36 123
發新話題

堅固耐用

堅固耐用

A NORINCO WZ551 wheeled APC marketed by China as mine-resistant with thick underbelly armor proved false. This Kenya Defense Forces WZ55I recently bought from China was destroyed by IED planted by al-Shabaab terrorists. The APC's underbelly peeled like a tin can, killing all Kenyan soldiers on board.

Link:
https://www.facebook.com/commonw ... ts/1393598600721868
究竟世界上還有神嗎?

呢啲平底夾鈻芯APC! 係非洲! 死得有如!

真係得個樣⋯⋯
究竟世界上還有神嗎?

有再厚既甲, 就會有再強既彈

IED呢D野大得黎可以炸成條街, 細得黎可以係手榴彈

坦克設計擋到RPG又未必擋到Javelin

要清楚炸彈強弱再跟據設計既spec先可以清楚呢架車有冇豆腐渣

不過呢架車睇黎平底易穿

引述FB, 下面呢隻先係mine resistant

1 個讚好! TOP

尼類車既裝甲食一發榴彈砲彈做既IED,仲要食到咁應,邊國造都死

引用:
原帖由 Hamlet 於 11-6-2017 00:25 發表
好慘烈
呢架係stryker?

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-6-2017 00:38 發表

好慘烈
呢架係stryker?
第一張係,好似話佢係硬食152mm炮彈IED……當年伊拉克連M1A2都瀨過嘢唔好話佢

一般輪形裝甲車佢個防護要求係正面可以抵擋12.7mm普通彈 側面擋7.62 以及炮彈既彈片,但如果唔好彩俾炮彈直擊既話……

班兵朋友講! 就算唔打穿架車都俾shockwave震死!

用V底車可以避免IDE!

用鋼刀架圍車身可以瀉火箭炮攻擊!

用Bushmaster APV可以防到幾下IDE! 不過車軸一定焠煉!

引用:
原帖由 rho837 於 11-6-2017 00:51 發表
班兵朋友講! 就算唔打穿架車都俾shockwave震死!

用V底車可以避免IDE!

用鋼刀架圍車身可以瀉火箭炮攻擊!

用Bushmaster APV可以防到幾下IDE! 不過車軸一定焠煉!

呢個世界真係易攻難守
乜設計材料求其搵個大啲火力同尖既炸彈都係死比你睇

幾年前朋友載我參觀過部BushMaster! 設計防地雷及IED! 就算炸中! 架車夠重唔會反車! 同時保護到車箱內班人!

有冷氣! 有冰水飲! 重有窗門望下出面環境至落車! 貨車咁渣! 車頭車尾可以加鏟或吊勺! 機械設計重有好多正嘢 ! 重有PS style搖控車預支武器.....

同當年我們地坐過啲M113! 簡直冇得比較!

根本呢啲車就追唔上時代,已經唔係對付一般地雷。
引用:
原帖由 jn_jona 於 11-6-2017 00:38 發表

好慘烈
呢架係stryker?
究竟世界上還有神嗎?

36 123
發新話題