發新話題

[認真] [又一單] 新界南總部訓練射擊 「陀槍師姐」疑意外走火

引用:
原帖由 M1616 於 12-6-2017 19:06 發表
走火多數係不是射擊目標那一刻而隻手指無固放在trigger上,那走火機會最大!
也咁樣唔係叫開槍咩 ?

引用:
原帖由 walther 於 12-6-2017 20:38 發表

也咁樣唔係叫開槍咩 ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Unintentional_discharge_(firearms)

非有意識地支槍響左就係走火, 無論方法為何
用英文解說的話會分得細D
呢單新聞就係Negligent discharge而非Accidental discharge.(人為過失)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

一般左輪DA trigger pull都有10lb左右掛...
退膛或reload時唔洗咁大力渣住掛
Madam都好大力下咁喎
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 13-6-2017 10:41 發表
一般左輪DA trigger pull都有10lb左右掛...
退膛或reload時唔洗咁大力渣住掛
Madam都好大力下咁喎
我會叫呢D做.....傻勁.......
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 2017-6-13 10:20 發表

https://en.wikipedia.org/wiki/Unintentional_discharge_(firearms)

非有意識地支槍響左就係走火, 無論方法為何
用英文解說的話會分得細D
呢單新聞就係Negligent discharge而非Accidental discharge.(人為 ...
如果你係射緊靶,你個下係瞄緊靶但係未「言念」住開槍,而你意外咁向靶開左槍算唔算走火

講起Accidental discharge,有個之前係澳洲做警察ge朋友玩緊我支PPS870講起,870就算safety on都有機會開到槍,因為safty純粹lock trigger而唔係firing pin,支槍遇到衝擊一樣有機會走火

以後要罰D走火阿Sir,Madam.抄..安全防禦法..100次.

回覆 20# 的帖子

咁 又如果你瞄緊個罪犯,但係未諗住開槍,而你意外咁向罪犯開左槍,係唔係走火問自己最清楚!
享受期待  珍惜擁有.

引用:
原帖由 M1616 於 13-6-2017 13:36 發表
咁 又如果你瞄緊個罪犯,但係未諗住開槍,而你意外咁向罪犯開左槍,係唔係走火問自己最清楚!
所以警用手槍的板機扣壓都不會太輕, 更有廠商為警察提供上調板機力設定的型號
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 23# 的帖子

我都想知多樣 當警察有需要時"蚊"出左輪配槍,但又未要開槍,在這情況下可否先拉起hammer

享受期待  珍惜擁有.

引用:
原帖由 horenhim 於 13-6-2017 13:54 發表

所以警用手槍的板機扣壓都不會太輕, 更有廠商為警察提供上調板機力設定的型號
玩過真鐵 .38. 個 trigger 唔重,但教練話警察D槍既 trigger set 到成 13 磅咁重,以防走火,唔明點樣可以打得準。

引用:
原帖由 walther 於 13-6-2017 23:51 發表

玩過真鐵 .38. 個 trigger 唔重,但教練話警察D槍既 trigger set 到成 13 磅咁重,以防走火,唔明點樣可以打得準。
警察陀槍多過開槍, 而且通常交戰距離很近...餘下的就是人員訓練
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

https://www.youtube.com/watch?v=TY5AWltHjJk
影片中,有幾個個案,唔知算唔算..走火..
其中有個肥佬,從槍袋取出槍時,打傷自己隻腳.

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-6-2017 14:27 發表
https://www.youtube.com/watch?v=TY5AWltHjJk
影片中,有幾個個案,唔知算唔算..走火..
其中有個肥佬,從槍袋取出槍時,打傷自己隻腳.
呢D就真係走火,佢隻手指係放咗係 trigger guard 出面,唔明點解會走火。

新手一問, 點解枝槍走火都上到新聞? 係一定要公眾知情?

引用:
原帖由 kenny90hk 於 23-6-2017 12:32 發表
新手一問, 點解枝槍走火都上到新聞? 係一定要公眾知情?
我估係有D知情人士,通知傳媒 ,當日又無大新聞,咁就上新聞卦

發新話題