有仿製槍械

引用:
原帖由 JBL 於 10-6-2017 09:56 發表

佢係窮等人家,又無律師教佢講野,邊識咁多技巧吖,無法。
個人開始唔受呢種說法..
internet令人類文明第一次出現智識完完全全開放,
無窮無盡既智識, 垂手可得,
不存在費用, 無分國界, 無語言壁壘, 無階級觀念.
對比我仲係小笨朋友時,
普通人尋求智識仲係局限於需要借書買書偷書,
我對現今智識資源既分配, 係存在著無限感恩.

但事實上,
地球上絕大部分人,
don't give a fuck.
人係寧願上網打卡打game睇AV.

引用:
原帖由 JBL 於 10-6-2017 10:44 發表

但說話技巧呢樣野真係無得係網上學,要有專家教路點答至得,由其依家D記者咁古滑,個仔仲要有智障,佢兩母子邊識應對姐。
捱得過三分鐘熱度既所謂社會關注就得,
相信冇人會起訴佢.
但亦正因為兩母子未必可以充分理解程序因由,
擔驚受怕或俾人亂點亂諗就在所難免了

引用:
原帖由 loveless 於 10-6-2017 10:28 發表

個人開始唔受呢種說法..
internet令人類文明第一次出現智識完完全全開放,
無窮無盡既智識, 垂手可得,
不存在費用, 無分國界, 無語言壁壘, 無階級觀念.
對比我仲係小笨朋友時,
普通人尋求智識仲係局限於需 ...
喺漫畫世界裡面,
係有好多用智能手機响異世界得天下嘅題材,
不過主要主角本身身體能力得到開掛先。

而現實少少嘅漫畫"自殺島"入面,
大部分人都有網絡上知識,
但最後都係死剩有手藝有實學啲人。

---
網上知識留在網上吹水仲可以,
現實運用就差天共地。

老虎係畀我呃返嚟,
有時候諗自己真係壞人。

冇錯,互聯網既出現係的確令好多人俾以前更快更易得到所需資信, 但享有呢種幸福既人唔係所有人,係互聯網亦唔係可以得到所有資信,視乎資信性質,取得既過程可能要花好多時間,網上得返嚟既資信又未必全部可信,要自己過濾, 要融會貫通將資信變成啱自己用既知識,唔係好簡單既事。

引用:
原帖由 reniless 於 10-6-2017 11:28 發表

而現實少少(既)漫畫"自殺島"入面,
大部分人都有網絡上知識,
但最後都係死剩有手藝有實學啲人。

---
網上知識留在網上吹水仲可以,
現實運用就差天共地。
o甘我應該死o左好耐了
我o的手藝十成有十成基礎係來自網上知識

網上既天文地理百科物理數學歷史文學藝術,
提供既硬資料, 同圖書館或學院所提供既既無分別.
不過點去尋找消化分析及實際運用,
又確係另一個範圍..

Sor, 食字重複, 請delete

你現實係有手藝,睇帖都睇到。

引用:
原帖由 walther 於 10-6-2017 11:48 發表
冇錯,互聯網既出現係的確令好多人俾以前更快更易得到所需資信, 但享有呢種幸福既人唔係所有人,係互聯網亦唔係可以得到所有資信,視乎資信性質,取得既過程可能要花好多時間,網上得返嚟既資信又未必全部可信 ...
我琴日陪親戚買電腦, 順手響街邊用45蚊買o左張數據卡, 30日 3G lite 任用.
親戚見到就話, 5G都黎啦仲3G, 幾平都冇用盞俾人笑云云.
到坐低食野同佢試機時, 我發覺佢月初4G用量上限已爆, 用緊降頻.

人就係o甘.

引用:
原帖由 reniless 於 10-6-2017 11:58 發表
你現實係有手藝,睇帖都睇到。
我最實用手藝係網上呃人
更加係網上學既

可憐而誠實的事主,祝其好運
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

成件事好合理... 一個人係MTR 渣住支槍指指下,眼望望-> 見報  /  有人報警 -> 警方做野-> 調查中 ....

應該未起訴

個人觀感:一個疑似弱智的人在MTR 渣住一支玩具槍,香港人應該會關心 2 日...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題