35 123
發新話題

[認真] [又一單] 新界南總部訓練射擊 「陀槍師姐」疑意外走火

[又一單] 新界南總部訓練射擊 「陀槍師姐」疑意外走火

荃灣新界南警察總部昨日(8日)發生警員佩槍走火事件,無人受傷,警方正調查事故起因。
據悉,涉事女警隸屬屯門分區刑事調查隊,事發時正於靶場訓練射擊,詎料發生走火意外。消息稱,昨日下午1時許,當時女警到新界南總區警察總部室內靶場接受射擊訓練,疑女警將左輪佩槍取出,準備將子彈退膛及換上訓練用子彈時,意外走火,左輪手槍向地面射出一發子彈,無人受傷;警方列作「警員意外走火」處理,女警停止有關訓練,接受調查。
警方發言人表示,警隊就使用裝備有嚴格規定,案件現正由槍械訓練科跟進調查。

左輪走火又一單, wow
We needa put a safety on the safety to solve this!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

想點姐M10你都可以走火,冇人夠你玩啦

百思不得其解, 點樣 "準備將子彈退膛及或上訓練用子彈時,意外走火.."

退膛或換彈有需要pull trigger嗎
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 9-6-2017 11:11 發表
百思不得其解, 點樣 "準備將子彈退膛及或上訓練用子彈時,意外走火.."

退膛或換彈有需要pull trigger嗎
加埋"手指點位trigger"    準備   將子彈退膛及或上訓練用子彈時, 就有可能
留意, 準備, 即係準備, 子彈係槍入面, 正常射擊狀態

佢係唔係以為要拉咗雞先至入彈

都唔係第一次聽警察D槍走火 , 其實槍點解會走火 ? 跌落地 ?

引用:
原帖由 walther 於 12-6-2017 07:44 發表
都唔係第一次聽警察D槍走火 , 其實槍點解會走火 ? 跌落地 ?
手指唔聽話掛
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

左輪走火都要有技巧!

咁曲尺呢 ? 咩情況下會走火 ?

引用:
原帖由 walther 於 12-6-2017 14:02 發表
不小心操作

引用:
原帖由 walther 於 12-6-2017 14:02 發表
好啦好啦 ,其實我覺得是香港障氣重
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

絕大多數走火事件都係使用者問題

引用:
還槍時無check槍樘就扣雞"清槍"

走火多數係不是射擊目標那一刻而隻手指無固放在trigger上,那走火機會最大!
享受期待  珍惜擁有.

35 123
發新話題